Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Usychające Tuje

Post »

To wygląda jakby były zaatakowane przez grzyba
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Brązowienie tui od środka jest najnormalniejszym objawem oczyszczania sie drzewa.
W kolumnowych widać prześwity bo ta odmiana nie ma długich gałązek, które mogą "ukryć" to brązowienie jak to jest w tujach innych odmian.
Ja mam co roku po sezonie grubą warstwę tych brązowych gałązek pod drzewkami. Zostawiam na zime, a wiosną wybieram i wyrzucam.
Kiedyś strącałam te gałązki i tuje się lepiej doświetlały, ale już tego nie robię, bo porosły wielkie i włażenie w środek żywopłotu tujowego mnie "nie kręci" :;230
Wszystkie wyglądają tak samo, czy to brązowienie jest na pojedynczych okazach ? Jakby był na pojedynczych to mozna by sie zastanawiać co sie dzieje... ale jak na wszystkich to raczej naturalne.
bratianlukas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2014, o 09:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka Tuj ma więcej pousychanych gałęzi a na reszcie jest mniej.
Nigdy tak nie było, więc przestraszyłem się, że usychają.
Gdyby były grzyby to jak wyglądają?
Przeglądałem wszystkie tuje i nie znalazłem żadnego nalotu na gałęziach.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Bo grzybów atakujacych drzewa raczej się nie zobaczy, one atakują tkanki .
Gałązki tui zaatakowane przez grzyba robią się żółte i brązowieją na całej gałązce, przynajmniej u moich tak było. I jest to raczej fragment drzewa a nie całe od razu.
Trochę to dziwne by było, bo widzę, że drzewka masz podrośnięte i do tej pory były zdrowe....
Pewnie, że nie można wykluczyć jakiegoś choróbska. Może poobserwuj je jeszcze.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Nie ma czym się przejmować. Jest to naturalne u tui, ze w środku zrzuca starsze pędy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To nie jest grzyb, on atakuje fragmentarycznie i gałązki z zewnątrz.To normalny objaw, jednego roku zrzuca więcej w innym mniej i czasem bardziej to widać.Są teraz w wieku, że nastąpiło po raz pierwszy większe zrzucanie, objaw starzenia po prostu.Teraz urosną i przez rok, dwa prześwity znów się nieco zmniejszą, ale potem sytuacja się powtórzy niestety. To nie plastikowe choinki.. :wink:
Na ogólny wygląd ma też wpływ rodzaj gleby. Paradoksalnie na zbitych, zlewnych glinach gałązki żywotnika szybciej obumierają, a drzewka nie zagęszczają się tak ładnie, choć cięcie nieco pomaga.Natomiast na bardziej przepuszczalnych, ale dostatecznie wilgotnych, dobrych glebach mniej się ogołacają, a krzewy bardziej zagęszczają, nawet bez cięcia.
eclipseFFM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2013, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witam

Ok roku temu(na jesieni) kupilem tuje auerospicata ok 160cm. Posadzilem jako zywoplot przy drodze.
Jedna ktora mi zostala posadzilem na drugim koncu dzialki(30 metrow dalej).
Tuje nawozilem bodajze 4 razy nawozem dolistnym pinivit i ostatni raz w polowie sierpnia niewielka iloscia
nawozu do iglakow w granulkach(nie pamietam nazwy).
Tuje bardzo ladnie rosly i sie zageszczaly. Jakis tydzien temu zauwazylemm ze w jednej przewodnik na samej gorze(jakies 25cm) sie przechylil na bok jakby roslina zaczela wiednac ale pomyslalem ze to moze ze wzgledu na intensywny wzrost w tym roku.
Niestety po przyjrzeniu sie roslinie zauwazylem ze wewnatrz od spodu ma duzo zoltych galazek ktore po dotknieciu latwo odpadaja... Najwiecej na samym dole i przy samym pniu i im wyzej tym mniej tych zoltych pedow. I sa cale zolte(galazki sa cale zolte nie od srodka i nie od zewnatrz). Niestety tuja ktora jest oddalona o 30 metrow od innych ma to samo...
wiec kilka rzeczy mozna chyba wykluczyc. Dziwi mnie ze wszystkim tutaj tuje brazowieja i usychaja a mi zolcieja i wiedna.
W tym roku wpadlem na pomysl uprawy pomidorow i mialem zaraze ziemniaczana - czy ona tez moze zaatakowac tuje? czy sa to inne rodzaje grzybow? Postaram sie dolaczyc fotki. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Adam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

daj zdjecia. niby coś tam sobie od razu pomyślałem, ale nie chce z fusów wróżyć :D , że za często nawożone lub też naturalny stan, duże były sadzone odchorować musiało, w takich przypadkach ja nie zalecam nawożenia przez cały sezon, jak masz posadzone w 2013 na jesieni to nawozisz na wiosnę 2015 lub na jesieni 2014 dajesz bezazotowe nawoz wzmacniając, no ale to takie moje teorie. Czekamy na zdjęcia
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
eclipseFFM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2013, o 12:02

Post »

witam ponowne

dodaje fotki. wedlug mnie laika troche duzo tych zoltych pedow i niepokoja zmnie "wiednace" przewodniki.

ObrazekObrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Normalne zrzucanie igliwia. na wiosnę przytnij go. A te ,, więdnące '' przewodnik to wypędzone, efekt nawalenia nawozów.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
marylka45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2014, o 21:09

Post »

Witam. Mam problem z tujami typu szmaragd, które rosną od 3 lat i dotychczas nie było z nimi problemu. W tym roku wiosną zauważyłem na jednym z drzew uschnięty zbrązowiały jeden z przewodników około 30 cm od góry drzewka. Wyciąłem uschnięty przewodnik. Parę dni temu zobaczyłem, że naokoło połowie ze 130 drzewek usychają niektóre przewodniki do góry drzewka w dół. Dodam, że drzewka mają około 110 cm wysokości, są prowadzone na kilka przewodników i usycha około połowa z tych przewodników, pozostałe nadal są zielone. Proszę o poradę co może być przyczyną. Załączam zdjęcia. Dziękuje za odpowiedzi. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Nikt normalny nie odpowie Ci na to pytanie nie wiedząc nic o Twoim ogrodzie i zabiegach jakie były przeprowadzane.
marylka45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2014, o 21:09

Post »

Drzewka zostały nawożone nawozem długo działającym 100 dni do iglaków pod koniec marca i drugi raz pod koniec czerwca nawozem zwykłym. Dawki nawozu raczej zaniżone a niżeli zawyżone. Drzewka podlewane systematycznie co 3 dni dużą ilością wody W tym roku przycinałem je tylko raz pod koniec marca. Innych zabiegów typu opryski nie wykonywałem i dalej nic nie robię bo nie znam przyczyny choroby drzewek. Jeżeli potrzebne są dodatkowe informacje to proszę o szczegółowe jakie to maja być dane. Dziękuje
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”