Chyba ciut za wcześnie na Appeldorn Elite, a duzy kwiat to kwestia zdjecia może też być. Jest sporo takich czerwonych ze złotym/ żółtym brzegiem- niektóre łatwo poznać po wyglądzie gardzieli.. Np Kees NelisBarbaraR pisze:Te na drugim zdjęciu... taki duży kwiat sugeruje, że to tulipany z grupy Darwina odm. Apeldoorn Elite - dość popularne, ale piękne - duże kwiaty i duże cebule.
Tulipany cz.3
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.3
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- stynka0207
- 500p
- Od: 21 lut 2010, o 15:47
Piękne macie tulipany,u mnie nie ma się czym chwalić w tym roku.3/4 cebul gdzieś przepadły bez śladu,a reszta jakaś pokręcona .Zostało kilka sztuk kwitnących,no cóż trzeba będzie znów na jesień nasadzić nowych..
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też gryzonie wyjadają cebulki, ale jak posadzę 400, to zawsze trochę koloru pokażą. Exotic
Odmiany Apeldoorn faktycznie mają czarną gardziel, ale to jedne z wcześnie kwitnących tulipanów, bo kwitną zwykle w połowie kwietnia...
Tulipany Kees Nelis należą do tulipanów Triumph, które zakwitają na początku maja. Ale na zdjęciu mogą być Kees Nelis ze względu na tę głęboką czerwień. Te na pewno nie będą mieć czarnego dna.
A z terminami kwitnienia bywa różnie, bo zależą one także od pogody i regionu...
W ubiegłym roku straciłam ok. 150 szt. tulipanów - do dziś nie wiem, gdzie popełniłam błąd... W ubiegłym roku jesienią przed sadzeniem zrobiłam wysiłek i wszystkie cebule zaprawiłam środkami grzybobójczym i owadobójczym, a i tak w tym roku chorują, chociaż mniej...
Tulipany Kees Nelis należą do tulipanów Triumph, które zakwitają na początku maja. Ale na zdjęciu mogą być Kees Nelis ze względu na tę głęboką czerwień. Te na pewno nie będą mieć czarnego dna.
A z terminami kwitnienia bywa różnie, bo zależą one także od pogody i regionu...
W ubiegłym roku straciłam ok. 150 szt. tulipanów - do dziś nie wiem, gdzie popełniłam błąd... W ubiegłym roku jesienią przed sadzeniem zrobiłam wysiłek i wszystkie cebule zaprawiłam środkami grzybobójczym i owadobójczym, a i tak w tym roku chorują, chociaż mniej...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Magda
- adawi
- 200p
Rzeczywiście Kees kwitnie po Appeldorn. Fotka, którą wkleiłam jest z ubiegłego roku. U mnie jeszcze Appeldorn nie ma ukształtowanych pąków. "Jestem" w fazie Toronto, Heart's delight, "Emperor- ów": Egzotic , Orange, Purrisim-White, Flaming, jest też Cantabe. Więc dość wczesna wiosna.BarbaraR pisze:Odmiany Apeldoorn faktycznie mają czarną gardziel, ale to jedne z wcześnie kwitnących tulipanów, bo kwitną zwykle w połowie kwietnia...
A z NN od pull- może Flair? (Niżej link); osobiście raczej nie mam, mimo kilku prób nabycia - głównie w celach osobistego zobaczenia różnic miedzy tymi czerwonymi z dodatkiem żółtego - to co miało być Flair zawsze było czymś zdecydowanie innym.
A może ktoś rozgryzł temat - różnicuje poszczególne odmiany i mógłby podzielić się tą wiedzą?
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Czy ktoś może mi podpowiedzieć co to za dziwolągi mi wyrosły w środku ? (nie mam co się kierować opisem na opakowaniach, bo dużo odmian wypadło lub są niezgodne), ten "kapeć" z prawej to papuga ale nie mam pojęcia co to za zielonkawe mutanty, myślałam że wyrosną z nich podwójne czerwone lub kameleon ale ani jednego ani drugiego.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Moje zabrały się do roboty:) Przyznam że jak kupiłam te 600 w mixie i je sadziłam to myślałam że będzie ich wizualnie więcej ( jakie niesamowite ilości cebul muszą schodzić na te dywany kwiatowe ehhhh) No nic mix z all znowu mi się udał, nie mam pstrokacizny ( no może oprócz żółtych w czerwone prążki) a tak kolory kremowe, bordowe, delikatnie czerwono żółte śliczne chociaż wszystko mniej dobrane niż mix 100 które miałam rok wcześniej.
PS co sadzicie po tuipanach? nie chce ich w tym roku wykopywać więc coś " na nie" muszę zasadzić, obwódka górą i dołem będzie z aksamitek a w środku trochę cyń, mam też dalie z nasion ale zastanawiam się bo wsadzić je nie będzie problemu, problem będzie przy wykopywaniu jak już karpę będą miały;/ Macie wieloletnie z tulipanami posadzone? Też się boję że jak za rok przyjdzie mi wykopać tulipany to sobie poniszczę byliny ;/ I mam zagwozdkę.
PS co sadzicie po tuipanach? nie chce ich w tym roku wykopywać więc coś " na nie" muszę zasadzić, obwódka górą i dołem będzie z aksamitek a w środku trochę cyń, mam też dalie z nasion ale zastanawiam się bo wsadzić je nie będzie problemu, problem będzie przy wykopywaniu jak już karpę będą miały;/ Macie wieloletnie z tulipanami posadzone? Też się boję że jak za rok przyjdzie mi wykopać tulipany to sobie poniszczę byliny ;/ I mam zagwozdkę.
- adawi
- 200p
Ginka- chodzi o te kremowe? A nie będzie to Egzotic Emperor? ( zdjęcie trochę słabo pokazuje kwiat). Popatrz posty wyżej- są tam bardzo dobre fotki tej odmiany.Ginka pisze:Czy ktoś może mi podpowiedzieć co to za dziwolągi mi wyrosły w środku ? (nie mam co się kierować opisem na opakowaniach, bo dużo odmian wypadło lub są niezgodne), ten "kapeć" z prawej to papuga ale nie mam pojęcia co to za zielonkawe mutanty, myślałam że wyrosną z nich podwójne czerwone lub kameleon ale ani jednego ani drugiego.
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Ginka
Tylko że z tego co widzę Emperor ma białe pręciki a ten ma ogrom czarnych, nie ma prostych płatków tylko takie pomięte, ale nie tak bardzo jak przy papudze, dodatkowo na brzegach płatków zauważyłam przy bliższym spojrzeniu róż.
Poczekaj,jak zacznie się jeszcze bardziej zaróżawiać to pewnie Belicia
- Ginka
To może być to, czyli Belicia zakupiona jako "kameleon", dziękuję za rozwiązanie zagadki, mam jeszcze tydzień obserwacji zanim wyjadę także będę na nie zerkać jak szybko się różowią .
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tulipany zarażone wirusem TBV nadają się tylko do wyrwania i zniszczenia.