Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
x-k-ka

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Ale........... mówię nie. Udało mi się zebrać wszystkie niewykiełkowanie nasionka i zasiałam je do pisaku bez żadnych innych dodatków i mam rewolucje :heja . Po trzech dniach parę wykiełkowało ;:138 trochę się wyciągły jak trawa :;230 to teraz przeniosłam je do jasnego miejsca i trzymam dalej pod przykryciem. Nie uda się trudno ;:173 za rok spróbuje ponownie . ;:204 albo kupie gotowce
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na allegro za 15 -25 szt dużych lithopsów cena jest 16 zł .można się skusić :) a jak Ty znalazłaś te nasiona już wysiane to nie wiem ,pewnie masz mikroskop elektronowy he he
x-k-ka

Post »

oczy i szyja mnie bolały jak diabli ale zaszalałam z lupą i pincetą , uratowałam ziarenka przed wyrzuceniem - może coś to da :;230
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moje małe mają miesiąc i dziesięć dni,postanowiłem je odkryć i przestawić na okno południowe. Dwa dni temu dowiedziałem się w jaki sposób kończą swój żywot , trzy już zniknęły a kolejne cztery znikną pewnie w najbliższym tygodniu .Może roztwór chinosolu ( z apteki) coś by pomógł ale dla tych czterech to pewnie za późno , stały się one jasno zielone i zapadają się w sobie pewnie jest to objaw choroby grzybowej.Na zdjęciu poniżej widać takiego który się zapada po prawej w drugim rzędzie od dołu Obrazek
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Mi pierwsza siewka lithopsu wyliniała :) Reszta dalej zielona.
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Po jakim czasie siewka wyliniała ?czy miałeś też takie problemy że robią się one jasno zielone i zapadają się ?Napisz coś więcej o swoich siewkach ?
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Siałem w lutym bodajże, jak mi się zechce to delikatnie podleję, stoją sobie na parapecie zdane na łaskę losu :D Siane na piasku z domieszką ziemi do kaktusów. Padło mi kilka sztuk ale reszta dobrze się trzyma, przeżyły upadek z parapetu i pikowanie z powrotem do doniczki :D
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Pozostanie pod nazwą Lithops tylko?

Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nie lithops, tylko Pleiospilos nelii :D
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Czym się różnią?
Tomek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Należą do tej samej rodziny, ale różnią się wielkością, wyglądem skórki i kwiatów, poza tym Pleiospilos nelii potrzebuje mniej wody niż Lithopsy.
x-k-ka

Post »

Odpukać w nie malowane ;:124 , moje kamyczki dzisiaj mają miesiąc i są ok ;:138 ( trzymam nadal pod osłoną ) a Twoje pxenix jak się mają rosną zdrowo :?:
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie mają dwa miesiące kilka padło a kilka słabo się trzyma .Po miesiącu na Twoim miejscu bym je odkrył i postawił je na słonecznym miejscu zacienionym przez inne roślinki ,moje zaczęły padać pod przykryciem po miesiącu, jeszcze nie mogą dojść do siebie .Niektóre zmieniły kolor, może będzie widać na zdjęciu :) ,na obecną chwilę zostało mi 22.
Wrzuć zdjęcie jak wyglądają u Ciebie

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”