Bób cz.1
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób
No jak to, Alembik, np.: kopytka z bobu z ricottą, zupa krem z bobu, makaron z bobem i rukolą, kurczak w kremowym sosie z bobem, sałatka z bobu, cukinii i mozzarelli, pierogi z bobem i szpinakiem, łosoś grillowany z sałatką z bobu, grzanki z bobem i jajkiem, Quiche z bobem i grillowaną papryką, zupa jarzynowa z bobem i bazylią, sałatka z bobem, tuńczykiem i pomidorkami, lasagne z bobem... Wymieniać dalej?
Pozdrawiam, Dorota
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy pieleniu poczułam,że bób ładnie pachnie, a te buczące bombowce trochę mnie stresują, ale niech zapylają!
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Oj żądlą i to bardzo boleśnie. Wprawdzie z natury trzmiele nie są agresywne (jak większość grubasów) ale w obronie gniazda lub w sytuacji zagrożenia bezpośredniego (przyduszenie, nadepnięcie) potrafią solidnie użądlić. Żądła w ciele ofiary nie pozostawiają i przez to po użądleniu nie giną jak pszczoły ale boli jak ch..... (z własnego doświadczenia).
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To mają do siebie wszystkie warzywka - są sezonowe, niestety. Ale jest z tego wyjście - bób świetnie się mrozisqter1971 pisze: właśnie w takich potrawach kłopot jest taki że papryka i pomidory później dojrzewają od bobu
Aniu, sama sobie narobiłam takiej ochoty na bób, że łoj
Pozdrawiam, Dorota
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Totalna bzdura.Jeśli przecedzisz przez geste sitko nic nie będzie się zapychało.Proponuję poczytać o opryskiwaniu tą metodą,wtedy będziesz wiedział,że gnojówkę rozcieńcza się w proporcji 1:20,więc o jakich larwach i muchach piszesz.A swoją drogą czy odradzasz też stosowanie obornika w ogrodzie/tam to dopiero "kanzas"Alembik pisze:Ja nie opryskuję niczego gnojówką z pokrzyw, bo jakby wiatr powiał na mnie...
Poza tym w gnojówce są bakterie, larwy much i inne mało przyjemne rzeczy. Obawiam się, że strąki mogły by przejść jej aromatem. No i jestem pewien, że to paskudztwo zapchało by opryskiwacz.
A swoja droga zawsze zostaje chemia,ta nie będzie Ci śmierdziała
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ostatnio niuchnęłam decis i myślałam, że zejdę Wolę pokrzywiankę i inne gnojówki.danutka66 pisze: A swoja droga zawsze zostaje chemia,ta nie będzie Ci śmierdziała
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2012, o 14:49
Danutka66, dzięki za rady. Zaciekawił mnie ten sposób z coca colą... Jak się ją stosuje?
karr-km, a jaką masz klasę gleby?
karr-km, a jaką masz klasę gleby?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... la#p821769ZdrowaNowalijka pisze:Danutka66, dzięki za rady. Zaciekawił mnie ten sposób z coca colą... Jak się ją stosuje?
A tu cały zestaw porad,jest tez o mszycach
http://forum.gazeta.pl/forum/w,51422,10 ... w.html?v=2
Ja często stosuję gnojówkę z pokrzyw, ale nie dolistnie. Jeśli chodzi o larwy much, to nie chodzi o same robale, ale o ich odchody. A jeszcze do tego te wszystkie bakterie, które roznoszą owady utopione w gnojówce. Strach pomyśleć co by się stało, gdyby przypadkowo ktoś je spożył. Po prostu bym się później brzydził jeść czegoś takiego. Zwłaszcza, że mam obsesję na punkcie much i nawet pojedyncza sztuka, która siądzie na jedzeniu, napawa mnie odrazą.danutka66 pisze:Totalna bzdura.Jeśli przecedzisz przez geste sitko nic nie będzie się zapychało.Proponuję poczytać o opryskiwaniu tą metodą,wtedy będziesz wiedział,że gnojówkę rozcieńcza się w proporcji 1:20,więc o jakich larwach i muchach piszesz.A swoją drogą czy odradzasz też stosowanie obornika w ogrodzie/tam to dopiero "kanzas"
A swoja droga zawsze zostaje chemia,ta nie będzie Ci śmierdziała
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2012, o 18:30