Czosnek zimowy cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Grzyby i tak wszędzie są, słoma jest sztywna, ma dużo krzemu, jak namoknie to trochę mięknie. U mnie powinnam uzupełnić bo przez to że jest wilgotna szybciej znika - zjadają ją dżdżownice w miarę jak się rozkłada. Ja ściółkuję żeby nie pielić i żeby mi wierzch tak nie obsychał.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ściółkowanie czosnku tak ozimego jak i wiosennego jest zalecane.Jako ściółka
najczęściej jest wskazywana właśnie słoma.Można jednak używać również czarnej folii,trocin,a nawet kory.Czosnek ozimy przykrywa się zaraz po posadzeniu jesienią,wiosenny też po wsadzeniu ząbków.Więcej można znależć w internecie.
Nowicjuszek!!!
jako nowicjusz szukaj więcej informacji na info,tu nie ma takiej możliwości szerszego informowania.
najczęściej jest wskazywana właśnie słoma.Można jednak używać również czarnej folii,trocin,a nawet kory.Czosnek ozimy przykrywa się zaraz po posadzeniu jesienią,wiosenny też po wsadzeniu ząbków.Więcej można znależć w internecie.

Nowicjuszek!!!
jako nowicjusz szukaj więcej informacji na info,tu nie ma takiej możliwości szerszego informowania.
Dzięki loeb

Mój czosnek zimowy, jak co roku zresztą, dostaje jesienią pod nogi tylko obornik wraz z kompostem i więcej nic.
Po około 2 tygodniach w tak przygotowaną glebę sadzę ząbki czosnku.
W tym roku największym niebezpieczeństwem dla mojego czosnku jest woda, a właściwie jej nadmiar.
Jednak liczę na to, że woda gruntowa opadnie niżej do momentu, gdy czosnek zacznie zawiązywać główki.
A to odbywać się będzie za czas jakiś. U mnie już pojawiły się łodyżki, na których te kwiatostany będą.
Liczę, że za jakieś dwa/trzy tygodnie będę wiązał lub ścinał. Po kolejnym miesiącu będę wykopywał czosnek.
Tylko niech tej wody będzie mniej, bo niestety w tym roku boję się, że pognije. Odnośnie żółknienia czosnku, to napisze w ten sposób:
co roku żółknie i co roku cieszę się bardzo zdrowymi dużymi główkami.
Tak wygląda mój czosnek obecnie:

Po około 2 tygodniach w tak przygotowaną glebę sadzę ząbki czosnku.
W tym roku największym niebezpieczeństwem dla mojego czosnku jest woda, a właściwie jej nadmiar.
Jednak liczę na to, że woda gruntowa opadnie niżej do momentu, gdy czosnek zacznie zawiązywać główki.
A to odbywać się będzie za czas jakiś. U mnie już pojawiły się łodyżki, na których te kwiatostany będą.
Liczę, że za jakieś dwa/trzy tygodnie będę wiązał lub ścinał. Po kolejnym miesiącu będę wykopywał czosnek.
Tylko niech tej wody będzie mniej, bo niestety w tym roku boję się, że pognije. Odnośnie żółknienia czosnku, to napisze w ten sposób:
co roku żółknie i co roku cieszę się bardzo zdrowymi dużymi główkami.
Tak wygląda mój czosnek obecnie:

- legina
- 1000p
Slawgos!!!
Dajesz mu to co potrzebuje i to mu starcza.Główki już zaczynają się tworzyć,łącznie z zarysami ząbków.Już nie da się go zjeść w całości jak szczypiorek z cebulką.Próbowałem w ub.tygodniu.U mnie zbiór będzie za ok.
5 tygodni.Choć tak duża wilgotność może przedłużyć wegetację.A kwiaty już zrywam od kilku dni.
Dajesz mu to co potrzebuje i to mu starcza.Główki już zaczynają się tworzyć,łącznie z zarysami ząbków.Już nie da się go zjeść w całości jak szczypiorek z cebulką.Próbowałem w ub.tygodniu.U mnie zbiór będzie za ok.
5 tygodni.Choć tak duża wilgotność może przedłużyć wegetację.A kwiaty już zrywam od kilku dni.
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Dziękuję za podpowiedzi i sugestie odnośnie nawożenia czosnku, może ktoś mi jeszcze podpowie do którego miesiąca trzeba zadbać o podlewanie ?
No ja wiem że obecnie u mnie jaki i chyba w całej Polsce czosnek ma wody pod dostatkiem hehe.....
Pytam tak na przyszłość gdyby szczęśliwie pogoda się odmieniła na bardziej suchą i słoneczną
No ja wiem że obecnie u mnie jaki i chyba w całej Polsce czosnek ma wody pod dostatkiem hehe.....
Pytam tak na przyszłość gdyby szczęśliwie pogoda się odmieniła na bardziej suchą i słoneczną

- legina
- 1000p
W fazie zawiązywania się główek tj.maj-czerwiec.Wcześniej też jeśli wiosna
byłaby sucha.
Przerwać podlewanie na conajmiej 2 tygodnie przed zbiorem.
byłaby sucha.

Przerwać podlewanie na conajmiej 2 tygodnie przed zbiorem.
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Rozumiem czyli jeśli czerwiec będzie tak mokry jak maj
to nie będzie potrzeby podlewać
W związku z tym czy jest potrzeba ściółkować czosnek sieczką słomianą skoro jest tak mokro
Chyba nie ?

- legina
- 1000p
Dobrze rozumujesz co do podlewania.W tym roku możemy mieć problem z wykopkami i przechowywaniem.Ściółkowanie wykonuje się nie tylko przed suszą;ale też przed chwastami,przed wymarzaniem(zimowy),przed wymywaniem
nawozów itp.
Wg.niektórych źródeł również ściółkowanie powoduje wzrost plonów do 30%.
nawozów itp.
Wg.niektórych źródeł również ściółkowanie powoduje wzrost plonów do 30%.

- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Slawgos co to masz powsadzane w te rury za czosnkiem? Fajnie to wygląda...
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
To są walce truskawkowe, albo truskawniki, albo po prostu Truskawka łamiąca schematy.grosik pisze:Slawgos co to masz powsadzane w te rury za czosnkiem? Fajnie to wygląda...

Dodać muszę, że pierwsza wersja walców poniosła klęskę i dopiero zeszłoroczna konstrukcja daje radę.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Muszę przyznać że chyba się skuszę na taki walec wg twojego pomysłu:)
Mój czosnek przy tych ulewach szanse na nawóz będzie miał chyba tylko jak posypie to od góry bez bawienia się w żadne subtelności, przy najbliższym deszczu czyli pewnie za godzinę spłucze mu to pod korzeń:/ Zamierzam użyć suchego ptasiego nawozu.
Mój czosnek przy tych ulewach szanse na nawóz będzie miał chyba tylko jak posypie to od góry bez bawienia się w żadne subtelności, przy najbliższym deszczu czyli pewnie za godzinę spłucze mu to pod korzeń:/ Zamierzam użyć suchego ptasiego nawozu.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dla mnie to strzał w 10, idealny sąsiad z małymi wymaganiami a dodatkowo woń czosnkowa zabezpiecza go przed nie którymi owadami.monika pisze: Wiesz jak fajnie tłumi sałata?korzonek malutki, za dużo nawozów nie podbierze, liście ogromne no i jest odmiana zimowa..
Prosty rachunek: wyższa temperatura, zatrzymanie wilgotności oraz kompensacja, zatrzymanie procesu degradacji a przy okazji naturalnie użyźniamy nasza glebę co poprawia parametr pojemnościowy oraz w naturalny sposób rozmnażamy florę bakteryjną, wprowadzamy potas itp..legina pisze:Wg.niektórych źródeł również ściółkowanie powoduje wzrost plonów do 30%.
Ale są minusy: jaśniejsza powierzchnia wolniej się nagrzewa, oraz zbyt gruba warstwa i duża wilgotność może prowadzić do procesów gnilnych. co spowoduje nam rozmnażaniem negatywnych grzybów oraz pleśni.
-- 4 cze 2013, o 11:22 --
Tylko znając życie i złośliwość rzeczy martwych, po rozsypaniu słomy przez miesiąc nie spadnie kropla deszczu a wiatry będę miał huraganoweloeb pisze:Słoma jak namoknie robi się ciężka i leży jak przymurowana, wieje u mnie też, a słoma z miejsca się nie rusza, spokojnie;)

- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko koniecznie zmieszaj go z wierzchnią warstwą gleby, tylko obawiam się że składniki utworzone z jego rozkładu będą dostępne dla roślin jesienią (proces rozkładu obornika jest długo trwały ale bardzo korzystny)loeb pisze:Zamierzam użyć suchego ptasiego nawozu.