Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Już się cieszę na Topmix Red :tan W niektórych katalogach jest pod nazwą 'Rita'
Piękne te kołnierzykowe! Uwielbiam takie kontrasty niedużych dalii z wielkimi! Teraz już codziennie coś nowego rozkwita więc sezon daliowy rozkręcił się na całego ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Florku! Jak zwał, tak zwał! jest piękna i fotogeniczna! Mam nawet 2 kępki więc na pewno będzie dla Ciebie. Ma taka piękną głęboka czerwień a mimo to ładnie na zdjęciach wygląda! Ja nadal czekam aż się rozkręci, bo kwitną pojedynczo, gdzieniegdzie, a ja czekam na ten wybuch kolorów i jestem ciekawa efektu moich nasadzeń ;:65

Karola! Hortensja jest dość leciwa. Nawet nie wiem, co to za odmiana. Dała już nawet sama z siebie kilka odrostów, które wydałam. Nie dbam o nią, tylko podlewam jak jest susza i wiosną (jak nie zapomnę) sypnę jej coś w nóżki.
U nas nie było gradu, ale deszcze zrobiły swoje. daliom może zaszkodzić jedynie silny deszcz z wiatrem, jak kwiaty nabiorą wody, a wiatr je poprzewraca. Ja staram się nie dawać tyczek do dalii, bo szpecą widok. Ale jak widzę, ze dalie się chylą - wbijam tyczkę i podwiązuję.

Black Rose! To Eucomis! Zmieniłam mu w tym roku miejsce, więc nawet ładnie zakwitł. Niestety pozostałe dwie sztuki puściły tylko liście ;:145

Marta! Dziękuję Ci bardzo! Cieszę się, że Ci się podobają! ;:196 I Ty się doczekasz swoich dalii, ale jak pisałam Florkowi, dopiero pojedyncze sztuki zakwitły więc cieszyć się dopiero będę! ;:224

Czekaj Kasiu, czekaj! Będę na pewno! ;:196

Wczoraj koszenie - kwiatków na trawniku już niema! ;:145 Trudno - zakwitną następne!
Po koszeniu przechadzka z nożycami i pielenie gdzieniegdzie. Wieczorem pięknie pachniało w ogrodzie, trochę posiedziałam kiedy lampiony się zapaliły...

Na dziś:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko- ani jednej dalii na ostatnich zdjęciach? Nie do wiary!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to nie ma???? A Gitty Up na trzecim zdjęciu? Ja wiem, że trochę jak pełna jeżówka wygląda, ale zapewniam Cię, że to dalia! :;230
Miłka
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To samo miałam mówić, że ta śliczna dalia wygląda ja pełna jeżówka. I nasturcję masz w bardzo ciekawym kolorze. Kiedyś siałam, ostatnio jakoś nie, może dlatego, że przyciągają mszyce.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ups, no ja byłam przekonana, że to jeżówka :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ale piękny ciemny wiatraczek! Dalia-jeżówka też bardzo ładna, fajnie ją sfotografowałaś :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Miłko - nawet jeśli nie przepadasz za wpisami: świetne, doskonałe, kapitalne, to ja Ci powiem: świetne, doskonałe, kapitalne! Twoje zdjęcia - pełen profesjonalizm. Trudno- odpowiedz mi, że zarumieniłaś się, wzruszyłaś, a będziesz starać się robić zdjęcia jeszcze ciekawsze i już. No ale jak nie mam zareagować na zdjęcie trawnika ( czyżby też Ci się kosiarka zepsuła ;:224 , moja w ubiegłym tygodniu wróciła z naprawy, więc już koniczynki nie ma). Aby je wykonać pewnie musiałaś się na trawniczku położyć! To się nazywa pasja fotograficzna.
Wczoraj podczas pielenia i wykopywania zbyt ekspansywnych bylin, została wykopana jedna z dalii. Po chwili wróciła na miejsce, na szczęście nocny deszcz pomógł jej się przyjąć, stoi sztywno jak żołnierz na warcie. Fajne te Twoje dalie.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Taaak, pewnie poleżałaś sobie w tej koniczynce ;:oj . Pszczoły Cię nie pogoniły?.
Dalie już pokazują swoje piękno, a Obsidian ciekawy ;:108 .
Zrób zdjęcia swoim floksom, bo mnie zaintrygowałaś w moim wątku, dobrze?.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka gdyby nie liście podobne do dalii upierała bym się, że to Jeżówka....u mnie też pomaleńku zaczynają :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! trzeba przyznać, ze dalia jest zaskakująca. Mam ją pierwszy rok. I upatrzyłam ją sobie u Kasi Vimen. Jestem nią zachwycona, pasuje do mojej kolekcji.

Aniu! Ja po tej koniczynie lubię chodzić boso, bo jest przyjemnie chłodna i lekko łaskocze... ;:173 Zdjęcia floksów mam, zaraz wstawiam!

Ewka! ;:196 Oj bardzo mnie zawsze takie słowa cieszą! :heja Zwłaszcza, od Ciebie! Tak się trochę w tym roku nakręciłam, pewnie przez Siergieja, on to jest dość surowy i cokolwiek zrobię, to źle. Jemu nie dogodzę, ale cieszę się, że tu na forum zdjęcia się podobają!
Dalię niejedną wyrwałam lub wykopałam niechcąco! ;:306 A w tym roku chłopaki mi połamały jedną, jak rąbali drewno. Wsadziłam w ziemię obok i się przyjęła ;:224 Łachy nie robi! ;:306

Sylwia! Mam w tym roku kilka fajnych nowych wiatraczków :tan To taka moje ambicja, żeby ich trochę uzbierać. Fajnie wyglądają w łanie... ;:224 Dziękuję! ;:196

Na dziś:
Verrone's Obsydian
Obrazek
Rosenfaszination
Obrazek
Maleństwa
Obrazek
Ferncliff Tango
Obrazek
Honka Red
Obrazek
Foxy Lady
Obrazek

I floksy:

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Dalie , lilie, floksy --cudnie ;:138 Ja też nie lubię tyczek przy roślinach , dawałam Anabelce bo ciężkie kwiaty jak nabrały deszczu to leżały, ale to był gruby kołek i brzydko wyglądał. ostatnio u Mai w ogrodzie widziałam jak babeczka zakłada taki specjalne otoczki, ale robiła to z ogrodnikiem i pomyślałam , że pewnie nie są osiągalne normalnie. Ale ostatnio specjalnie w Castoramie się za takim czymś oglądałam i zobaczyłam --są . Ale kosztują większe 30 zł i mniejsze sa. Nie kupiłam bo potrzebuję najlepiej kilka, ale teraz po burzy dużo mi leży to jednak kupię . Będę sprawdzać czy jesienią nie przecenią , to bym kupiła więcej . Można podpierać piwonie itp.
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Pomimo swoistej niepozorności Verrone's obsydian jak i Honka red mają coś w sobie. Verrone's niesamowicie przyciąga kolorem. Nie bez znaczenia jest też ujęcie, w zbliżeniu pokazałas doskonale jej piękno. Mnie się Twoje zdjęcia podobają i zdania nie zmienię a to, że profesjonalista Cię gani to już inna sprawa. Wiadomo, że jak zęby na tym zjadł to i patrzy bardziej krytycznie i widzi to czego my nie zauważamy. Oby tylko Cię to nie demotywowało a wręcz przeciwnie.
Wracając do kwiatów coś mi się widzi, że róż też masz pokaźną kolekcję bo co rusz to widzę inne piękności. Floksy ładnie się już rozbujały. A maleństwa jak to maleństwa, zawsze urocze. U mnie już coraz więcej rozkwita dalii od Ciebie. Pozostałe także już całkiem fajnie, po trochu pokazuję, nie na raz bo nie zawsze mam czas by nad tym usiąść.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! Nie demotywuje mnie to! Wręcz przeciwnie, od razu chce mi się powiedzieć: Ja mu dopiero pokażę! ;:134 Ale jeszcze długa droga przede mną. ;:224
Róż też mam sporo, ale ubolewam nad tym, że chorują i zawiodły mnie w tym roku przez deszczowa pogodę. Edenka - moja najśliczniejsza, nie miała ani jednego ładnego kwiatka i poobcinałam ją. Louise Odier bardzo szybko zachorowała pomimo oprysków. Tylko 4 słoiczki konfitury zrobiłam. ;:145
Dalii kwitnie coraz więcej, pokazuj i ja będę pokazywać! ;:196

Karola! Pod hortensje dobre są takie pałąki z drutu półokrągłe. Mój mąż takie robi z nierdzewki. A tyczki to sąsiad mi robi, ale już mu mówiłam, ze niech takie cienkie robi, żeby nie szpeciły. Pewnie będę musiała niebawem potyczkować i tak, zwłaszcza te z ciężkimi kwiatami.

U nas pada i mokro. Niczego w ogrodzie nie robię, a powinnam przekwitnięte dalie ścinać. Może dziś wieczorem się uda.
Wielkopolska stepowieje więc można się tylko cieszyć na deszcze ;:173

Na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko ale cudo. ;:oj Pewnie jakbym miała gdzie przechowywać, dalie wyparłyby z ogrodu sporo bylin. ;:173 Dla mnie zdjęcia robisz przecudne, a profesjonalista pewnie Cię chce motywować do perfekcji. :)

Verrone's Obsydian
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”