Zwartnica,Hippeastrum cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Kupiony na Wiosennej Wystawie w Chorzowie
Jest w kolorze ciemnej czerwieni,wręcz aksamitny.Miał mieć zielony srodek ale i tak spodobał mi się.
Czyżby z cebulki bocznej też coś się pojawiło?
Jest w kolorze ciemnej czerwieni,wręcz aksamitny.Miał mieć zielony srodek ale i tak spodobał mi się.
Czyżby z cebulki bocznej też coś się pojawiło?
Tak i proponowałbym to oddzielić by nie osłabiać cebuli.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Los Kamilos jaki uroczy ten hipek
Darla pokaźny ten dwulatek, tylko pozazdrościć, moje rosną już drugi rok i nie kwitną, ale przecież jeszcze mają czas,
A moja jedna cebulka zachorzała, to znaczy ziemia pokryła się pleśnią na wierzchu postanowiłam ja przesadzić, kiedy wyjęłam ją z doniczki okazała się że ziemi i w środku jest cała mokra a większość korzeni z odpadła cała stępka korzeniowa jest zdrowa i mocno się trzyma, kilka korzeni też jest zupełnie zdrowych, przesadziłam cebule do nowej ziemi mam nadzieje że da się hipka uratować, czy jest coś jeszcze co mogła bym w tej sprawie zrobić?
Darla pokaźny ten dwulatek, tylko pozazdrościć, moje rosną już drugi rok i nie kwitną, ale przecież jeszcze mają czas,
A moja jedna cebulka zachorzała, to znaczy ziemia pokryła się pleśnią na wierzchu postanowiłam ja przesadzić, kiedy wyjęłam ją z doniczki okazała się że ziemi i w środku jest cała mokra a większość korzeni z odpadła cała stępka korzeniowa jest zdrowa i mocno się trzyma, kilka korzeni też jest zupełnie zdrowych, przesadziłam cebule do nowej ziemi mam nadzieje że da się hipka uratować, czy jest coś jeszcze co mogła bym w tej sprawie zrobić?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czarodzieju dziękuje za podpowiedź,tak zrobię.
Na pewno w Rajskim ogrodzie, ale raczej nie o tej porze roku. Na targach na wałach też pełno ich było. I naturalnie we wszystkich marketach, ale w sezonie... Ja w tym roku trafiłam na pięknego białego pełnego koliberka(fot w wątku) za raptem 8 zł. Miał być różowy pusty ;) Jakoś nie żałuje :PAmelia1940 pisze:Dzięki za pomoc Będę podlewała do końca sierpnia, a potem ususzę
Mam jeszcze jedno pytanie: nie wicie może gdzie w Sz-nie można kupić cebulki Hipków? Jakoś nie mogę znaleźć chyba, że sezon na nie się już skończył Oj... muszę się jeszcze wiele nauczyć
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dwa kolejne NN do rozszyrfowania-biały delikatnie pachnie i ma największe kwiaty(z tych kilku moich oczywiście):D
Normalnie mam zestaw patriotyczny
Normalnie mam zestaw patriotyczny
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
- 200p
Darla podobny trochę do mojego apple blossom sprawdź sobie na tej stronie
http://www.amarylis.estranky.cz/stranka ... peastrum_8
może tu znajdziesz co to za odmiana, ale wydaje mi się ze to kwiat jabłoni bo taki podobny
może tu znajdziesz co to za odmiana, ale wydaje mi się ze to kwiat jabłoni bo taki podobny
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Dziękuję Chyba faktycznie to on.Sprawdziłam zeszłoroczne kwitnienie i miał bardziej intensywne różowe wybarwieniaFilifionka pisze:Darla podobny trochę do mojego apple blossom sprawdź sobie na tej stronie
A ta stronka to
Pozdrawiam serdecznie. Darla
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Darla ten czerwony z białą gwiazdką to H.Striatum
Ten drugi cały czerwony to jakaś stara odmiana niestety nazwy nie znam .Cieszę sie że obydwa Ci pięknie kwitną
Ten drugi cały czerwony to jakaś stara odmiana niestety nazwy nie znam .Cieszę sie że obydwa Ci pięknie kwitną
-
- 200p
Darla nie ma za co cieszę się ze mogłam pomóc, a stronkę dostałam od Nusi aż miło popatrzeć na piękne okazy
Czy jeszcze nawozimy "hipki"? Kiedy rozpocząć zasuszanie? Czy na przezimowanie może być piwnica z temp. około 15 st. C? Z powodzeniem od lat zimuje tam moja begonia.
Dziękuję z góry za informacje, hipeastrum hoduję dopiero od wiosny br.
Dziękuję z góry za informacje, hipeastrum hoduję dopiero od wiosny br.
-
- 200p
Lauro z doświadczenia wiem że hipki należy zacząć zasuszać po odpowiedniej długości hodowaniu ich w liście, ja swoje zawsze zaczynam zasuszać po okresie około 6-7 miesięcy od wystawienia ich na okienko tzn. rosną sobie spokojnie 6-7 miesięcy a potem zaczynam mniej je przygotowywać do zimowania, co do nawożenia to nie wiem co ci poradzić w tej sprawie ja zawsze daje nawóz gdy pojawią się pędy kwiatowe, podlewam nawozem średnio raz na tydzień, niektóre nadal nawożę żeby rosły silne i pięknie kwitły w przyszłym sezonie, co do zimowania to z powodu niezwykle wysokich temperatur w tym roku moje hipki zimują w piwnicy nie wiem jaka jest tam temperatura ale na pewno jest chłodniej niż w miejscu w którym dotychczas je zimowałam, sprawdzam tylko co jakiś czas czy z powodu dużej wilgotności nie zaczną na powrót rosnąć i czy jakieś szkodniki w nich n ie zasmakowały. Wiem że niektórzy zimują hipki w lodówce ale ja nigdy tego nie próbowałam. Mam nadzieje że pomogłam choć trochę,