Uprawa melonów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Ja mniemam iż one mają pęd główny i rosną na długość (jak arbuz czy kabaczek). Tnąc im pęd główny zmusza się roślinę do puszczenia bocznych pędów, bo potrzebujemy pędów 3 rzędu, by mieć owoce. A te liście ma pewnie jak arbuz i czekamy aż ich będzie 5-6 i wtedy pęd główny tniemy po 3 liściu, by pomiędzy nimi wypuścił kolejne pędy (jak wilki u pomidorów).
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Napisałam, że tniemy jak ma 5-6 liści, bo chodzi o to, żeby ten 3 liść za którym tniemy był w pełni rozwinięty. Pęd główny to pęd 1 rzędu. Te które wyrosną z kątów liści to pędy 2 rzędu. A następne wyrastające z tego pędu z kątów liści to pędy 3 rzędu.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
I teraz wszystko jasnejode22 pisze:że tniemy jak ma 5-6 liści, bo chodzi o to, żeby ten 3 liść za którym tniemy był w pełni rozwinięty.
Ja tam i tak nic z tego nie rozumiem
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szostani-sadzisz melon do gruntu,czekasz,aż urośnie mu 5 liści ,po czym po czym odliczasz 3 liście od strony korzenia i tniesz za tym trzecim liściem.( czyli obcinasz 2 liście i wyrzucasz )
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- jode22
Jak sieje się na początku kwietnia, to to pierwsze cięcie wykonuje się przeważnie w domu, bo na tyle urosną sadzonki . I to też jest plus, bo po cięciu wyhamowuje się wzrost i nie ma metrowych sadzonek .
-
jode22 a melony siane na początku kwietnia to docelowo doniczki 400ml starczą? Bona razie je więcej wrzuciłam (z kiełkami) do litrowych po lodach i jak wyjdą nad ziemię to łyżką do docelowych, bo one chyba nie lubią przesadzania.
- jode22
Melony tak jak wszystkie dyniowate nie lubią przesadzania. Jak wykiełkują, to korzeń jest już spory(bo rośnie przed liściem) i przy przenoszeniu naruszy się go. Wprawdzie z mojej praktyki wynika że to przeżyje, ale na pewno odchoruje i opóźni się w rozwoju. Lepiej by było od razu dawać w docelowe kubki. Ja zazwyczaj używam takich 300-400ml. I nawet podkiełkowane nasiona daję 2-3 do doniczki i potem zostawiam najładniejszą siewkę a pozostałe uszczykuję - nie wyrywać
-
Ja je do tych kubków po lodach dałam z braku miejsca, aby były tam gdzie najcieplej. Jak wykiełkują to wraz ziemią je dam do 400ml po kefirze (łyżką wyciągnę i obsypię ziemią). Te co puszczają kiełki od razu wrzucę do kubków.
Standardowo melona uprawia się w rozstawie 80x100 cm, czyli rośliny w rzędach co 80 cm, rzędy co metr. A jeśli ktoś chciałby je puścić w górę jak ogórki, to jakie odległości powinno się zachować? Wydaje mi się, że może być mniej niż 80 cm?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jode22
Ja uprawiam w szklarni na sznurkach i staram się nie sadzić gęściej niż co 80 cm bo potem robi się na ścianie gąszcz .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A w jaki sposób zabezpieczasz pęd aby nie oberwał się pod ciężarem owoców?
Będę miała fajne miejsce po rzodkiewkach i cały rozsadnik (zimny inspekt) gdzie ustawię konstrukcję pod ogórki, melony też by się zmieściły, tylko jak je przepleść przez sznurki, proszę o instrukcję
Będę miała fajne miejsce po rzodkiewkach i cały rozsadnik (zimny inspekt) gdzie ustawię konstrukcję pod ogórki, melony też by się zmieściły, tylko jak je przepleść przez sznurki, proszę o instrukcję
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jode22
Ja na melony w szklarni, przy ścianie, postawiłam konstrukcję - grube pręty wygięte w kształt ceownika. Poziomo rozciągnięte dodatkowo dość sztywne druty co 20 cm. Pędy melonów przywiązuję do drutów. Dorastające owocki dodatkowo podwiązuję do prętów, jeszcze żaden mi się nie oberwał .