Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Jutro mam zamiar obić przód i tył folią. Zastanawiam się, jak lepiej wyciąć folie z drzwi. Czy wyciąć tylko środek tych drzwi i resztę zawinąć do środka, pozostawiając to co poniżej progu ( również z zakładką na zawinięcie): rysunek 1, czy przeciąć pionowo w dół, bez tego naddatku poniżej progu: rysunek 2. Które rozwiązanie będzie lepsze? Konstrukcja jest drewniana, folia będzie przybita przez listewki od środka.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wersja druga do końca tnij, do niczego ten kawałek nie jest Tobie potrzebny. W drzwiach zostaw taki naddatek żeby zostało na zawinięcie do środka. Po zawinięciu przybij listewki, żeby trzymały folię. Listewki nawierć co 10 cm cienkim wiertełkiem. Nie będą pękać i robota migiem idzie.
Pozdrawiam
Dariusz
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Ja bardziej myślałem o zszywaczu pneumatycznym i zszywki 40mm, listewki myślę wyciąć z paneli, wiec ok 34 mm poszłoby w konstrukcję.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wersja 2 tylko zamiast gwoździ wkręty, jak znajdziesz samo wiercące( z wiertłem na końcu) to masz z głowy wiercenie , jak nie to to wierć jak proponuje darbo . Wkręty nie rozbijają konstrukcji .
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał. Listwy estetyczniej wyglądają, lepiej dociskają folię. Skoro masz czym ciąć, to bierzesz deskę grubości 28-32 mm i tniesz ją na plastry (listwy) szerokości 1 cm. Wtedy wychodzą listwy szerokości 28-32 mm i grubości 1 cm. Tak nacięte wiercisz co 10 cm i malujesz. Potem walisz małymi gwoździami, albo wkrętami jak kolega podpowiada. Trzyma folię na amen.
Pozdrawiam
Dariusz
x-a-xi
---

Post »

Na dół foli do wkopania możesz dołożyć też listwę żeby wiatr nie wyciągał jej przy dużych podmuchach z ziemi (zawinąć i przybić choćby zszywkami ) i zakopać i ustabilizuje także.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Wkręty są lepsze niż gwoździe, bo nie naruszają przy wkręcaniu konstrukcji całości.
Folię zakopaną w ziemi dobrze jest obwinąć nie na listwie, tylko na pręcie. Może być zbrojeniowy. Odradzam przysypywanie gruzem, bo przy wymianie folii jest kupa zabawy przy wydłubywaniu gruzu.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Rafu jak Ci zostanie profilu to pomyśl nad oknem dachowym, dzięki konwekcji taki sposób wentylacji jest bardzo wydajny.
rafus22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 19:42

Post »

Też tak myslalem, tylko szkoda mi folie rozcinać .Z profilem nie ma problemu.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak naciągałem folię, na końcach płachty miałem rury. Na nie nawinąłem końcówki i zakopałem w ziemi. W pierwszym roku jak znalazł żeby wiatr nie poderwał. Potem ziemia tak siądzie, że prędzej rozerwie jak odleci. Folii nie ciąłem i nie zgrzewałem. Po prostu upinałem na rogach. Wprawdzie są fałdy ale można je tak ułożyć, żeby w miarę estetycznie wyglądało.
Pozdrawiam
Dariusz
rafus22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 19:42

Post »

Witam już zdecydowałem będę robił podwójne drzwi x2 czyli 1,40cmx2,0m z dwóch stron.Mniej więcej tak to będzie wyglądało:
Obrazek
Taczkami da rade wjechać przynajmniej , a środkiem będzie ścieżka 50cm .To chyba już powinno przewietrzyć tunel .Oczywiście będzie to wypośrodkowane .Co sadzicie ?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W robocie jestem i foty mam zablokowane. Na bank jednak, szerokie drzwi to z pewnością lepsze rozwiązanie, jak takie wąskie które pierwotnie zrobiłeś. Mój tunel ma 5 m a latem idzie się ugotować. Przy tak wysokich temp. są też problemy z wiązaniem na górnych gronach pomidorów.
U Ciebie dobrą wentylację jeszcze spełnią te lufciki nad drzwiami. Gorące powietrze z pod dachu, będzie miało jak uchodzić. Zależy oczywiście od pogody w danym roku. Pomyśl też o tych drugich drzwiach z siatką. Możesz wykorzystać konstrukcję tych głównych i dospawać zawiasy dla lekkiej budowy tych z siatki.
Generalnie chodzi o to, aby do środka nie właziły koty. Nie muszą być jakoś super dopasowane do otworu drzwiowego.
Pozdrawiam
Dariusz
x-a-xi
---

Post »

Dziś mój foliowy domek przeszedł test wiatru , Myślałem że się uniesie ,ale przetrwał .A jak wasze tuneliki "Stefan " nie popsuł konstrukcji.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”