Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Może masz na myśli jakąś odmianę ozdobną,bo liście jadalnego trudno uznać za urodziwe :wink: .
Byłem wczoraj na działce i na jednym z krzewów około 1/4 pąków kwiatowych jest martwa.Reszta rozwinięta normalnie,kwiaty rozwinięte w 50%.
Ma ktoś pomysł na takie coś?Przemrożenie ,grzybek,szkodnik?Jeszcze 2 tyg.temu,jak oglądałem derenie,nic nie było widać,żeby jakieś pąki były inne.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

KaMax pisze:
Mam pytanie. Czy dereń szczepiony na pniu dorasta do dużych rozmiarów i czy często choruje. I w ogóle czy on wygląda jak na przykład agrest na pniu, czy to po prostu małe drzewko na jakiejś tam podkładce.
Nie ma czegoś takiego jak dereń jadalny szczepiony na pniu- masz albo dzikie albo szczepione na siewkach a jak będzie wyglądać to zależy jak go uformujesz. Możesz po prostu wyprowadzić derenia na jeden pęd a po osiągnięciu żądanej wysokości przyciąć go żeby się rozkrzewił. A w kolejnych latach będziesz go dalej formować. Wyprowadzę Cię z błędu- przycinając i formując krzak możesz mieć nawet więcej owoców:).
Dereń jadalny(cornus mas)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś ma doświadczenie w przeszczepianiu derenia. W ubiegłym roku próbowałem wiosną i niestety żaden z 3 zrazów się nie przyjął. Szczepiłem kożuchówką, fakt że zrazy miały 3mm grubości.
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

Tak, dereń jadalny jest trudny do szczepienia. Ja szczepiłem go metodą okulizacji letniej, a i tak miałem tylko 25-30% przyjętych oczek. Zauważyłem, że lepiej przyjmują się oczka, z których do samej wiosny nie zdjąłem folii półprzepuszczalnej, która stosunkowo mocno dociskała oczko do pędu, może to przypadek, a może jednak reguła.
Oczka z których po kilku tygodniach usunąłem tę folię odpadły lub częściowo oddzieliły się od pędu i w końcu obumarły . Folię zdejmuję dopiero wtedy, gdy z oczka wybije nowy silny pęd, tak jest bezpieczniej.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Moje derenie nie spieszą się z kwitnieniem. Mam trzy drzewka i na każdym pąki kwiatowe są w różnym stopniu gotowe do kwitnięcia, chociaż rosną w niewielkiej odległości od siebie. Najbardziej rozwinięte są pąki kwiatowe na tym drzewku:

Obrazek

Obrazek

- natomiast na pozostałych dwóch, są dużo mniej wyrośnięte, łuski okrywowe pąków kwiatowych są dużo mniej rozchylone. Robiłem fotki, niestety nie wyszły "ostre":

Obrazek

Obrazek

Przez ostatnie kilka dni była ładna, ciepła, słoneczna chociaż wietrzna pogoda możliwe, że w jakimś stopniu przyspieszyła wzrost pąków, chociaż zapowiadają znaczne kilkudniowe ochłodzenie, co może znowu przyhamować rozwój pąków kwiatowych.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
mlody
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 14:04

Post »

Witam
Ja po zeszłorocznej porażce ze szczepieniem dereni postanowiłem w tym roku założyć oczka tak na próbę zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczka zakładałem na dereniach stojących w namiocie foliowym ok 10 i tyle sano na dereniach stojących w ciepłych suterenach gdzie sadzonki zdążyły już wypuścić liście. Zobaczymy jakie będą efekty, może tym razem się uda.
W ciągu roku udało mi się powiększyć stan posiadania jeśli chodzi o kwitnące derenie i mam ich teraz 3 w tym dwa posadzone jesienią, są obsypane kwiatami więc może w tym roku spróbuje pierwsze swoje owoce.
Pozdrawiam
Rafał
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

Mąż kupił w szkółce, wysokość ok 1,2 m bez doniczki. Już posadzony.

Obrazek Obrazek Obrazek
Asia
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

Asia, zastanów się , czy by nie rozprostować tych bocznych gałązek, tak aby tworzyły kąt prosty z przewodnikiem, teraz jeszcze da radę.
Powodzenia w hodowli!
Basia
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wrzucam opis odmian polskich -oficjalna ulotka Arboretum z Bolestraszyc. Ulotka ogólnie dostępna, więc mam nadzieję nie zdejmie tego Moderator:)
http://images69.fotosik.pl/774/95323c9f7e7ea6c7med.jpg
http://images70.fotosik.pl/773/24b2f76067be7274med.jpg
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Szkoda że dystrybucja tych dereni kuleje :-(
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

https://www.youtube.com/watch?v=rFKiYDp5iqA
Link do filmiku z Niemiec-sadu dereniowego i producenta destylatu z derenia.
Ciekawe kiedy u nas będzie możliwa taka produkcja alkoholi?
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

Myślę, że nigdy, temat wałkowany kilkukrotnie na odpowiednim forum: http://alkohole-domowe.com/forum/bimbrownia.html
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Destylować nie można ale wino można robić:). Czy ktoś z forumowiczów robił wino z derenia? Mam zamiar oprócz nalewek zrobić w tym roku trochę wina na próbę.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”