Kobea i jej uprawa - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kobea i jej uprawa.

Post »

Moje ładnie rosną ale kilka ma takie ciemno-fioletowe liscie...czy to może być od tego że były jako ostatnie przesadzane do duzych donic?(tzn były najmniejsze)
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madi one tak mają, jeśli siałaś mieszankę kolorów, to te o przebarwiających się na fioletowo liściach będą kwitły na fioletowo, a reszta na biało :)
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

czy wasze kobee nocują już poza domem ?? :wink: mam ochotę już posadzić w ogrodzie, przeglądam prognozy 16 dniowe - nie zapowiadają już przymrozków ...
pozdrawiam
Edyta
tadek6060
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2009, o 19:45

Post »

Kobea moze Ci przemarznac jak za wczesnie posadzisz mala sadzonke,to samo moze dotyczyc nasturcji.Ale jest rada nasiona dzielimy na 2-3 czesci i siejemy w odstepie 10-15 dniowym poczawszy od lutego,marca.Tak sie stalo z moimi bo za wczesnie posadzone.Rozwiazanie tego PROBLEMU to
procz siania w roznych 2-3 terminach toPRZYKRYCIE mlodych sadzonek PRZEZROCZYSTYMI plastykowymi kubkami,butelkami np.po wodzie mineralnej(przeciac je w polowie nozyczkami i mamy 2 oslony na rosliny.wazne aby byly niewielkie OTWORY.Usyniemy oslony po 3 ogrodnikach.Wszystkie Kobe NIE LUBI WIATRU.Moje niektore przemarzly lub zostaly zjedzone przez cos(slimaczki mlode?} Natomiast te ktore dostaly oslonki z plastykowych butelek ZNIOSLY nawet gruntowe przymrozki
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Urtica pisze:Madi one tak mają, jeśli siałaś mieszankę kolorów, to te o przebarwiających się na fioletowo liściach będą kwitły na fioletowo, a reszta na biało :)
Ano właśnie kupiłam wszystkie fioletowe,ale zauważyłam jaka jest różnica w ich warunkach....Zdecydowaną wiekszość przesadziłam w pierwszym rzucie do duzych doniczek z ziemią uniwersalną .Jest to ziemia lekka przepuszczalna.Na kilka sztuk mi zabrakło ziemi,więc w póżniejszym czasie kupiłam też ziemie uniwersalną tyle że z innego źródła.Podobała mi sie ta ziemia choć była zupełnie inna niż zazwyczaj.Czarna z całymi bryłami przebutwiałego obornika.Przed sadzeniem pokruszyłam i spulchniłam toto.Wyglądała i pachniała na baaardzo zasobną.Niestety musze przyznać że to właśnie w tej ziemi są takie przebarwione i słabe.Ta ziemia jest bardzo cieżka,myślicie żeby przesadziś do innej?
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Moje wyszły z domu na balkon ponad miesiąc temu. Wczoraj przesadziłam je do dużych doniczek, a dzisiaj resztę wyniosę na miejsce stałe na działkę. Prognozy pogody nie zapowiadają już przymrozków. Ogrodnicy chyba się pospieszyli. A kobea jak się już chwyci podpór to z wiatrem sobie poradzi :lol:
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Moje kobyłki dziś posadziłam na miejsce stałe.
Prognoza pogody jest optymistyczne, liczę, że już mrozu nie będzie.
Teraz pozostaje tylko czekać na kwiaty. :D
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Widziałam dziś na rynku całkiem sporą kobeę - cena też spora: 10 zł. :evil: Chyba zostanę przy jednej kobei mojej hodowli, która daje rade i wyglada na to, że wyjdzie na ludzi :tan .
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ojoj to może i ja już wysadze...hmm?Tak tu kusicie ;:3 Zdecydowana wiekszosc byla uszczykiwana i idzie już na 5-6 pędów.Te liche o których pisałam wczesniej są już przesadzone do super-extra pod każdym względem ziemi:)
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Magdallena pisze:Widziałam dziś na rynku całkiem sporą kobeę - cena też spora: 10 zł. :evil: Chyba zostanę przy jednej kobei mojej hodowli, która daje rade i wyglada na to, że wyjdzie na ludzi :tan .

ja kilka dni temu widziałam na giełdzie po 4 zł taką już baaardzo dużą tyle że Ci hodowcy nie uszczykują i są takie długie a chude....
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja wam zazdroszcze-nie ma ryneczku,a w ogrodniczym jak spytalam sie o kobee to w ;:154 takie oczy zrobili
jedynie na ebay -u udalo mi sie zakupic.Wydaje sie ze Anglia to raj dla ogrodnikow ... ;:224
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Alez mnie wczoraj nerw dopadł!!! Wchodzę niespodzianie do mojego ogrodnictwa a tam kobee wielkie do pasa krzaczory takie !!!!!! :( a ja durna pipa w miejsce kobei co nie udało mi sie jej wyhodować wsadziłam już Clematisa i doopa nie mam miejsca na kobee:(:(:( idę tam dzis znowu, chociaz sąsiadki obdaruję bo im obiecałam sadzonki własnej roboty ale nic z tego nie wyszło:( Za rok czekam na gotowe, nie będę płakać nad pusta doniczką:)....znaczy nie no posadzę posieję w styczniu, ale jak nic nie urośnie to do maja trzymam cieplutkie miejsce dla kobei:)
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Moje tez już w miejscu przeznaczenia, od ponad tygodnia. Ale się wystrachałam i były opatulone, bo było strasznie zimno, zwłaszcza w nocy. Wczoraj zdjęłam im ubranka. I czekać tylko:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”