Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Ale........... mówię nie. Udało mi się zebrać wszystkie niewykiełkowanie nasionka i zasiałam je do pisaku bez żadnych innych dodatków i mam rewolucje . Po trzech dniach parę wykiełkowało trochę się wyciągły jak trawa to teraz przeniosłam je do jasnego miejsca i trzymam dalej pod przykryciem. Nie uda się trudno za rok spróbuje ponownie . albo kupie gotowce
Na allegro za 15 -25 szt dużych lithopsów cena jest 16 zł .można się skusić a jak Ty znalazłaś te nasiona już wysiane to nie wiem ,pewnie masz mikroskop elektronowy he he
oczy i szyja mnie bolały jak diabli ale zaszalałam z lupą i pincetą , uratowałam ziarenka przed wyrzuceniem - może coś to da
Moje małe mają miesiąc i dziesięć dni,postanowiłem je odkryć i przestawić na okno południowe. Dwa dni temu dowiedziałem się w jaki sposób kończą swój żywot , trzy już zniknęły a kolejne cztery znikną pewnie w najbliższym tygodniu .Może roztwór chinosolu ( z apteki) coś by pomógł ale dla tych czterech to pewnie za późno , stały się one jasno zielone i zapadają się w sobie pewnie jest to objaw choroby grzybowej.Na zdjęciu poniżej widać takiego który się zapada po prawej w drugim rzędzie od dołu
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi pierwsza siewka lithopsu wyliniała Reszta dalej zielona.
Po jakim czasie siewka wyliniała ?czy miałeś też takie problemy że robią się one jasno zielone i zapadają się ?Napisz coś więcej o swoich siewkach ?
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Siałem w lutym bodajże, jak mi się zechce to delikatnie podleję, stoją sobie na parapecie zdane na łaskę losu Siane na piasku z domieszką ziemi do kaktusów. Padło mi kilka sztuk ale reszta dobrze się trzyma, przeżyły upadek z parapetu i pikowanie z powrotem do doniczki
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie lithops, tylko Pleiospilos nelii
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Należą do tej samej rodziny, ale różnią się wielkością, wyglądem skórki i kwiatów, poza tym Pleiospilos nelii potrzebuje mniej wody niż Lithopsy.
Odpukać w nie malowane , moje kamyczki dzisiaj mają miesiąc i są ok ( trzymam nadal pod osłoną ) a Twoje pxenix jak się mają rosną zdrowo
U mnie mają dwa miesiące kilka padło a kilka słabo się trzyma .Po miesiącu na Twoim miejscu bym je odkrył i postawił je na słonecznym miejscu zacienionym przez inne roślinki ,moje zaczęły padać pod przykryciem po miesiącu, jeszcze nie mogą dojść do siebie .Niektóre zmieniły kolor, może będzie widać na zdjęciu ,na obecną chwilę zostało mi 22.
Wrzuć zdjęcie jak wyglądają u Ciebie
Wrzuć zdjęcie jak wyglądają u Ciebie