Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
skład podłoża z opakowania:
torf wysoki o niskim stopniu rozkładu
włókno kokosowe
wapno dolomitowe
PGMix 14-16-18 z dodatkiem mikroelementów 0,5kg/m3
pH podłoża 6,0-7,0, zasolenie poniżej 1g NACl/dm3
tyle napisano na opakowaniu
torf wysoki o niskim stopniu rozkładu
włókno kokosowe
wapno dolomitowe
PGMix 14-16-18 z dodatkiem mikroelementów 0,5kg/m3
pH podłoża 6,0-7,0, zasolenie poniżej 1g NACl/dm3
tyle napisano na opakowaniu
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzysiek-fajny pomysł z tą dodatkową półką Pomidorki też super-zgadzam się,że to ozdoba i trzeba je eksponować,a nie zasłaniać Zastanawiam się tylko,czy te kubeczki mają dziurki w dnie,bo stoją bez podstawek...
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiedziałem, że ktoś spostrzegawczy o to zapyta:)
Tak, mają dziurki w dnie. Nadmiar wody może swobodnie wypłynąć. Jednak staram się tak podlewać, by pomidorki miały wody w sam raz. Nie przelewam ich na tyle, żeby woda uciekała spodami, a raczej lekko za połowę kubeczka (widać to po ściankach). Wymuszam tym samym lepszy rozrost korzeni, nie robiąc sobie mokrej niespodzianki na parapecie.
Tak, mają dziurki w dnie. Nadmiar wody może swobodnie wypłynąć. Jednak staram się tak podlewać, by pomidorki miały wody w sam raz. Nie przelewam ich na tyle, żeby woda uciekała spodami, a raczej lekko za połowę kubeczka (widać to po ściankach). Wymuszam tym samym lepszy rozrost korzeni, nie robiąc sobie mokrej niespodzianki na parapecie.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- chaton82
- Od: 30 maja 2013, o 22:20
Witam
Po jakim czasie siewki pomidora powinny wypuścić liście właściwe? Moje są siane tydzień temu w niedzielę.
Po jakim czasie siewki pomidora powinny wypuścić liście właściwe? Moje są siane tydzień temu w niedzielę.
Pozrawiam Agnieszka
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób zamocowałeś sklejkę lub zrobić zdjęcie mocowania tej sklejki do ścian po bokach? Sama planuję wykonać dodatkową półkę w oknie ze starych paneliVkris pisze:Chciałbym pokazać sprytny sposób na znalezienie miejsca dla rosnącej rozsady.
Mając niedobór wolnej przestrzeni na kuchennym parapecie umieściłem w oknie dociętą na wymiar półkę ze starej sklejki, którą bym pewnie przeznaczył na opał.
Dzięki temu uzyskałem 2 razy więcej miejsca dla rosnącej rozsadki pomidorka. Może nie wygląda to zbyt estetycznie w kuchni, ale jakoś trzeba sobie radzić (na szczęście całą górę zasłania firanka, którą przy robieniu zdjęć podwinąłem)
Tak to wygląda:
Okno jest oczywiście południowe. Pomidory mają dostęp do słońca przez większość dnia, kubki są na tyle wysokie, że pomijają dolną ramę. Półka nie rzuca cienia na pomidory z dołu, więc mogą spokojnie rosnąć.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo fajny i estetyczny pomysł z tą półką.
Myślę, że półka opiera się na kafelkach, które są przyklejone do wnęki okna.
Myślę, że półka opiera się na kafelkach, które są przyklejone do wnęki okna.
Pozdrawiam Kaśka
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opiera na kafelkach? W pionie..?..? Chyba raczej zostały wwiercone jakieś uchwyty w te kalefki..... i tego jestem właśnie ciekawa.
- Vkris
Jest dokładnie tak, jak napisała minia 821. Płyta została docięta na wymiar między ścianami, a umocowane płytki, które dają po pół centymetra z każdej strony świetnie służą za podpory. Żadnych uchwytów, czy mocowań. Gdyby nie było tych kafelków pewnie zastosowałbym małe kołki rozporowe i myślę, że również zdałyby egzamin.
Kafelki sam zakładałem, więc mam pewność, że nic tam nie ma prawa się stać
Kafelki sam zakładałem, więc mam pewność, że nic tam nie ma prawa się stać
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Vkris , mam podobne półki na 125 cm długie, 3 poziomowe i to w pokoju, z racji najkorzystniejszych warunków świetlnych. No ale u mnie to ja rządzę
Pod półkami umocowane świetlówki i w razie potrzeby doświetlania zawieszam dookoła oklejone folią i docięte na wymiar kartony i mam 2 poziomowy growbox. Od strony szyb są wsuwane. Na samej górze /bez oświetlenia/ miejsce dla kwiatków doniczkowych.
Dzisiaj słonecznie i moje maluchy poszły na balkon.
Vkris, usuń po kryjomu tę zazdroskę i zamontuj na gwozdkach chociaż dla tej dolnej półki odbłyśnik z białego papieru lub folii. W razie gderania, wytłumacz żonce na spokojnie, że tak lepiej dla rozsady
Jeszcze podłożyłabym cienki styropian, pod niego klocuszki aby rozsada została pochylona w stronę okna.
Pod półkami umocowane świetlówki i w razie potrzeby doświetlania zawieszam dookoła oklejone folią i docięte na wymiar kartony i mam 2 poziomowy growbox. Od strony szyb są wsuwane. Na samej górze /bez oświetlenia/ miejsce dla kwiatków doniczkowych.
Dzisiaj słonecznie i moje maluchy poszły na balkon.
Vkris, usuń po kryjomu tę zazdroskę i zamontuj na gwozdkach chociaż dla tej dolnej półki odbłyśnik z białego papieru lub folii. W razie gderania, wytłumacz żonce na spokojnie, że tak lepiej dla rozsady
Jeszcze podłożyłabym cienki styropian, pod niego klocuszki aby rozsada została pochylona w stronę okna.
- Vkris
Dziękuję Graniu za cenne rady. Po tym co napisałaś sądzę, że podeszłaś do sprawy fest profesjonalnie:) Zrobię tak jak powiedziałaś.
P.S. Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet wszystkim Forumkom!!!
P.S. Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet wszystkim Forumkom!!!
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Czy Ty w ogóle cokolwiek czytałeś na temat rozsady pomidorów o czym tu tłuczemy od miesięcy ?. Pomidor to nie kanarek wiec po co ta kuweta ma jeszcze pokrywę. Tu już nie ma pomocy. Tu trza siać na nowo. Trzeba spokojnie poczytać, popytać a na siew gruntowych to masz jeszcze pół miesiąca czasu.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Najkrótsza rada - wyrzucić i wysiać jeszcze raz, ale wcześniej przeczytać choćby podstawowe rady odnośnie uprawy pomidora i warunków, jakich potrzebuje do kiełkowania i wzrostu.
Aleś je chłopie zamęczył... Jaką miały temperaturę? Czy widziały w ogóle światło?
Widzę teraz, że już mnie forumowicz uprzedził..
Aleś je chłopie zamęczył... Jaką miały temperaturę? Czy widziały w ogóle światło?
Widzę teraz, że już mnie forumowicz uprzedził..