alegra101 pisze:Ewelinko,
Jestem u Ciebie pierwszy raz, ale Twój ogród tak mnie zauroczył, że nie mogłam oderwać oczu i musiałam przebrnąć przez cały wątek ... jeszcze zostaja mi 3 poprzednie części
U Ciebie w ogrodzie pięknie o każdej porze roku, masz cudne rośliny i urocze ozdoby
Chyba muszę się wziąć też za swój ogród bo do Twojego dużo mu brakuje Zresztą ja od niedawna się tym interesuje...
Naprawdę gratuluję pomysłów i uprzedzam, że będę zaglądać częściej
Z przyjemnością Cię witam i ...zapraszam częściej
Adrian pisze: mam tylko skromniutkie pytanie: czy bluszcz nie przeszkadza Twoim rhododendronom? (tzn. jak daleko od nich musi być posadzony od ich korzeni) Bo widzę, że stanowi efektowną i skuteczną zasłonę dla podłoża
Wcale nie przeszkadza, tym bardziej ,że można go absolutnie dowolnie ciąć . Szczepki BLUSZCZU posadzone były bardzo blisko pni, część wspięła się na drzewa , a niektóre pędy pełzając po ziemi ,w ciągu kilku lat zadarniły ładnie dół.
Margo2 pisze:
Jak zwykle gdy do ciebie zagladam widzę wspaniałe widoki.
Strasznie podobaja mi się Twoje kompozycje doniczkowe. Podziwiam Cię, bo trzeba się nabiegać, żeby dać pić tym wszystkim roślinkom doniczkowym.Ale warto. Są piękne.Pomyziaj ode mnie sunię.
Rzeczywiście podlewanie donic to spora praca , zwłaszcza w upalne lato ( choć tegoroczne takie nie było).Ale też uważam ,że warto się pomęczyć , więc choć co roku obiecuję sobie ,że już nigdy nie będę miała tylu donic ... to i tak nie wytrzymuję i mam

.
Sunia "pomiziana" - dziękuje
EwkaEs pisze:Ewelino-jak zawsze z przyjemnością oglądam kolejne odsłony z Twego wysmakowanego ogrodu.Tym razem zaglądałam zobaczyć rudbekie i się nie zawiodłam.Ostatnio dostałam błyskotliwą a dziś nabyłam nagą Goldquelle,mam nadzieję na ich długotrwałe kwitnienie w kolejnym sezonie.
Tak , RUDBEKIE dłuuugo kwitną i za to je lubię. Warto mieć je w ogrodzie.
dodad pisze:Przepiękne Ewelino są twoje jesienne kompozycje.
-
dala pisze:Ewelinko, u Ciebie strawa dla duszy i uczta dla oczu
Piękne, nastrojowe strofy Leszka Długosza (byłam przed laty na jego koncercie w Krakowie) ilustrowane Twoimi jesiennymi kompozycjami i własnymi przetworami...
Taką jesień lubię - łagodne słoneczko, snujące się wszędzie babie lato, ostatnie jesienne kwiaty, kolorowe owocki na drzewach i krzewach .
Właśnie dziś znowu jest taka idealna , jesienna pogoda. Oby jak najdłużej !
aleb-azi pisze:Ewelino - piękne wejście w jesień. Jak zawsze zachwycam się Twoim ogrodem. Zawsze znajduję w nim spokój i pogodę.
-
markonix pisze:Ewelino patrząc na te stojące słoje radość mam w sercu . u mnie w tym roku bida i nie było żadnej wisienki ...mam jeszcze info , jeśli masz słoje takie jak ja , porównując z wyglądu to uważaj bo lubią pękać uchwyty....
Marku , to może wpadniesz na degustację ? Będzie Iza... Co do słoi - nie dowierzam tym plastikowym uchwytom i raczej nie ryzykuję przenoszenia za nie tak CENNEJ ! zawartości .
grazynarosa22 pisze:Ojej....jak pięknie.... niektórzy to mają talent...czego sie nie złapią to im wychodzi (mówię o Tobie...rzecz jasna)
piękna i ciekawa ilustracja wiersza.....naleweczka....hmmmmm.....i grzybki....no,no....same pyszności

ciesz się że daleko mieszkam

Grażynko , wolałabym , żebys mieszkała bliżej... może wtedy dołączyłabyś do grona degustatorów naleweczki ?
lucy09 pisze:Widzę, że najlepsza naleweczka ta w środku

A w ogrodach to dziś zasuwamy wszyscy...Życzmy sobie zatem słońca.
Taaaa...

Najlepiejsza ci ona jest . Owoce wchodzą dosłownie same , więc podjadam po cichu... A teraz są już cztery słoje ! Nastawiłam jeszcze "MALINÓWKĘ"