Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

skład podłoża z opakowania:
torf wysoki o niskim stopniu rozkładu
włókno kokosowe
wapno dolomitowe
PGMix 14-16-18 z dodatkiem mikroelementów 0,5kg/m3

pH podłoża 6,0-7,0, zasolenie poniżej 1g NACl/dm3

tyle napisano na opakowaniu
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysiek-fajny pomysł z tą dodatkową półką ;:215 Pomidorki też super-zgadzam się,że to ozdoba i trzeba je eksponować,a nie zasłaniać :lol: Zastanawiam się tylko,czy te kubeczki mają dziurki w dnie,bo stoją bez podstawek... :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiedziałem, że ktoś spostrzegawczy o to zapyta:)
Tak, mają dziurki w dnie. Nadmiar wody może swobodnie wypłynąć. Jednak staram się tak podlewać, by pomidorki miały wody w sam raz. Nie przelewam ich na tyle, żeby woda uciekała spodami, a raczej lekko za połowę kubeczka (widać to po ściankach). Wymuszam tym samym lepszy rozrost korzeni, nie robiąc sobie mokrej niespodzianki na parapecie.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
chaton82
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2013, o 22:20

Post »

Witam :)

Po jakim czasie siewki pomidora powinny wypuścić liście właściwe? Moje są siane tydzień temu w niedzielę.
Pozrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Vkris pisze:Chciałbym pokazać sprytny sposób na znalezienie miejsca dla rosnącej rozsady.
Mając niedobór wolnej przestrzeni na kuchennym parapecie umieściłem w oknie dociętą na wymiar półkę ze starej sklejki, którą bym pewnie przeznaczył na opał.
Dzięki temu uzyskałem 2 razy więcej miejsca dla rosnącej rozsadki pomidorka. Może nie wygląda to zbyt estetycznie w kuchni, ale jakoś trzeba sobie radzić (na szczęście całą górę zasłania firanka, którą przy robieniu zdjęć podwinąłem)
Tak to wygląda:
Obrazek

Obrazek

Okno jest oczywiście południowe. Pomidory mają dostęp do słońca przez większość dnia, kubki są na tyle wysokie, że pomijają dolną ramę. Półka nie rzuca cienia na pomidory z dołu, więc mogą spokojnie rosnąć.
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób zamocowałeś sklejkę lub zrobić zdjęcie mocowania tej sklejki do ścian po bokach? Sama planuję wykonać dodatkową półkę w oknie ze starych paneli :)
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo fajny i estetyczny pomysł z tą półką.

Myślę, że półka opiera się na kafelkach, które są przyklejone do wnęki okna.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Opiera na kafelkach? W pionie..?..? Chyba raczej zostały wwiercone jakieś uchwyty w te kalefki..... i tego jestem właśnie ciekawa.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jest dokładnie tak, jak napisała minia 821. Płyta została docięta na wymiar między ścianami, a umocowane płytki, które dają po pół centymetra z każdej strony świetnie służą za podpory. Żadnych uchwytów, czy mocowań. Gdyby nie było tych kafelków pewnie zastosowałbym małe kołki rozporowe i myślę, że również zdałyby egzamin.
Kafelki sam zakładałem, więc mam pewność, że nic tam nie ma prawa się stać :wink:
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Vkris , mam podobne półki na 125 cm długie, 3 poziomowe i to w pokoju, z racji najkorzystniejszych warunków świetlnych. No ale u mnie to ja rządzę :D
Pod półkami umocowane świetlówki i w razie potrzeby doświetlania zawieszam dookoła oklejone folią i docięte na wymiar kartony i mam 2 poziomowy growbox. Od strony szyb są wsuwane. Na samej górze /bez oświetlenia/ miejsce dla kwiatków doniczkowych.
Dzisiaj słonecznie i moje maluchy poszły na balkon.
Vkris, usuń po kryjomu tę zazdroskę i zamontuj na gwozdkach chociaż dla tej dolnej półki odbłyśnik z białego papieru lub folii. W razie gderania, wytłumacz żonce na spokojnie, że tak lepiej dla rozsady :wink:
Jeszcze podłożyłabym cienki styropian, pod niego klocuszki aby rozsada została pochylona w stronę okna.
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję Graniu za cenne rady. Po tym co napisałaś sądzę, że podeszłaś do sprawy fest profesjonalnie:) Zrobię tak jak powiedziałaś.

P.S. Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet wszystkim Forumkom!!! :)
Pozdrawiam,
Krzysiek
pizdrucik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2014, o 17:23

POMIDORKI POMOCY

Post »

Witam serdecznie
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc. Otóż 22 lutego zasiałem w rozsadniku pomidory. Ładnie wykiełkowały, te szklarniowe wcześniej, gruntowe 2-3 dni później. Teraz mam problem, bo sadzonki od 3 dni wyglądają jak na załączonych zdjęciach. CO JEST GRANE? CO ZROBIĆ? PROSZĘ O POMOC! Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Czy Ty w ogóle cokolwiek czytałeś na temat rozsady pomidorów o czym tu tłuczemy od miesięcy ?. Pomidor to nie kanarek wiec po co ta kuweta ma jeszcze pokrywę. Tu już nie ma pomocy. Tu trza siać na nowo. Trzeba spokojnie poczytać, popytać a na siew gruntowych to masz jeszcze pół miesiąca czasu.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Najkrótsza rada - wyrzucić i wysiać jeszcze raz, ale wcześniej przeczytać choćby podstawowe rady odnośnie uprawy pomidora i warunków, jakich potrzebuje do kiełkowania i wzrostu.
Aleś je chłopie zamęczył... ;:oj Jaką miały temperaturę? Czy widziały w ogóle światło?
Widzę teraz, że już mnie forumowicz uprzedził..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”