Dusiu, mi zdjęcia wychodzą ziarniste bez lampy i ostrego słońca, w promieniach wychodzą ładniejsze niż z lampą. Życzę Ci kwitnień na Vandach, bo teraz wypuszczają pędy
Mi w słońcu tez wychodzą ładnie, ale ze względu na cieniówki w oknach, mało tego bezpośredniego słońca dociera np. do podłogi, a nie lubię robić zdjęcia storczykom na oknie, bo lubię zdjęcia z czarnym tłem. Z lampą też wychodzą ładnie, ale bez lapmy i bez słonca paskudnie i żadnym programem się tej okropnej ziarnistości nie poprawi, a wstyd pokazywać takie zdjęcia. Co do Vand, na razie nie liczę na pędy, bo jedna nie ma skąd puścić, 2 już kwitły, 3 są niedawno kupione, a 2 to siewki. Tylko jedna jest, co by mogła zakwitnąć, ale jakoś jej się nie spieszy. Na wiosnę pewnie będzie trochę pędzików. W zeszłym roku mi kwitły 3 Vandy na 4, które wtedy miałam. Ale kwitnienia zawsze są gdzieś wiosną i latem, tylko niebieska zrobiła wyjątek i ponowiła kwitnienie jesienią, może teraz też tak zrobi, ale to zależy od niej. Pędziki Phalaenopsis pewnie pokażą się jesienią, ale i teraz na brak kwitnień nie mogę narzekać. A tobie kwitną jakieś Phalaenopsis?