.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Post »

oooo...widzę, że musze istotnie powiększyć swoją kolekcję mięt, zeby dorównać Twojej :wink: Też zrywam i suszę...w sumie nie wiem dla kogo, bo z rodziny lubiła tylko moja siostrzenica, która wyjechała, ale może jej wór wyśle? Ja lubię ją przede wszystkim w ogrodzie, fajnie zapycha puste miejsca i pięknie pachnie.
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ mnie zainspirowałaś Marysiu tą miętą. ;:138
Przypomniałam sobie jak kilka lat temu trafiłam na łąkę, która była nią cała zarośnięta. Och, jak tam pachniało. Nie dziwię Ci się, że masz taką kolekcję. Jak już kiedyś będę miała własny ogródek, to wtedy wezmę z Ciebie przykład i na pewno ją sobie posadzę.
W poprzednim ogrodzie miałam, taka dziką, polną, przytarganą z łąki nad Bugiem. Rozrosła się pięknie i nie dość, że miałam korzyść kulinarną to jeszcze bardzo ładnie zakryła taki niespecjalnie urodziwy zakątek. A tutaj jest za sucho i zbyt piaszczysto żeby mięta rosła. Nawet na łąkach nad Warta jej nie ma. :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu i tak trzymaj!
Martuś masz wesoły tydzień i dobrze nie tylko praca i obowiązki; przyjemności też nam się należą ;:215 Posadziłam wszystko oprócz róży ...noszę się z nią jak z jajem. Pierwsza poszła piwonia i ładnie idzie w górę ....dobrego wypoczynku!
Aluś truskawkowa po potarciu ma przynajmniej dla mnie zapach truskawki, a tak jest dobra, bo ma delikatne listeczki np. do lodów ;:333
Pati dwie pstre od Ciebie...jeszcze ich nie zrywam niech narosną, ale są ozdobne i każdy się dziwi taka mięta ;:306 no to zadoniczkuje parę rodzajów :lol:
Marzy mi się dalej ziołowy ogród (-ek) a nie tylko grządka, ale teraz w tym rejonie coś się dzieje więc muszą poczekać a potem już widzę te kwitnące kępy i bzyczenie owadów...a zapach ;:224
Margolciu to może macierzanka, przetacznik, kocimiętka ...też się rozrosną, kwitną i pięknie pachną, a miętę możesz w np w starym plastikowym wiadrze, piasek wymieszać z gliną kompostem i wsadzić miętę. Życzę Ci własnego wkrótce to chętnie się podzielę miętami (przynajmniej tymi co się rozrosną) :lol:

Pięknej, słonecznej i ciepłej niedzieli życzę! ;:3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - nareszcie trochę nadrobiłam zaległości w Twoim wątku :oops:
Widzę, że też walczysz z robactwem wszelakim. Ja na razie nie mam problemu ze ślimakami, ale owady-szkodniki grasują w najlepsze! To pewnie zasługa ostatniej "angielskiej" zimy... Niestety chemia została użyta a tego nie lubię :evil:
Podobają mi się zdjęcia nieba w wersji czaro-białej, jak dla mnie - to one pobudzają bardzo wyobraźnię...
Zachwyciły mnie kwiaty rośliny o nazwie Mechania. Czy masz ją z nasion czy kupiłaś sadzonkę? A tak w ogóle to muszę o niej poczytać w Goo..
Jak zwykle trochę mi mało ogólnych zdjęć całości ogrodu - za to zdjęcia Flory i Fauny ogrodowej - cudne :lol:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu, witaj :wit
Zaintrygowałaś mnie rośliną, która nie tylko jest niebanalna, to jeszcze śliczna i niebieska.
Dla chętnych informacja, że jest do nabycia.

A to o niej piszą w szkółce Florini:

Mehania (Meehania urticifolia)

ZADARNIAJĄCA RZADKOŚĆ O WSPANIAŁYM ZAPACHU

"Mehania to rzadka i cenna bylina pochodząca z Japonii. Charakteryzuje się długimi "wąsami" osiągającymi długość 15-40 cm, które delikatnie pokładają się dzięki czemu doskonale nadaje się do zadarniania powierzchni na obwódkach oraz rabatach bylinowych.

Jest to roślina silnie rosnąca dzięki czemu szybko możemy osiągnąć zamierzony efekt. W okresie od maja do czerwca mehanię zdobią lawendowo niebieskie kwiaty (długie na 3-5 cm), których środek wypełniają kremowe kropki oraz paski - pięknie pachną.

Dobrze czuje się sadzona na stanowiskach słonecznych oraz półcienistych w glebie przepuszczalnej i próchnicznej. Ładnie komponuje się z szałwią, trytomą czy bodziszkami."

Jest też do nabycia w szkółce Bergenia.

Miłego przebywania na pasie startowym - ;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jagodo, a trochę więcej o lokalizacji źródełka?
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Zwykłe mięty świetnie się ukorzeniają po ucięciu i wstawieniu do wody, ciekawe czy te szlachetniejsze również, Marysiu zrób eksperyment.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, dopisałam, co trzeba powyżej.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu ależ są zdjęcia ogólne ogrodu, ale już wielokrotnie pisałam: kształt mojego ogrodu nie sprzyja ani kompozycjom ani takim zdjęciom. To jest długi wąski pas ziemi przez który biegnie ścieżka a raczej droga, ciąg komunikacyjny, wymuszony przez mojego M dość szeroki. Od ogrodzenia biegną z jednej strony nasadzone przez poprzedników drzewa głównie iglaste duże kilkunastoletnie: świerki, klon, brzozy, sosny, ale na szczęście są też amorfy (2) i głóg, po przeciwnej drzewa owocowe, więc niewiele miejsca zostaje na grządki kwiatowe. Parę stron wcześniej jest zdjęcie dające pogląd na mój ogród :roll: nawet w kolorze pobudzającym do wyobraźni :D
Mehanię dostałam i chyba razem z dużą liczbą roślin od Marysi mar ? jednak zakwitła dopiero w tym roku.
Jagodo bardzo dziękuję za informacje o Mehanii, a ja nie mogłam nic znaleźć przez złą pisownię. Rzeczywiście roślina ma wąsy pokładające się, ale zaraz pójdę ją powąchać :lol:
Niestety nie rośnie w glebie przepuszczalnej i próchniczej tylko w mojej glinie i może dlatego nie chciała kwitnąć od razu :? Rośnie obok zawilca kanadyjskiego (a może z nim przyszła?) i mikołąjka płaskolistnego i niestety obydwie rośliny kwitną później :oops:
Dziękuję ;:196 .... i odlatuję ;:306
Elu oczywiście zrobię próbę ;:333 szczególnie tych kolorowych i szlachetniejszych ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Doczytałam informację Jagis i zaczęłam szukać bo rok temu miałam duże imieninowe zamówienie w B. ....strasznie dużo roślin nie przetrwało z tego zamówienia ;:185
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe dlaczego te rośliny Ci nie przetrwały. Może nie były dobrze dobrane do warunków ;:218 ?
Ja u nich zamawiałam masę roślin i wszystkie świetnie się mają i u mnie i w ogrodzie na Kaszubach.
A propos mehanii, właśnie dlatego czepiam się zawsze prawidłowej pisowni nazw roślin. Błędnie zapisane utrudniają poszukiwania.

Marysiu, skoro odlatujesz, to życzę Ci tyle samo lądowań (miękkich), co startów ;:306.

;:196 Jagoda
PS. Udaję się do śmierdzącej roboty, tj. użycia mączki kostnej ;:218.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MARYŚ......moja Mehania jeszcze w doniczce z wąsami 0,5 metra i tak chadzam z nią w poszukiwaniu miejsca dla niej....wiedziałam tyle, ze bardzo ekspansywna ale nadal nie wiem gdzie ja ulokować....może Jagi mi podpowie......
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, Leszczynko, toż ja dopiero zapoznaję się z tą rośliną.
Nawet u siebie nie wiedziałabym, gdzie ją posadzić tym bardziej, że ona wymaga gleby wilgotnej, a u mnie z tym krucho. Ale, skubana, śliczna jest i kusi... ;:224.
Niestety, nie piszą, czy toto rozrasta się też na boki i czy, tak jak u barwinka, pędy potrafią się "przyspawać" do ziemi.
Myślałam, Marysiu, że Ty nas podszkolisz, ale u Ciebie mehania rośnie chyba z zbyt dużym gąszczu, żeby mogła zaprezentować swoje zadarniające zdolności ;:218.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Marysiu, ja jeszcze z pytaniem: jeśli pamięć mnie nie myli, miałaś u siebie hibiskusa bylinowego. Czy on już się jakoś pokazał po zimie? Kupiłam jedną sztukę w ubiegłym roku, ale na razie w miejscu gdzie był posadzony, cisza kompletna.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jaguś z pewnością masz rację...tak to jest jak kupuje się oczami :roll:
Niektóre rośliny były maluśkie i w mojej glinie jak jest okres deszczowy to roślinkę wręcz zasklepia, a nie każda to lubi :wink:
Nie wyszła mi np. firletka poszarpana nana, a obok rośnie ta zwykła powiedziałabym dzika i jest ;:215
Nie nabiegała się specjalnie, jedynie powąchałam (na kolanach) mehanię - ma delikatny korzenny zapach ;:333
a potem namówiona pojechałam na niewielkie zakupy....po powrocie rozlało się i ......dla Ciebie śpiący Maciek ;:196

Obrazek

Krysiu na końcu wąsów jest kwiatostan i nie czepia się podłoża ;:185 Jagoda napisała z czym się ładnie komponuje :D

Obiecuję poobserwować co będzie się działo z wąsami po przekwitnięciu....może się rozsiewa?

Zuziu jak miałam posadzonego hibiskusa w miejscu zacienionym to nie mogłam się doczekać wystartowania rośliny a w jesieni przesadziłam go na pełne słońce i już jest! zobacz dałam czerwoną strzałkę ;:306

Obrazek

i parę zdjęć z południowego spaceru

Obrazek Obrazek

Ten barwinek jest jeszcze bujniejszy niż zwykły ;:oj

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

będą nasiona arcydzięgla ;:333

Obrazek

Obrazek Obrazek

Takiego ujęcia chyba jeszcze nie było

Obrazek

Obrazek