Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Asiu moje grudniki też albo kwitną albo obsypane pączkami i takiego białego też mam chyba od Justynki duju!

pozwól, że się zwrócę do Jadzi może Twój to wielkanocnik, bo taki też mam i kwitł na wiosnę :D
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu, to grudniki chyba u wszystkich ruszyły z kwiatami. Mój też oblepiony pąkami już od miesiąca. Od kilku dni kwiaty zaczęły się otwierać. Żałuję trochę że już do domu wtargać kazałam, ale jest wielki i nie będę się z nim więcej nosiła.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

No proszę, już grudniki kwitną ;:oj wstyd się przyznać, ale nie mam ani jednego grudnika, chyba kupię sobie jak tylko w b się pojawią, bo tam najczęściej o tej porze można spotkać :heja
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Asiu ślicznego masz fiołka ja teraz usiłuję z listków fiołki uzyskać już mam malutkie listki .
A rudnik mój żółty przekwitł nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia . Kiedyś też nie doceniałam tych kwiatów,
gusta zmieniają się. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu moje grudniki kwitły i na wielkanoc i teraz kwitną, więc one jakieś dziwne są :). Dla mnie to mogą kwitnąć co miesiąc, wcale mi to nie przeszkadza :).

Danusiu jak to wielki ;:oj . To jakie na wielkość mogą być grudniki ??

Bogusiu chętnie się podzielę, gdy pojawią się odnóżki :). Mam trzy kolory :).

Misiu moje fiołki są już stare, trzeba też je będzie odmłodzić, ale cieszę się, że są kwiaty, które kwitną, gdy za oknem szaro, buro i mokro.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Joanna,
czytałem Twój przepis na blogu.....wg. mnie tytuł popraw na mielonkę drobiowo-wieprzową, poza tym zbyt długo parzysz. Inni czytają i popełniają te same błędy. :cry:

Zasada jest taka : 1cm = 10 min w temp 80 C +/- 5 C. Nie wiem jaki masz szynkowar, ale jeśli ma średnicę 10cm, to 100 minut parzenia wystarczy.

Duży Plus za temp. parzenia ;:138

Zrobiłaś ser śmietanowy ?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Piotrze za cenne uwagi :). Dla mnie jesteś niedoścignionym wzorem, jeśli chodzi o gotowanie.
Pierwsza sprawa co do tytułu. Tutaj się nie zgodzę, bo skoro szynkowar to i szynka :). Czasami robię części mielone, a czasami w całości krojoną. Co do długości parzenia. Mięso wieprzowe parzę dłużej, bo tak dostałam w instrukcji szynkowara. Nie wiem, jaką ma średnicę, przy następnej okazji zmierzę, ale chyba więcej niż 10 cm. Mięso drobione parzę krócej, ale dziękuję za uwagi i spróbuję następnym wg Twoich sugestii.
Jeśli chodzi o ser śmietankowy to jeszcze nie robiłam, bo brakuje mi jednego składnika, przy okazji zamawiania kultur bakterii zamówię. I nie wiem, co z prasą.

Żeby nie było, że tylko o gotowaniu to kilka zdjęć z sierpniowego ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Joanna
Twój wyrób, Twoja sprawa, ale jak piszesz Blog, to 3-maj się zasad produkcji wędlin parzonych, to tak samo jak uczysz Dzieci, pamiętaj o tym.

Następnym razem parz tak jak Ci napisałem, zrób zdjęcie tego szynkowara, a na PW napisz mi nick z Allegro. Mamy kilka na WD tematów,o tych co sprzedają szynkowary na Allegro, a się podszywają pod nasze wyroby, albo piszą piszą knoty, sprawdzę i na PW Ci odpiszę. Są też i uczciwi, podają receptury w myśl prawidłowych przepisów.
Ja tak robię i dlatego uczulam na prawidłowość.
A dlaczego?
Przeparzona mielonka (bo szynka konserwowa jest jedna i nazywa się na całym Świecie Polish Ham, inaczej konserwowa, dla niej Królowej, ta nazwa jest zatrzymana, przez Wszystkie Zacne Firmy produkujące wędliny) , a szynkowar jest nazwą zwyczajową, powinna się nazywać praska i jak bys wówczas nazwała swój produkt?. 3-maj się tego co robisz, a nie w czym robisz.
Taka mielonkę możesz zrobić w osłonce polamidowej, włożyć do metalowej tarki do warzyw i po parzeniu będziesz miała walcowatą mielonkę. ;:108

Ale idąc dalej, przeparzona mielonka jest twarda, parzona w określonym czasie jest miękka, fakt dodania mięsa drobiowego pomaga w miękkości produktu. Nie zmienia to jednak faktu o właściwym parzeniu. Peklosól proponuję zmieszać z solą, będzie bardziej zdrowo.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szynkowar kupiłam ze dwa lata temu i nie pamiętam od kogo. Była instrukcja obsługi i trzymałam się tego, gdzieś to nawet mam, ale po przeprowadzce nie pamiętam gdzie położyłam. Powiem tak, nigdy nie wyszła mi twarda, zawsze jest mięciutka i znika bardzo szybko, więc jest ok. Przez te dwa lata doszłam myślę, że do wprawy, skoro i goście zachwalają, a nie podałabym produktu nie zjadliwego. Z solą dziękuję za podpowiedź. Nie jestem specjalistą od wędlin, ale rodzinka chętnie je. Staram się jedynie, żeby jedli zdrowo, a do tego cały czas się uczę.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Asiu a ja najchętniej bez peklosoli robiłabym wędlinkę.
Teraz będę mielonkę robiła ciekawe jak wyjdzie he,he,
Lubię floksy ale u mnie nie chcą rosnąć . :oops:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Buszuje sobie na forum i czytam, że coraz więcej osób zakupiło ten szynkowar ;:oj kurde skoro tyle osób go ma, to musi być ten sprzęt coś wart :roll:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wpadłam się przywitać :wit

Początki ogrodowe nigdy nie są łatwe! ;:333
Ja mam inny problem.... :oops: Przez wiele lat wszyscy zbieraliśmy co się da, bo może się przydać, a to pozostało po budowie co nieco, a teraz ciężko się ogarnąć, bo prowizorki są najtrwalsze... ;:223 ;:223
Szynkowar i u mnie na usługach, choć czasem szyneczka mi nie wyjdzie, to i tak znika. ;:215
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu ja najchętniej w ogóle nie używałabym soli, ale nie wszystko da się jeść bez soli. Tam, gdzie się da zastępuję ziołami, ale ziemniaki bez soli, eM. na samą myśl się krzywi ;:306 .

Bogusiu zachęcam, mimo peklosoli na pewno jest wiele plusów robienia własnej wędlinki.

Renatko witam serdecznie i bardzo się cieszę, że zawitałaś w moich progach. Teraz jest taki czas, że nic się nie dzieje, ale nie długo styczeń, luty, zaczniemy siać i znów będzie wielkie czekanie na pierwsze kiełki i roślinki :).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”