Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany
Może masz na myśli jakąś odmianę ozdobną,bo liście jadalnego trudno uznać za urodziwe .
Byłem wczoraj na działce i na jednym z krzewów około 1/4 pąków kwiatowych jest martwa.Reszta rozwinięta normalnie,kwiaty rozwinięte w 50%.
Ma ktoś pomysł na takie coś?Przemrożenie ,grzybek,szkodnik?Jeszcze 2 tyg.temu,jak oglądałem derenie,nic nie było widać,żeby jakieś pąki były inne.
Byłem wczoraj na działce i na jednym z krzewów około 1/4 pąków kwiatowych jest martwa.Reszta rozwinięta normalnie,kwiaty rozwinięte w 50%.
Ma ktoś pomysł na takie coś?Przemrożenie ,grzybek,szkodnik?Jeszcze 2 tyg.temu,jak oglądałem derenie,nic nie było widać,żeby jakieś pąki były inne.
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak dereń jadalny szczepiony na pniu- masz albo dzikie albo szczepione na siewkach a jak będzie wyglądać to zależy jak go uformujesz. Możesz po prostu wyprowadzić derenia na jeden pęd a po osiągnięciu żądanej wysokości przyciąć go żeby się rozkrzewił. A w kolejnych latach będziesz go dalej formować. Wyprowadzę Cię z błędu- przycinając i formując krzak możesz mieć nawet więcej owoców:).KaMax pisze:
Mam pytanie. Czy dereń szczepiony na pniu dorasta do dużych rozmiarów i czy często choruje. I w ogóle czy on wygląda jak na przykład agrest na pniu, czy to po prostu małe drzewko na jakiejś tam podkładce.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś ma doświadczenie w przeszczepianiu derenia. W ubiegłym roku próbowałem wiosną i niestety żaden z 3 zrazów się nie przyjął. Szczepiłem kożuchówką, fakt że zrazy miały 3mm grubości.
Tak, dereń jadalny jest trudny do szczepienia. Ja szczepiłem go metodą okulizacji letniej, a i tak miałem tylko 25-30% przyjętych oczek. Zauważyłem, że lepiej przyjmują się oczka, z których do samej wiosny nie zdjąłem folii półprzepuszczalnej, która stosunkowo mocno dociskała oczko do pędu, może to przypadek, a może jednak reguła.
Oczka z których po kilku tygodniach usunąłem tę folię odpadły lub częściowo oddzieliły się od pędu i w końcu obumarły . Folię zdejmuję dopiero wtedy, gdy z oczka wybije nowy silny pęd, tak jest bezpieczniej.
Oczka z których po kilku tygodniach usunąłem tę folię odpadły lub częściowo oddzieliły się od pędu i w końcu obumarły . Folię zdejmuję dopiero wtedy, gdy z oczka wybije nowy silny pęd, tak jest bezpieczniej.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Moje derenie nie spieszą się z kwitnieniem. Mam trzy drzewka i na każdym pąki kwiatowe są w różnym stopniu gotowe do kwitnięcia, chociaż rosną w niewielkiej odległości od siebie. Najbardziej rozwinięte są pąki kwiatowe na tym drzewku:
- natomiast na pozostałych dwóch, są dużo mniej wyrośnięte, łuski okrywowe pąków kwiatowych są dużo mniej rozchylone. Robiłem fotki, niestety nie wyszły "ostre":
Przez ostatnie kilka dni była ładna, ciepła, słoneczna chociaż wietrzna pogoda możliwe, że w jakimś stopniu przyspieszyła wzrost pąków, chociaż zapowiadają znaczne kilkudniowe ochłodzenie, co może znowu przyhamować rozwój pąków kwiatowych.
- natomiast na pozostałych dwóch, są dużo mniej wyrośnięte, łuski okrywowe pąków kwiatowych są dużo mniej rozchylone. Robiłem fotki, niestety nie wyszły "ostre":
Przez ostatnie kilka dni była ładna, ciepła, słoneczna chociaż wietrzna pogoda możliwe, że w jakimś stopniu przyspieszyła wzrost pąków, chociaż zapowiadają znaczne kilkudniowe ochłodzenie, co może znowu przyhamować rozwój pąków kwiatowych.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Witam
Ja po zeszłorocznej porażce ze szczepieniem dereni postanowiłem w tym roku założyć oczka tak na próbę zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczka zakładałem na dereniach stojących w namiocie foliowym ok 10 i tyle sano na dereniach stojących w ciepłych suterenach gdzie sadzonki zdążyły już wypuścić liście. Zobaczymy jakie będą efekty, może tym razem się uda.
W ciągu roku udało mi się powiększyć stan posiadania jeśli chodzi o kwitnące derenie i mam ich teraz 3 w tym dwa posadzone jesienią, są obsypane kwiatami więc może w tym roku spróbuje pierwsze swoje owoce.
Pozdrawiam
Rafał
Ja po zeszłorocznej porażce ze szczepieniem dereni postanowiłem w tym roku założyć oczka tak na próbę zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczka zakładałem na dereniach stojących w namiocie foliowym ok 10 i tyle sano na dereniach stojących w ciepłych suterenach gdzie sadzonki zdążyły już wypuścić liście. Zobaczymy jakie będą efekty, może tym razem się uda.
W ciągu roku udało mi się powiększyć stan posiadania jeśli chodzi o kwitnące derenie i mam ich teraz 3 w tym dwa posadzone jesienią, są obsypane kwiatami więc może w tym roku spróbuje pierwsze swoje owoce.
Pozdrawiam
Rafał
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Asia, zastanów się , czy by nie rozprostować tych bocznych gałązek, tak aby tworzyły kąt prosty z przewodnikiem, teraz jeszcze da radę.
Powodzenia w hodowli!
Powodzenia w hodowli!
Basia
-
- 200p
- Kontakt:
Wrzucam opis odmian polskich -oficjalna ulotka Arboretum z Bolestraszyc. Ulotka ogólnie dostępna, więc mam nadzieję nie zdejmie tego Moderator:)
http://images69.fotosik.pl/774/95323c9f7e7ea6c7med.jpg
http://images70.fotosik.pl/773/24b2f76067be7274med.jpg
http://images69.fotosik.pl/774/95323c9f7e7ea6c7med.jpg
http://images70.fotosik.pl/773/24b2f76067be7274med.jpg
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Szkoda że dystrybucja tych dereni kuleje
-
- 200p
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=rFKiYDp5iqA
Link do filmiku z Niemiec-sadu dereniowego i producenta destylatu z derenia.
Ciekawe kiedy u nas będzie możliwa taka produkcja alkoholi?
Link do filmiku z Niemiec-sadu dereniowego i producenta destylatu z derenia.
Ciekawe kiedy u nas będzie możliwa taka produkcja alkoholi?
Myślę, że nigdy, temat wałkowany kilkukrotnie na odpowiednim forum: http://alkohole-domowe.com/forum/bimbrownia.html
-
- 200p
- Kontakt:
Destylować nie można ale wino można robić:). Czy ktoś z forumowiczów robił wino z derenia? Mam zamiar oprócz nalewek zrobić w tym roku trochę wina na próbę.