Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
kasia1s2
100p
100p
Od: 15 mar 2013, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

No to odszukałam maila z dnia 12 czerwca od Pana Niewczas.
Cytuję:
"Witam jeśli Pani wsadzi teraz do doniczek ( musi byc dośc głęboka ze względu na duży system korzeniowy, ziemia zwykła ogrodowa, może byc lekko kwaśna truskawka taką lubi) i wysadzic w sierpniu wówczas w przyszłym roku otrzyma Pani 100 % plonu (z wsadzonych w sierpniu ok. 35 % ostatecznego plonu). Może Pani oberwac kwiaty ( będą kwitły po ok. 4 tyg.) bardziej się rozrosną lub zostawic wówczas będzie trochę owoców. wybór należy do Pani."

Ja wysadzałam na miejsce stałe koniec lipca.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

I wszystko jasne jak podałaś terminy :) sadzonki Frigo głównie służą do zakładania plantacji sterowanych, wiadomo ile czasu od sadzenia minie do zbioru. Przeważnie chodzi o odmiany wczesne deserowe. Uprawy z sadzonek Frigo są jednoroczne. Po zbiorze plantacja idzie pod orkę przeważnie. Tym różnią się między innymi sadzonki Frigo od tradycyjnych. Gdzie na plon właściwy trzeba czekać do kolejnego sezonu wegetacyjnego, czyli drugi rok po posadzeniu. Dziwne trochę że przy sadzonkach Frigo polecił oberwanie kwiatów żeby 100% plonu uzyskać w dopiero w przyszłym roku. Być może uwarunkowane to było terminem, czyli lipiec. A wiesz może jakiej klasy były to sadzonki? Mogły być opisane symbolem A+, lub podana była minimalna średnica koronki?
W przygotowaniu...
kasia1s2
100p
100p

Post »

Sadzonki były opisane ale niestety moja pamięć jest krótka :evil: Zamówiłam 50szt. dostałam 52szt i wszystkie pięknie się rozrosły.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

seedkris pisze:W zasadzie to truskawki uprawia się dla owoców. Obrywanie kwiatów, to brak owoców.
Nie koniecznie. Obrywanie kwiatów w pierwszym roku po posadzeniu truskawek jest zalecane z takich względów jakie padły ze strony Kasi. Ale z tego co się orientuję tyczy się to plantacji założonych z tradycyjnych zielonych sadzonek. Czemu? Żeby to jakoś z obrazować, zamiast zebrać plon w pierwszym roku np 80g z jednej rośliny i 150g w drugim roku, to zbierasz raz w drugim roku 280g. Wszystko jest zależne oczywiście od odmiany i jakości sadzonek i wielu innych czynników. Dodatkowo kupując sadzonki ze szkółki masz pewność że pochodzą one z matecznika, w którym nie było dopuszczenia do owocowania. Rośliny cały swój wigor włożyły w sadzonki. Kupując z nie pewnych źródeł, często sadzonki mogą pochodzić z plantacji owocujących. Uzyskane tak sadzonki nie będą aż tak 'dobre' jak te z mateczników. Co nie znaczy że w zastosowaniu amatorskim się nie sprawdzą.
Obrywanie kwiatów u truskawki można porównać też z przerzedzaniem zawiązków owoców w towarowych sadach jabłoniowych. Uzyskujemy mniej owoców, ale lepszej jakości oraz w jakimś stopniu chronimy się przed przemiennym owocowaniem(co 2 lata).

Editt// Nie dawało mi to spokoju i zajrzałem do literatury fachowej, aby rozwiać wątpliwości odnośnie obrywania kwiatów u sadzonek typu Frigo. Około 4 tygodni od sadzenia następuję kwitnienie, kolejny miesiąc czekamy na zbiór owoców. Jednak im późniejszy termin sadzenia tym mniejszy plon. W naszych warunkach klimatycznych nie zaleca się sadzenia w gruncie później niż druga połowa czerwca. Przykład sadzimy 27 czerwca, zbiór 26 sierpnia - 19 września. Przy późniejszym terminie sadzenia należy rośliny też przykryć folią najpóźniej na początku września. W skrócie wyższa szkoła jazdy :) informacje przełożone z 'Truskawka i poziomka' prof. dr. hab. Edwarda Żurawicza.
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Kto powiedział, że sadzonki frigo są na jeden sezon?
Sadzonki frigo sprzedawane są w rożnych klasach, uzależnione to jest od wielości sadzonek, systemu korzeniowego itp.
Z plantacji owocujących uzyskuje się dużo mniej sadzonek dobrej jakości, głównym jednak powodem dla którego unika się takowych sadzonek to chemia, której niemożna stosować na plantacjach owocujących- zwiększone ryzyko pozyskania zakażonego materiału chorobami grzybowymi.
Zbiór owoców z sadzonek niskiej jakości w tym samym roku jest całkowicie nieopłacalny, lepiej oberwać kwiaty i pozwolić :dorosnąc: roślince przed zimą. Chyba, że zakupimy sadzonki tzw A+ z których możemy zbierać owoce w tym samym roku.
Obrywanie kwiatów w truskawkach niestety niemożna porównać do jabłonek.
Informacje przedłożone z prywatnych obserwacji Krzysztofa :wink:
Pozdrawiam
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

majs dzięki za rozjaśnienie sytuacji odnośnie Frigo poniżej A+, myślałem że co do sadzonek typu Frigo nie zależnie od klasy opłacalny jest zbiór w tym samym roku. Nasuwa mi się kolejne pytanie, jaki jest więc sens kupowania Frigo niższej jakości niż A+? Skoro tracą przewagę nad tradycyjnymi sadzonkami, a cena jest już zbliżona między nimi.
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Powód jest prosty, sadzonki frigo pozyskiwane są jesienią, przechowywane w odpowiednich warunkach mogą przeleżeć kilkanaście miesięcy, wysadzane są przeważnie wczesną wiosną co pozwala im na dobry rozwój korony i systemu korzeniowego przed zimą, po posadzeniu nie są tak wrażliwe jak sadzonki zielone na warunki atmosferyczne.
Sadzonki zielone powinny trafić do ziemi po kilku dniach od ich pozyskania, większość sadzonek pozyskiwanych jest na początku jesieni, a jak sam napisałeś nie jest to dobry termin na sadzenie truskawek.
Frigo wyciągnięte z chłodni i posadzone do gruntu ma dużo większe :chęci do życia: dlatego też jak sam wspomniałeś używa się ich do nasadzeń sterowanych.
Gdzie np. na początku czerwca zakupisz sadzonki zielone? A właśnie w takim terminie chcesz zacząć sadzenie na opóźnione zbiory.
Zdrowy materiał frigo przyjmuje się prawie w 100%, z sadzonkami zielonymi nie jest już tak kolorowo.
Sadzonki zielone sprzedawane są również w rożnych klasach.
Frigo A+ sadzone jest na plantacjach gdzie planowane są zbiory w tym samym sezonie, w innym wypadku sadzenie takiego materiału jest nieopłacalne.
brak polskich znaków
kasia1s2
100p
100p

Post »

Kupowałam sadzonki nie pamiętam jakiej klasy ale na pewno nie były to największe gdyż dla mnie było za drogo, różnica była nie mała. Truskawki mam nadzieję że utrzymam jakieś 3 lata. Ślicznie podrosły i o to mi chodziło, zresztą zanim kupiłam to zaciągnęłam porady u fachowca, więc myślę, że w tym roku będzie 100% zadowolenie. No i wiem, że moję truskawki, to właśnie ta odmiana, którą chciałam a nie od sąsiadki nie wiadomo co ;:oj
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Posadziłem na jesieni pod koniec września sadzonki truskawek pozyskane z rozłogów, czy mogę liczyć w tym roku na jakieś owoce ??,nadmienię że były to już takie ładne krzaczki.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Ja pierwsze truskawki też sadziłam jesienią i na drugi rok miałam ładne owoce,może nie ilości hurtowe,ale na zjedzenie wystarczająco. :D
kasia1s2
100p
100p

Post »

Owoce na pewno tylko pytanie ile :?: też jestem ciekawa swoich
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p