Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

http://static.pokazywarka.pl/i/2319286/ ... 011355.jpg
to najpiękniejsze jesienne zdjecie jakie ostatnio oglądałam ;:138 ;:138
ależ klimatycznie w twoim ogrodzie-mozna by tam zdjęcia do ślubu pstrykać :wink:
co to jest??? jak zaczarowane! http://static.pokazywarka.pl/i/2319286/ ... 011358.jpg
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już miałam pytać co to piekny krzew, a to przebarwiony cytryniec
Rewelacyjny kolor
Z tym bieleniem pni mam tak samo, ale chyba w tym roku musze to zrobić, bo zauwazyłam pęknięcie na czereśni. Nie wiem jak to się stało, ale wczesniej go nie zauwazyłam.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Zosiu w mojej okolicy także rosną purchawki, niektórzy je zbierają, ale ja nie mogę się do nich przekonać, nie wiedziałam, że pojawienie się ich jest wskaźnikiem wysypu prawdziwków.
Życzę Ci owocnych zbiorów.
Fajne roślinki - gęsiówka Złota Old Gold i Macedońska Variegata, kwiat maja nie pokaźny, ale ozdobne z liści. :)

Marysiu u mnie za siatką jest lasek brzozowy, cały w czerwonych muchomorach, wygląda to zjawiskowo, do ogrodu właśnie z lasku przywędrowały.
Cytryniec co roku tak wcześnie się przebarwia, jeszcze przymrozków nie było, a już liście gubi. :)

Ewuniu muchomorki na zdjęciach zawsze ładnie wychodzą. ;:108 Ten ich kolor jest obłędny.
Cytryniec rośnie na tle świerków, w zacisznym miejscu, nie tylko o tej porze, ale nawet latem wygląda ładnie, gdyż zieleń jego liści ma inny odcień, a teraz to już zupełnie kontrastuje. :)

Iwonko chociaż mój ogród tak blisko lasów różnych, a nawet z starym sadzie prawdziwki rosną, ale niestety muszę się zadowolić muchomorkami, ładnie w ogrodzie wyglądają.
Ptaki goszczą się w ogrodzie już od lata, zjadały czereśnie, których już niestety nie ma, świdośliwę, aronię, winogrona, borówki w tym roku wyjątkowo oszczędzili .
Obecnie jedzą kalinę, bez, później na końcu berberysy i irgę. Mama przez okno ma widowisko. ;:306

Agnieszko- aage robisz cudne fotki, często się w nie wpatruję, nawet jak nic nie piszę.
Białe astry krzaczaste są dość niskie.
Nie zakwitły jeszcze u mnie nowoangielskie i nowobelgijskie, które rosną wysokie, a pod koniec października zakwitają takie wysokie astry jeszcze z ogrodu mojej Mamy, które maja prawie dwa m wys, kwiaty lekko lilia, w pogodne dni oblepione przez roje pszczół. Muszę poprosić w identyfikacji o rozpoznanie, gdyż tak naprawdę nie wiem, jaka to odmiana. :)

Agnieszko- patkaza dzięki kochana za tak miłe słowa, ;:196 ale kto by tam chciał w moich chaszczach ślubne zdjęcia robić? ;:306 to jest cytryniec, jeśli go nie masz, to Ci ukopię odrostów, owoce bardzo zdrowe z niego, poczytaj w googlach . :)

Małgosiu tak to jest cytryniec, który najwcześniej w ogrodzie zrzuca liście, nie wiem, czy tylko u mnie, czy wszystkie tak mają, ale pięknie się przebarwia .
Bielenie pni na zimę drzewom owocowym jest bardzo ważne, szczególnie u nas na wschodzie, gdyż na skutek mrozu pękają, szczególnie u schyłku zimy, kiedy słońce mocniej przygrzewa w dzień i pnie się nagrzewają.
Kupiliśmy dwie nowe wiśnie, gdyż tamte mróz i choroby załatwiły, więc muszę przynajmniej włókniną okręcić. :)

Kilka fotek zostawiam, miłego dnia Kochani. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Tajka pisze:
Ewuniu muchomorki na zdjęciach zawsze ładnie wychodzą. ;:108 Ten ich kolor jest obłędny.
(...)
Dokładnie tak...a jak ja jestem Kasia :lol:
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zimowitowe fotki ;:333 ;:138 Jednak i u Ciebie Tereniu jeszcze coś kwitnie! Nie jest źle !Może jeszcze uda nam się ucieszyć naszymi roślinkami.
Miłego dnia Tereniu ja popędzę dzisiaj też na działkę , roboty huk a moi sąsiedzi już odpoczywają w domkach a ja taka niewyrobiona :oops: jak zawsze jestem ;:306 już działki przekopane mają :shock: nawet...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Własnie sobie zdałam sprawę z tego że moje zimowity zaginęły :? że też nie pomyślałam że na nie już czas.
Astry uwielbiam wszystkie i ciągle znoszę jakieś do ogrodu....o tej porze roku są nieodzowne...a te kolory :D
Cieszę się że moje zdjęcia przypadły ci do gustu...przecież każdy w inny sposób widzi świat.
;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko zimowity prześliczne.... w ogóle jesień w Twoim ogrodzie jest bajeczna..... przepięknie kwitną Ci marcinki, moje jeszcze w większości lenią się .....
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Tajeczko :wit
zimowity śliczne Ci kwitną ;:108
. przepięknie kwitną marcinki, moje jeszcze jakieś opieszałe,,,, pomału rozkwitają,
A ta różówa piękna hortensja to???
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Witaj Tajko! Zaledwie dwa dni tutaj nie zaglądałam, a tyle jesiennego czaru mnie ominęło. Trzmielina powala na kolana ;:180 . Uwielbiam ją od dziecka, marzę o takiej u siebie i już upatrzyłam w naturze egzemplarz do przygarnięcia - taki na poboczu drogi, do wycinki. Cytryniec mnie zaskoczył odcieniem żółci, a biały zawilec zauroczył - piękno prostoty. Zdjęcia Twojego ogrodu mówią więcej, niż słowa ;:433
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Tajeczko witaj :wit
Jesienny ogród wręcz bajeczny, pięknie przebarwiają się drzewa i krzewy, a muchomory ech...
Kłaniające zimowity- boskie!
A cytryniec muszę wiosną poszukać w szkółkach, bardzo mi się podoba ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Witaj Tajeczko ;:196 ale piękną jesień nam pokazujesz nie to co za oknem i ziemowity kwitną u Ciebie, ale super..... od razy weselej się zrobiło.
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A mnie się niestety nie podoba u zimowitów to, że są tak rozklapciane na ziemi. Gdyby stały tak ładnie jak krokusy, bardziej bym je lubiła.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Kochani witajcie. :wit Uwielbiam taką wczesną jesień w ogrodzie, nawet deszczowy czwartek, który poświęciłam na zbieranie grzybów, chociaż się zarzekałam, że zbierać nie będę, ;:306 gdyż ogród zaniedbany.
Jednak całość udało mi się wykosić przed deszczem, a truskawek nie plewiłam, gdyż Mama powiedziała, że popodrywam je razem z chwastami i mogą zimą wymarznąć. Lepiej oplewić na wiosnę, więc ucieszyłam się z tego i już bez poczucia winy zbierałam grzyby w prywatnym lasku, głównie jednak opieńki i podgrzybki.
W moich brzózkach tylko muchomory szaleją, ale cudnie las wygląda. A i jeszcze cebulowe posadziłam, trzecią reklamówkę. ;:306

Kasiu- robaczek_Poznan wybacz mi za przekręcenie Twojego Imienia ;:196 , tak mi głupio strasznie. :oops:

Maryniu może sąsiedzi traktują działki tylko jako rekreacyjne, a my cieszymy się każdą roślinką, pasjonujemy się nimi aż do zimy. U mnie także dużo pracy, po deszczu pokazały się chwasty, najgorsza jest gwiazdnica, która nie boi się zimna i ten szczawik różkowaty, czy jak mu tam, jest praktycznie nie do wytępienia, gorszy od podagrycznika. ;:223
No i niedługo zacznie się grabienie liści. Na razie jest nie dużo, głównie z jesionu, które zebrałam kosiarką.
Kwiatów kwitnących u mnie za wiele nie ma.
Astry i chryzantemy się ociągają jakoś. :)

Agnieszko-aage cieszę się, że odwiedzasz mój wątek . ;:196
Moje zimowity poprzewracane od deszczu, już dość długo kwitną, ale zobaczyłam wychodzące kiełki z ziemi, sądzę, że pełny choć z opóźnieniem może zdąży zakwitnąć. U mnie w jednym miejscu pod cyprysikiem także przepadły, sądziłam, że one są takie jak się raz posadzi, to zostają w ogrodzie na zawsze.
Ja także lubię astry jesienne, jeszcze wszystkie nie zakwitły.
Twoje zdjęcia chyba wszyscy uwielbiają oglądać, robisz je po mistrzowsku. ;:108

Agniesiu- AGNESS zimowity ładnie kwitły, ale później przyszły deszcze i te na fotkach są poprzewracane od deszczu, mają takie delikatny łodyżki.
Najwcześniej zakwitły mi białe astry, które dostałam od Ciebie i Tadzia. Dziękuję. ;:196

Aniu- anabuko1 u mnie także wszystkie marcinki nie zakwitły, jak nie będzie dużych przymrozków, to myślę, że nam zakwitną. ;:108
Różowa hortensja, to Wanille Fraise, ona ze wszystkich, które rosną u mnie najładniej się przebarwia. :)

Aniu- ASK_anulla dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196
Trzmielina pomimo, że kupiona w Centrum Ogrodniczym, ale to ta sama, która rośnie w lasach, więc jak masz okazję ją gdzieś spotkać, to zaproś do ogrodu, ma fajne owocki jesienią i liście także trochę się przebarwiają, chociaż nie są takie piękne, jak trzmielina oskrzydlona. :)

Aniu- anym dziękuję za odwiedziny, cieszę się, że podoba Ci się mój wiejski ogród i że mnie odwiedzasz. ;:196
Cytryniec często bywa w szkółkach w sprzedaży, jeśli nie dostaniesz, to mogę Ci wysłać odrosty. :)

Sylwio- promyk fajnie, że powracasz po pracowitym lecie z urządzaniem ogrodu, na forum. ;:196
Wiesz, może zimowity kwitną dość krótko, wykładają się po deszczu, ale nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich .
Takie jesienne fajne akcenty, szczególnie, jak rosną w kilku miejscach.
Denerwujące są tylko ich żółknące szerokie liście w czerwcu, gdy zasychają. :)

Wandziu fakt, że jak już się poprzewracają, to urodą nie grzeszą zimowity, ale ja uważam, że są ładne, szczególnie pełne, ale one wymarzły ubiegłej zimy, a z tegorocznego sadzenia jeszcze nie zakwitły, ale jest nadzieja, gdyż jakieś kiełki z ziemi wychodzą. :)

Obrazek
z brzozowego lasku zza siatki wysiały się muchomorki, są nie mniej dekoracyjne, jak kwiaty, prawda?
Obrazek
miechunka
Obrazek

Obrazek
owocki na winniku także ładnie wyglądają
Obrazek

Obrazek
Kinia19
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 wrz 2013, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I nawet muchomorek jest! Jaki uroczy!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Tajeczko :wit
Owocniki na winniku ciekawie i ładniutko wygladają ;:108
Wanille Fraise piękna,,,ja ją na wiosnę kupiłam,moja malutka z 1 kwiatkiem,bo 2 ię złamały :( i tak się nie przebarwiła pięknie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”