Orzech włoski - uprawa Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Orzech włoski

Post »

Poczekać , jak zrzuci liście, myślę , że w październiku.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tamtym roku przesadzałem 13 orzechów,co prawda nie włoskich,ale orzechów.kilka było po 30cm a większość miała ponad 3 m :) Wszystkie się przyjęły.Przesadzane były w październiku.Musisz dobrze obkopać ten orzech będzie miał potężny system korzeniowy,mi zostały dziury,jak na poligonie pełnym min.Musisz tak szeroko kopać,jak korzenie się rozrosły i możliwie jak najgłębiej,palowego nie wykopiesz,będziesz musiał go tak czy siak przeciąć łopatą/siekierą.ważne żebyś miał go jak najwięcej.Straszna harówka,radzę kogoś zabrać ze sobą,bo samemu się rady z takim olbrzymem nie da.Powodzenia!
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Właśnie mam zamiar zabrać ze sobą sąsiada ;:306 . Ten orzech rośnie w fantastycznym miejscu. Dosłownie dżungla :shock: . Kiedyś mieszkali tam ludzie, ale dom się zawalił. Zostały tylko piwnice zalane wodą i pełno przeróżnych roślin ( od starych jabłoni, po dziki chmiel i stare porośnięte mchem bzy ) . Uwielbiam takie klimaty :D .
yogi60
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2010, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tych starych jabłoni to natnij zimą sztobrów. Toż to majątek /może nie finansowy/. Kiedyś Skierniewice ogłosiły, że poszukują starych odmian do uzupełnienia kolekcji / mam na myśli Instytut Sadownictwa w Skierniewicach/. Myślę, że niejeden szkółkarz /taki prawdziwy miłośnik swojej pracy/ był by zainteresowany takim starym sadem. ;:333
Belfedor
200p
200p

Post »

Ja właśnie chciałem zaszczepić starego orzecha, ale ktoś go od tak sobie zabrał ;:223 . W zamian za to znalazłem tam dużą sadzonkę. W najbliższym czasie znowu tam zajdę i zrobię kilka zdjęć . Większość drzew owocowych została wycięta, a inne zagłuszyły chwasty i chmiel. Jabłoń jest naprawdę okazała i widać, że jest bardzo stara i zaniedbana :( . Nawet nie miałem czasu sprawdzić, czy będzie owocować :roll: .
yogi60
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2010, o 10:30

Post »

Czasem dobry pomolog po pokroju, liściach, korze i kilku innych cechach potrafi rozpoznać odmianę nawet nie owocującą. Ja niestety nie, nawet po owocu nie był bym pewny jaka to odmiana :cry: , no może Koksa, bo jestem za nią strasznie głupi. To co się obecnie pod tą nazwą sprzedaje ma się nijak do oryginału. Oczywiście zdjęcia porób. Na przełomie listopada i grudnia / koniecznie po pierwszych silnych przymrozkach podobno nawet jeszcze w styczniu można to zrobić/ natnij pędów najlepiej, ale zdrewniałych, powiąż w pęczki i zakop w piasku. Na wiosnę zrazy jak znalazł. Ze szczepieniem orzecha jest chyba trudniej, ale nigdy tego nie robiłem więc nie mam pojęcia.
Belfedor
200p
200p

Post »

W takim razie będę musiał wdrapywać się na drzewo, bo korona jest dosyć wysoko przez ograniczenia w dostępie światła :roll: . Powiem szczerze, że nigdy jeszcze nie szczepiłem drzewek i dopiero zapoznaje się z teorią :D .
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Wszystko zależy od orzecha kiedy z ,,siewki" będzie chciał owocować.
Moja ,,siewka" zaowocowała w 7 roku niewielka ilością szt 21.
Wsadziłam parę orzechów w ziemię i zostawiłam tego który najwyżej urósł. Na zimę przez pierwsze 3 lata owijałam go kartonem i na powierzchni robiłam wokół kopczyk (jak różom). Prowadziłam na 1 pęd aż nie mogłam dostać czubka i wtedy pozwoliłam mu się rozkrzewić. Następne lata malowałam mu korę na biało przed zimą bo rośnie na skarpie. Teraz ma 12 lat i jest rozpiętości 11m i jedynie prześwietlam go.
Belfedor
200p
200p

Post »

Dzisiaj poleciałem dokładnie obejrzeć "dżungle" i zrobiłem kilka fotek .

Moja sadzonka
Obrazek

Stary orzech ( ma trochę owoców )
Obrazek

Jedna ze starych jabłoni
Obrazek

No i dżungla od frontu :;230
Obrazek
asac82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 wrz 2013, o 14:40

Post »

Mam pytanie. Dlaczego stary 40 letni orzech owocuje bardzo słabo? Ze starości? Choć jeszcze 4 lata temu miał pełno orzechów, a teraz z roku na rok jest coraz gorzej, nawet to co jest zjedzą wiewiórki.
Pozdrawiam - Asia.
wieszt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 wrz 2013, o 12:28

Post »

Witam,podpinając się do tematu orzeszka,mam pytanie o namiary na sprawdzoną szkółkę w centralnej Polsce,chce nabyć szczepioną odmianę Mars i boję się że kupując na allegro natnę się na jakiś badziew.Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Re: Orzech włoski - uprawa

Post »

Witam,
kiedy przesadzić orzecha.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Orzech włoski - uprawa

Post »

poczytaj : http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2&start=98
W supersekcji HOT też jest wątek o orzechu włoskim, chyba na przedostatniej stronie coś jest wspomniane o przesadzaniu orzecha.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”