CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: KAKTUSY - Co się z nimi stało?

Post »

gabriela13 pisze:Witam,
Już jakiś czas temu kupiłam kaktusy. W sklepie były piękne i przez jakiś czas w domu również. Z pięknymi kwiatuszkami, aż tu nagle po przesadzeniu w doniczki coś się zaczęło dziać... I nie umiem zaradzić nic temu, jak ktoś się na tym zna proszę o pomoc. Nie chce się ich pozbywać! :(
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na wygląd ziemi, ponieważ wygląda dość dziwnie jakby była na niej pleśń (tylko do tego mogę porównać), białe kępki z meszkiem (ostatni obrazek).
Obrazek Obrazek Obrazek
Te kłaczki to może byc jakas grzybnia, ale raczej nie szkodliwa. Problem tutajj jest w stanowisku. Kaktusy ( w tym przypadku mamilaria) preferuja słoneczne albo bardzo jasne stanowiska. twoje kaktusy cierpia z niedostatku swiatła, gdyz sa wyciagniete. Zaprzestań tez podlewania kaktusów. Pleśń może byc tego dowodem, że zbyt często je podlewasz. Przydałoby sie przesadzic kaktusy do bardziej luźniejszego podłoża.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Ponawiam pytanie o mojego gymnolka

D-avi-D pisze:Witam, czy mógłby ktoś rzucić okiem na te dziwne plamki ? Co to może być ? Odseparować go od pozostałych ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mam nadzieję, że ktoś z miłośników gymno Ci odpowie, ja tylko od siebie dodam, że jak widzę jakąkolwiek niepokojącą zmianę, odseparowuję roślinkę na wszelki wypadek. Potem staram się doszukać, co może być "nie tak", stąd separacja nie zaszkodzi, a pomoże dojrzeć problem. Szkoda, że niewiele więcej mogę Ci powiedzieć, ale może pomyśl, czy robiłeś oprysk, jeśli nie - to może jest teraz taka potrzeba...?
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

endless pisze:Może mnie ktoś oświecić czy to normalne co dzieję z tym kaktusem : dół rośliny ma jest jakiś dziwnie matowy, powyżej jest na nie sporo dziwnych, małych kropek, które da się zetrzeć (czy to jakieś robaki?) a góra jakby drewnieje. Pomóżcie
Wygląda to na atak przędziorków lub innych roztoczy. Warto użyć chemii, np. Talstar. Roślinka ma zbyt cienki stożek wzrostu. Przyczyną może być zbyt mało światła.
turpis pisze:Aylostera pulvinosa, zakupiona 2 tyg. temu. Przez ten okres stała bez podłoża w absolutnej suszy. Powiedzcie mi, proszę, że to nie grzyb tylko taka uroda... :(
Roślinka łapie jakąś infekcję. Wygląda dość rachitycznie, jest wyciągnięta z braku światła, wygląda jakby miała lekką chlorozę. Wystaw ją na bardziej słoneczne stanowisko (uważaj, by się nie przypaliła) i zapewnij jej podłoże o właściwym odczynie. Zwyczajnie należy zapewnić jej dobre warunki uprawy. Można też profilaktycznie użyć chemii przeciw grzybom.
D-avi-D pisze:Ponawiam pytanie o mojego gymnolka
To ślady po jakiś niewielkich infekcjach lub uszkodzeniach mechanicznych. Należy roślinie zapewnić właściwe warunki uprawy i obserwować czy kropki znów nie zaczynają się pojawiać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
gabriela13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sie 2013, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

damek1718 pisze:Te kłaczki to może być jakas grzybnia, ale raczej nie szkodliwa. Problem tutajj jest w stanowisku. Kaktusy ( w tym przypadku mamilaria) preferuja słoneczne albo bardzo jasne stanowiska. twoje kaktusy cierpia z niedostatku swiatła, gdyz sa wyciagniete. Zaprzestań tez podlewania kaktusów. Pleśń może być tego dowodem, że zbyt często je podlewasz. Przydałoby sie przesadzic kaktusy do bardziej luźniejszego podłoża.
Dziękuje bardzo za pomoc i wskazówki :) a mam pytanie czy wrócą do "normalności" czy zostaną takie wyrośnięte?
Chciałabym się również dowiedzieć, bo w tej kwestii jestem laikiem, czy pryskać je jakimiś specjalnościami do kaktusów, nawozić czymś czy coś w tym stylu? Jak dbać o nie?
Pozdrawiam,
G.
Rośli­ny są jak ludzie, pot­rze­bują miłości, ale i ludzie są jak rośli­ny, poz­ba­wieni miłości więdną.
Awatar użytkownika
turpis
200p
200p
Od: 28 lut 2013, o 02:04

Post »

Nieobeznany z rodzajem zakupiłem zdeformowaną roślinę. Dobrze wiedzieć. Zastanowię się czy aby na pewno mam previcur do zmarnowania... :wink: W każdym razie dzięki za odpowiedź! :)
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Nie wydaję mi się, żeby to były jakies urazy mechaniczne - jest tego troche z każdej strony, możliwe że to pozostałości po jakieś infekcji.

Mam trochę inne pytanie teraz:
Czy można podlać wszystkie kaktusy profilaktycznie z jakims środkiem przeciw grzybom ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Profilaktycznie podlać rośliny można zawsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dla zachęty dodam, że właśnie - dwa dni temu - podlałam profilaktycznie wszystkie swoje rośliny. Na ten rok powinno wystarczyć.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Raczej nie wrócą do normalnego stanu, bedą troszkę zdeformowane. Jedak kaktusy rozrastają sie tworząc młode przybyszowe roslinki. Ukorzeniając je mozesz sobie odnowić kaktusa. Jak na razie postaw go na dostatecznie widny parapet, ale pamietaj, że przy duzym nasłonecznieniu nieprzyzwyczajona roslina moze doznac poparzeń, więc powoli aklimatyzuj ją. Dobrym wyjsciem na poczatek bedzie okno wschodnie, później przestaw kaktusa na południowe (szczególnie na okres zimowy).
pozdrawiam i powodzenia :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

AAA zapomniałem o uprawie ;:223 Teraz w lato kaktusy podlewaj woda, ale tylko wtedy kiedy przeschnie zupełnie podłoże. Nawozenie raz do roku, na wiosne np. florovitem. W zime postaraj sie rzadziej podlewac kaktusy, gdyz przyda im sie lekki spoczynek ( nawet zraszanie powinno wystarczyć). Wiadomo krótki dzień, wiec i wymagania mniejsze. Poza tym taki zabieg spowoduje, że mamilaria wiosną zakwitnie ponownie. Mammilarie o tyle sa mało kłopotliwe, że do kwitnienia nie wymagaja całkowitego spoczynku , który polega na przeniesieniu kaktusa na okres zimowy do temperatury ok 10 oC. To tak na marginesie na przyszłość jeśli jakiś kaktus, np. opuncja wpadnie ci w oko i nie chce zakwitnąc :).
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2013, o 12:10

Kaktus

Post »

Z dnia na dzień mój kaktus tak jakby zwiędł. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Pozostałe 2 w doniczce mają się bez zmian. Boję się, że i one mogą ucierpieć. Załączam zdjęcia:

http://imageshack.us/photo/my-images/822/dvyn.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/42/kft9.jpg/
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Re: Kakuts

Post »

Jest przelany,już nic z niego nie będzie,wykop go i wyrzuć,a pozostałe zostaw tak jak są i nie podlewaj,kaktusy latem lubią być wystawione do ogrodu lub na balkon.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”