Pomidory uprawiane w donicach...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach
Pokusa jest małym pomidorem - owoc. Jak duże są Twoje, bo normalnie mają 1-2 cm? A opakowania często jest jedno i służy dla różnych odmian z odpowiednimi małymi korektami.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj zmierzę jutro,ale tak na moje oko te większe mają wielkość takie normalnej winogorno.
A nawożenie raz na tydzień starczy.

A nawożenie raz na tydzień starczy.
-
No one większe nie urosną ;) Zwłaszcza, że często ich sporo w gronie (i dużo gron).
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Dziekuje, 

Zastanawiam się, czy moje pomidorki będą miały jakieś owoce? Możliwe, że są to nasiona z tych pomidorów, które mogą nie dać owoców bo gdzieś czytałem, że są takie odmiany. Wyjąłem je po prostu z kupnych pomidorów. Ale może jak są kwiaty to będą owoce? To mój debiut z pomidorami i się na tym za bardzo nie znam. Może ktoś coś podpowie po zdjęciach?

Pomidorki:)
-
Zobaczysz. Przeważnie są owoce, ale nie muszą powtórzyć cech jeśli to hybrydy. U mnie z kupnych są owoce (a musiałam się przekonać czy Canilles wyrosną). Teraz czekam aż dojrzeją. Kształt mają taki sam, zobaczymy resztę. Wczoraj kupiłam Kumato - zostawię kilka nasion, bo podobno nieźle cechy powtarzają...
Jak otrzymać nasiona z pomidorów? Domyślam sie ze należy wysuszyć nasiona ale jak to robić ? Suszyc w cieniu czy na słońcu ? W sklepach jest sporo odmian pomidorów dziwaków
np te bardzo ciemne czy zielone w paski. Chciałabym pozyskać z nich nasiona.

Przez to, że zrobiłem dzisiaj zdjęcia, bardziej zacząłem się przyglądać tym kwiatom. I na pierwszych kwiatkach zaraz za żółtymi płatkami zauważyłem malutkie owoce pomidorów o średnicy ok 2-3mm!
Także, już sobie sam odpowiedziałem na swoje pytanie:)
@Lucyna78
Gdzieś wyczytałem, że nasiona powinno się wyjmować w poprzednim roku przed sadzeniem. Także rok temu je wyjąłem z pomidora i wysuszyłem na ręczniku papierowym. Przechowywałem w papierowej torebce w suchym miejscu. Jakieś 95% mi wykiełkowało także myślę, że wynik dobry:)

Także, już sobie sam odpowiedziałem na swoje pytanie:)
@Lucyna78
Gdzieś wyczytałem, że nasiona powinno się wyjmować w poprzednim roku przed sadzeniem. Także rok temu je wyjąłem z pomidora i wysuszyłem na ręczniku papierowym. Przechowywałem w papierowej torebce w suchym miejscu. Jakieś 95% mi wykiełkowało także myślę, że wynik dobry:)
Pomidorki:)
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
lucyna78, jest dużo sposobów fachowych na pozyskiwanie nasion. Najprostsza metoda to wyjąć z pomidora pestki, wyłożyć na kartkę papieru (ręcznik jednorazowy, papier toaletowy, kawałek szmatki), przy pomocy palucha (przecierając) pozbawić nasiona galaretki, odłożyć na czysta kartkę (talerzyk, dekielek itp) żeby doschły (u mnie leżą w kuchni na lodówce), po kilku dniach włożyć do papierowej torebki, opisać, w marcu wysiać. Nasiona są gotowe do kiełkowania zaraz po wyjęciu z pomidora i zdolność kiełkowania zachowują przez kilka lat.
Inna sprawa czy powtórzą cechy, tzn. czy z pasiastego wyrosną pasiaste.
Inna sprawa czy powtórzą cechy, tzn. czy z pasiastego wyrosną pasiaste.
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Koperkowy, najniższy.

Pikuś.

Po lewej Pikuś, po prawej koperkowy.

Pikuś.

Koperkowy.

Pikuś.
Po lewej Pikuś, po prawej koperkowy.
Pikuś.
Koperkowy.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Oto część moich upraw balkonowych:
Perła Małopolski /drugi od lewej/ - bardzo plenny, ma już 10 gron i dalej kwitnie.

Sława Nadreni /bardzo plenny/

Pomidorek od Ewy 2019 /pokroju Balkoni Red tylko, że smak nieporównywalnie lepszy/

Tiny Tim krzaczek przepięknie rośnie /nie wysoki ok 70 cm/, plenny

Czerwony pomidorek wiszący

pozdrawiam
Krystyna
Perła Małopolski /drugi od lewej/ - bardzo plenny, ma już 10 gron i dalej kwitnie.

Sława Nadreni /bardzo plenny/

Pomidorek od Ewy 2019 /pokroju Balkoni Red tylko, że smak nieporównywalnie lepszy/

Tiny Tim krzaczek przepięknie rośnie /nie wysoki ok 70 cm/, plenny

Czerwony pomidorek wiszący

pozdrawiam
Krystyna
Z uprawianych na balkonie pomidorów jeden z nich cierpi na niedobór potasu. Widać to wyraźnie i po zielonej piętce i po zaschniętych brzegach liści. Pomidory mają duży twardy głąb i nie są smaczne.
Zastanawiam się nad podlaniem, lub opryskiem siarczanem potasu.
Nie dostałam nigdzie odpowiedniej peklosoli i muszę przywieźć z działki siarczan,lub saletrę potasową.Co będzie lepsze do uprawy w doniczce?
Wiem jakie stężenie zrobić,ale zastanawiam się ile tego roztworu wlać do 20l doniczki żeby nie przedobrzyć, lub nie dać za mało.
Pozdrawiam Grażyna
Zastanawiam się nad podlaniem, lub opryskiem siarczanem potasu.
Nie dostałam nigdzie odpowiedniej peklosoli i muszę przywieźć z działki siarczan,lub saletrę potasową.Co będzie lepsze do uprawy w doniczce?
Wiem jakie stężenie zrobić,ale zastanawiam się ile tego roztworu wlać do 20l doniczki żeby nie przedobrzyć, lub nie dać za mało.
Pozdrawiam Grażyna
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wg mnie saletra lepsza, nawet ze względu na rozpuszczalność w wodzie
Co do użycia, to Ja bym wolał zrobić oprysk.