Kwiaty super, szczególnie te rozkwitnięte w białym kolorze jako drugie
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
.
Po przekwitnięciu zdecyduję się je przesadzić do nowej doniczki z podłożem mineralnym.
-
Jerzy - czy większość Twoich roślin rośnie już przesadzone w podłoże mineralne ? Co wpłynęło na Twoją decyzję, że przesadzasz część (?), a może planujesz wszystkie uprawiać w podłożu mineralnym ? Podłoże mineralne z Twojego punktu widzenia - obserwacji, daje większe możliwości - wydajniejszy wzrost roślin, łatwiejsze formowanie, bardziej bezpieczną uprawę ?
---30 paź 2015, o 11:02---
"Staruszek":
- nowy, dzisiaj "otwierający" się:
- czekam na ten kwiat, ale pąk ciągle jeszcze rośnie i nie rozkwita. Jest już sporych rozmiarów, nawet chyba największy z dotychczas kwitnących moich Adenium. Wystawia moją cierpliwość na sporą próbę:
---4 lis 2015, o 12:35 ---
?
? co się stało, że w tym tak "aktywnym" wątku, nastała taka grobowa cisza, wszystkie Adenium wraz z Opiekunami zapadły w "śpiączkę zimową" ?
---5 lis 2015, o 15:19---
Mimo zastoju w wątku i moich ostatnich dwóch "po kolei" wpisach, nie mogłem powstrzymać się od pokazania mojego kolejnego zakwitającego Adenium. Mimo "ogromnego" napięcia czy roślina donosi nietypowo wzrastający pąk kwiatowy (ciekawość pożera), doczekałem się, ale nie na to, na co tak oczekiwałem:
3.11.2015 r:
- porównanie z wielkością liścia:
5.11.2015 r:
Niestety ten "olbrzym" nie rozkwitł jako pierwszy, w myśl zasady:
ostatni będą pierwszymi, pierwsi będą ostatnimi" ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
, rozkwitł jako pierwszy, drugi pąk pod względem rozwoju - wielkości:
- ten co miał rozkwitnąć jako pierwszy, tak się prezentuje jego wielkość, na dzień dzisiejszy:
- możliwe - jak roślina "donosi" kolejne pąki, będą jeszcze kwiaty, chociaż część małych pąków zbrązowiała u nasady i odpadła.
Na pierwszym kwitnącym Adenium, rozkwitł kolejny, trzeci już pąk kwiatowy:
- drugi kwiat utrzymał się na roślinie bardzo krótko i już opadł
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
.
- Fotki kwiatów robione przy sztucznym świetle, są pewne "przekłamania" w wybarwieniu, szczególnie białego. Jutro jak się w pełni rozwinie, może będzie bardziej naturalnie odwzorcowana jego barwa.