Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Piękne zbiory
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Baldessarini
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2014, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich serdecznie.
MARIOooZIOOM coś Ty zrobił, że tak szybko dojrzały?
Ja mam 15 habanero red ale jeszcze zielone
Mój pierwszy rok. Dlatego może ktoś mi podpowie. Jak chce aby te same habanero owocowały w następnym roku to czy na pewno muszę je przycinać przy pierwszym liściu (w moim przypadku to max 1-2cm od ziemi) schować do ciemnego pomieszczenia gdzie jest 10 st i podlewać 1 raz na 2 tyg?? Nie ma innej metody?
PS Mam 4 habanero w 1 podłużnej 15 litrowej doniczce na parapecie.
PS2 Mieszkanie mam dobrze ocieplone i w zimie jest około 24-25st.
Na pewno muszę niszczyć (ucinać) drzewka?
MARIOooZIOOM coś Ty zrobił, że tak szybko dojrzały?
Ja mam 15 habanero red ale jeszcze zielone
Mój pierwszy rok. Dlatego może ktoś mi podpowie. Jak chce aby te same habanero owocowały w następnym roku to czy na pewno muszę je przycinać przy pierwszym liściu (w moim przypadku to max 1-2cm od ziemi) schować do ciemnego pomieszczenia gdzie jest 10 st i podlewać 1 raz na 2 tyg?? Nie ma innej metody?
PS Mam 4 habanero w 1 podłużnej 15 litrowej doniczce na parapecie.
PS2 Mieszkanie mam dobrze ocieplone i w zimie jest około 24-25st.
Na pewno muszę niszczyć (ucinać) drzewka?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli jesteś w stanie zapewnić 15-20 st w nocy i 25-30 st w dzień ,długość dnia 12 godzin i natężenie oświetlenia na poziomie kilka do kilkunastu tysięcy luksów ,to nie musisz.
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
Baldessarini habanero sialem jakoś w lutym, a co zrobilem? Nic takiego, raz na tydzień nawóz nic więcej:-)
A może chodzi o to, że MARIOooZIOOM trzyma swoje rośliny w tunelu, a to jak wiadomo wpływa na szybsze zbiory
Habanero podobno zwykle tak długo dojrzewają.
Habanero podobno zwykle tak długo dojrzewają.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
MARIO- wymiatasz totalnie Wprost nie mogę oderwać oczu od tych zdjęć Cudne te habanerki...a jakie dobre by były faszerowane serkiem z ziołami mniam....Moje "yelloły" jeszcze zielone i ani myślą dojrzewać.. A te długie,to jaka odmiana?
Baldessarini- a skad masz takie info,że należy przyciąć krzaczki za pierwszym liściem? Ja też uprawiam pierwszy rok ostre papryczki i może spróbuję przezimować ze dwie rosliny,ale będę ciąć intuicyjnie,gdzieś powyżej połowy wysokości.
Baldessarini- a skad masz takie info,że należy przyciąć krzaczki za pierwszym liściem? Ja też uprawiam pierwszy rok ostre papryczki i może spróbuję przezimować ze dwie rosliny,ale będę ciąć intuicyjnie,gdzieś powyżej połowy wysokości.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Mario brawo .W przyszłym roku muszę powiększyć plantację
Baldessarini, przycinanie przed pierwszym liściem to chyba przesada. ;) Jeśli masz warunki, aby ją doświetlać zimą, to nie trzeba będzie jakoś specjalnie przycinać. Chociaż, szczerze mówiąc, nie zimowałam tak jeszcze, więc się nie wypowiem dalej. A jeśli będziesz zimować bez doświetlania, to zaczną zrzucać liście i trzeba będzie trochę przyciąć, ale chyba nie aż tak.
Pod tym linkiem mówią, że trzeba obciąć owoce, liście i zrobić coś na kształt litery "Y". http://www.growhotpeppers.com/winterizi ... er-plants/
Ja przezimowałam tak, że usunęłam owoce, a potem, jak zrzuciły mi liście, to trochę przycięłam pędy, ale tylko trochę. I na wiosnę mi odbiły.
Pod tym linkiem mówią, że trzeba obciąć owoce, liście i zrobić coś na kształt litery "Y". http://www.growhotpeppers.com/winterizi ... er-plants/
Ja przezimowałam tak, że usunęłam owoce, a potem, jak zrzuciły mi liście, to trochę przycięłam pędy, ale tylko trochę. I na wiosnę mi odbiły.
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
Amanita tak roślinki trzymam w tunelu od samego wysiania czasami miały odpowiednią temperaturę, a parę dni tylko 10 stopni i tak na zmianę:D
Krynka ta długa nie wiem jak się nazywa
Dzięki wszystkim za miłe słowa
KaLo ładne te dzwonki, ostre dosyć?
Krynka ta długa nie wiem jak się nazywa
Dzięki wszystkim za miłe słowa
KaLo ładne te dzwonki, ostre dosyć?
- Baldessarini
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2014, o 19:44
Dzięki mmax, przytnę w 'Y' tak jak piszesz (mam nadzieje, że odżyją jak zacznę je podlewać w lutym ;))
Tylko podpowiedzcie czy muszę je trzymać w cieniu i 10 stopniach?
Co do cienia to ok, mogę je wstawić do garderoby, ale tam też jest ponad 20 st. w zimie.
W piwnicy mamy węzeł cieplny i też jest ponad 20st.. więc nie wiem czy mogę je w takiej temp przezimować..
Mam jeszcze jedno pytanko, zna ktoś jakaś odmianę ostrej papryki, która przetrzyma na balkonie naszą polską zimę (strona wschodnia)?
Tylko podpowiedzcie czy muszę je trzymać w cieniu i 10 stopniach?
Co do cienia to ok, mogę je wstawić do garderoby, ale tam też jest ponad 20 st. w zimie.
W piwnicy mamy węzeł cieplny i też jest ponad 20st.. więc nie wiem czy mogę je w takiej temp przezimować..
Mam jeszcze jedno pytanko, zna ktoś jakaś odmianę ostrej papryki, która przetrzyma na balkonie naszą polską zimę (strona wschodnia)?
Na balkonie to raczej nic nie przezimujesz, no chyba, że masz jakiś obudowany, czy coś takiego. Możesz zimować w wyższej temperaturze, ale może spróbuj doświetlać. Tam nie trzeba jakichś specjalnych cudów z tym światłem. Może nie będziesz musiał wtedy tak mocno ciąć. Chyba na początku wątku jest mowa o doświetlaniu, poszukaj.