W.o. Psach cz.9 (2011.02 - ...)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: W.o. Psach cz.9 (2011.02 - ...)

Post »

To jakiś gończy, pies z grupy VI - myśliwskie, nie wiem czy będzie spokojny to grupa która potrzebuje dużo ruchu, psy są bardzo aktywne. Sama mam dalmata z tej grupy.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Duduś - jak chcesz spokojnego psa to na pewno nie wybieraj spośród myśliwskich ...
Ciężko dobrać psa tylko po tych kryteriach - to są twoje warunki ... napisz co możesz psu zaoferować to myślę ,że spokojnie coś ci podpowiemy :)
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Wbrew pozorom spokojne i "godne" są charty- na przykład polski czy afrykański- gładkowłose. Ale to specyficzne psy i mają swoje wymagania.
Pozdrawiam - BabajAGA
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

duduś, to jest Chien d'Artois, pies z grupy gończych, wykorzystywany do polowań na zające, większy od beagla, tak samo żywy i energiczny. Spojrzenie może być mylące, bo wszystkie gończe to wariaty, jeśli nie zapewni się im konsekwentnego szkolenia na początku i dużej dawki ruchu później. Wiem co mówię, bo sama ma beagla, mój łapserdak jeśli nie zaliczy paru km dziennie robi się nieznośny.
Proszę, nie wybieraj dla siebie psa "na wygląd", poczytaj o rasach, grupach psów, tak jak pisze Sandra na pewno nie myśliwskie, bo to dość specyficzne psy.
Napisz jakiej wielkości może to być pies, w jakich warunkach by mieszkał, ile masz czasu i chęci na spacery, szkolenie "przedszkolne" i późniejsze itp.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Najbardziej spokojne są wg. mnie molosy: nowofundlandy, bernardyny, mastify.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Oj mastify to piękne psy ale jak widzę takiego giganta w blokowisku to zastanawia mnie jak ludzie wybierają takie duże zwierzęta do tak małej przestrzeni, jak ciężko musi się żyć mastifowi w bloku,pies to nie ładny obrazek do powieszenia i kryterium - wygląd nie powinno być decydujące bo później szkoda pieska jak nie pasuje.
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Podobno np. nowofundlandy nieźle znoszą warunki blokowe. Z kolei mastif pirenejski już nie.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Mówiąc o blokowiskach pamietajmy o schodach- dla psów ras ciężkich ze skłonnością do dysplazji- zabójstwo.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Nie każdy molos nada się do bloku - o ile dog idealnie sobie w mieszkaniu radzi ( piszę z doświadczenia) o tyle dla CAO, Pirenejskich czy Podhalanów to już jest męczarnia...
Podstawa dla każdego psa - czy to miniatura czy molos to porządne , odpowiednio dobrane do wieku i charakteru psa spacery ... Każdy pies czy to mały czy duży , w domu czy w bloku pozbawiony możliwości zabawy , wybiegania czy choćby minimalnego kontaktu z właścicielem będzie się męczył...
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest takie powiedzenie, że każdemu psu należy się ciepły kąt, pełna miska i dobre słowo. Ja dodaję do tego spacer - i mam receptę na psa szczęśliwego.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A tak w ogole, to nie wybieraj rasy tylko konkretnego psa. Pisząc: rasy - mam na myśli że "rasowy = rodowodowy" ! Innej opcji nie ma.
Nawet w obrębie tej samej rasy psy różnią sie osobowościami.
Ja zawsze zachęcam do adoptowania psa w potrzebie, z oczywistych względów. W przypadku, gdy poszukujesz psa o jakimś konkretnym charakterze, trzeba jasno przedstawić swoje potrzeby wolontariuszom zajmującym sie adopcjami i oni dobiorą Ci odpowiedniego psiaka, naprawdę. "Wybór" jest ogromny :) jeśli chcesz, pomogę Ci, mam "kontakty" :) Jest tyle fantastycznych psów, ktore czekaja na dom...
I błagam, nie kupuj psa od handlarza ani z jakiejś nibyhodowli zarejestrowanej w stowarzyszeniu zalożonym rok temu, po tym, jak weszła ustawa o ochronie zwierząt! Albo pies z prawdziwej hodowli z prawdziwym rodowodem PZK albo adopcja bezdomniaka.
Znajdę Ci psa z domu tymczasowego lub hoteliku, powiedz tylko słowo :wink:

A i mam putanie, dlaczego nie kudłaty? Własnie kudłate psy gubia mniej sierści niz te gładkie... No, chyba, że to nie o sierść chodzi...
jeśli miałby byc rasowy lub w typie rasy i może byc dlugowlosy, to polecam np. Owczarka Szkockiego lub Owcz. Szetlandzkiego , choć szate maja obfitą, to łatwo sie ja pielęgnuje, nie gubią sierści. Maja bardzo fajne charaktery, własnie zrównoważone, "spokojne" , "mądre" ...
Bea
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Ja jakby coś to służę pomocą przy adopcyjnych dogach :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

a ja przy adopcyjnych dalmatyńczykach :) lub dobermanach :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

[quote="zeberka4"]Kości od kurczaka w ogóle nie powinno podawać się psom.

Lizak
Obrazek

Zeberko Twój Lizak jak moja Dulka, która tez powinna się Lizak nazywać :) :) :)

Obrazek
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Canis canapus - jego naturalnym środowiskiem jest kanapa, na której może wykazywać swoją śladową aktywność życiową, obserwując jednocześnie otoczenie, a zwłaszcza osobniki odpowiedzialne za karmienie canapusa i wyprowadzanie go na spacer. Niekiedy pozwala reszcie stada zająć miejsce obok, pod warunkiem, że pozostałe osobniki się nie rozpychają i pozwalają kłaść jego zaspany łeb na swoich kolanach.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”