Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Mieczysławie zrobiłam w ten sposób dlatego, że adenium w ostatnim czasie dość szybko wypychane jest do góry. Widać ile korzeni jest już nad ziemią a to jeszcze maluszek. Boje się żeby mi nie zmarniała. Może przykryć do pełnej doniczki ziemią ?
Onectika o które zdjęcie pytasz ?
Mariola
Onectika o które zdjęcie pytasz ?
Mariola
Onectica - Nie tylko, przede wszystkim ze względu na stałe warunki 24-25 stopni jest w niej nieustannie i bezpośrednie naświetlanie. Starsze 5 miesięczne roślinki trzymam obok szklarenki, łapią trochę światłą przez szybę, natomiast w pokoju mam 21-22 max stopni
- karolowa29
- 200p
- Od: 3 lis 2014, o 04:43
Witam
Jestem tu początkująca, ale już mam kilka adenium:
Pierwsza to Adenium Obesum malutka ledwo co urosła
Druga na zdjęciu to Adenium somalense maja 1,5 tygodnia
Trzecia to Adenium Arabicum "Black Giant"
Ta Róża jest o wiele grubsza i większa. Rośnie w błyskawicznym tępie.
Na wszystkich mam założone butelki z dziubkiem, by miały ciepło i wilgotno. Nasiona kupione na allegro i wykiełkowały w 100%.
Jestem tu początkująca, ale już mam kilka adenium:
Pierwsza to Adenium Obesum malutka ledwo co urosła
Druga na zdjęciu to Adenium somalense maja 1,5 tygodnia
Trzecia to Adenium Arabicum "Black Giant"
Ta Róża jest o wiele grubsza i większa. Rośnie w błyskawicznym tępie.
Na wszystkich mam założone butelki z dziubkiem, by miały ciepło i wilgotno. Nasiona kupione na allegro i wykiełkowały w 100%.
Marzena
- karolowa29
- 200p
- Od: 3 lis 2014, o 04:43
Jestem ciekawa, czy u nas w Polsce z naszych Adenium można uzyskać nasiona? Czy może wszystkie nasiona z których rosną nam tak piękne okazy jest sprowadzane do Polski?? Jak sądzicie??
Marzena
Karolowa, można, niejednokrotnie na tym forum użytkownicy pokazywali swoje nasienniki i wyhodowane z nich rośliny
- Ala66
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak długo może rosnąc adenium 5 szt. w jednej doniczce?
Pozdrawiam
Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson
Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson
Ala, musisz podać szczegółowe informacje. Jak duże sadzonki w jakiej dużej doniczce.
Jakby nie było osobiście preferuję pojedyńcze sadzenie tych roślin. U mnie w pojemniku zbiorczym rosną tylko siewki.
karolowa29 przejrzyj ten wątek. Ja oraz KwiAnna posiadamy nasiona zebrane w Polsce z naszych roślin. U mnie wykiełkowały bardzo ładnie. Mam 45 sztuk własnych siewek.
Irena Raj dla oczu!
Jakby nie było osobiście preferuję pojedyńcze sadzenie tych roślin. U mnie w pojemniku zbiorczym rosną tylko siewki.
karolowa29 przejrzyj ten wątek. Ja oraz KwiAnna posiadamy nasiona zebrane w Polsce z naszych roślin. U mnie wykiełkowały bardzo ładnie. Mam 45 sztuk własnych siewek.
Irena Raj dla oczu!
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
rena Smirnova = dziękuję za wspaniałe poglądowe fotki Twoich Adenium. Jeszcze kilka lat, a nasze rośliny w uformowanych formach w niczym nie będą ustępować tym co pokazujesz z importu z Tajlandii. Pisałem o tym wcześniej, nasz klimat nie pozwala na wykorzystanie naszych możliwości w uprawie tych szlachetnych roślin. Pokazujesz bardzo wyszukane artystycznie uformowane rośliny. Na taki wygląd roślin, trzeba poczekać kilka ładnych lat, ale kto wie może w niczym nie będziemy ustępować Tajlandczykom . Jak do tej pory roślinki rosną bardzo ładnie, piszę na podstawie moich roślin z mojego własnego wysiewu, oby tak dalej wszystko szło.
Masz może w swoim zbiorze Adenium "minu sise" jeżeli tak, poproszę o kilka fotek, oczywiście jak możesz wstawić.
Masz może w swoim zbiorze Adenium "minu sise" jeżeli tak, poproszę o kilka fotek, oczywiście jak możesz wstawić.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Mieczysławie karzełka kupiłam na "adenium" w grudniu 2013r. Caudex miał ok 5mm i początek czwartej pary liści. Wysiane ponoć w listopadzie. Dlatego piszę o rocznej.
A teraz pokażę Wam moją dorosłą czwórkę.
Od lewej : różowa, którą widzieliście wcześniej [obcięta i szczepiona 3 września ], druga biała podwójna w czerwone plamki.[liście zgubiła na początku listopada a w grudniu wypuszcza nowe liście] ,trzecia poj. czerwona z żółtym kielichem i ostatnia podwójna cytrynowa z czerwonym paskiem na środku płatka. Niestety zdjęcia drugiej i 4 wcięło. U mnie kwitły w końcówce we wrześniu po zakupie.
Teraz pokazują pąki; różowa, czerwona oraz 2lata i 8 miesięcy.[podchodzi do drugiej próby]
A teraz pokażę Wam moją dorosłą czwórkę.
Od lewej : różowa, którą widzieliście wcześniej [obcięta i szczepiona 3 września ], druga biała podwójna w czerwone plamki.[liście zgubiła na początku listopada a w grudniu wypuszcza nowe liście] ,trzecia poj. czerwona z żółtym kielichem i ostatnia podwójna cytrynowa z czerwonym paskiem na środku płatka. Niestety zdjęcia drugiej i 4 wcięło. U mnie kwitły w końcówce we wrześniu po zakupie.
Teraz pokazują pąki; różowa, czerwona oraz 2lata i 8 miesięcy.[podchodzi do drugiej próby]
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Wygląda na to, że z nastaniem wiosny, będziesz zmuszona powiększyć areał uprawowy. Sieweczki bardzo ładnie się prezentują, oby tak dalej, a do wiosny już coraz bliżej, nawet dni są już dłuższe od tego najkrótszego, czyli wiosna z każdym dniem coraz bliżej , będzie co doglądać.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław