Jagoda kamczacka cz. 3
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Po dzisiejszym 2020.04.03 obchodzie ogrodu mam taką sytuację:
Bakczarskaja Jubilejnaja - w pełni kwitnienia
Zojka - kwiaty w pąku, jeszcze zaciśniętym
Wojtek - brak pąków. Prawdopodobnie roślina jest za młoda. Mimo, że kupiona jesienią 2019 razem z Zojką i deklarowana, że w takim samym wieku (3 lata)
Honeybee - rozwijają się dopiero pierwsze małe listki
Aurora - rozwijają się dopiero pierwsze małe listki
I teraz pytanie czy Bakczarską coś zapyli, a jeśli nie to jaką inną dobrą odmianę rosyjską dokupić aby w przyszłym roku była właściwa kombinacja do zapylenia?
Bakczarskaja Jubilejnaja - w pełni kwitnienia
Zojka - kwiaty w pąku, jeszcze zaciśniętym
Wojtek - brak pąków. Prawdopodobnie roślina jest za młoda. Mimo, że kupiona jesienią 2019 razem z Zojką i deklarowana, że w takim samym wieku (3 lata)
Honeybee - rozwijają się dopiero pierwsze małe listki
Aurora - rozwijają się dopiero pierwsze małe listki
I teraz pytanie czy Bakczarską coś zapyli, a jeśli nie to jaką inną dobrą odmianę rosyjską dokupić aby w przyszłym roku była właściwa kombinacja do zapylenia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie to samo z Wojtkiem Sadzony jesienią i ani jednego pąka kwiatowego.
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Jesienią przenosiłem swoje krzewy kamczatki na nowe miejsce. Przy okazji przeprowadzki powiększyłem ilość krzewów poprzez to, że podzieliłem mocno rozrośnięte krzewy na dwa lub więcej. Sobie zostawiłem 12, resztę rozdałem. Wszystkie krzewy ruszyły. Pojawiły się dopiero pierwsze listki, podobnie, jak u tawuły i borówki krwistej.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Pozdrawiam zagiel
To są dopiero pąki. Na większości jagód wiszą takie od tygodni. Gdy skończą się nocne przymrozki to się rozwiną i trzmiele wezmą się do pracy. Prognozy są optymistyczne.
-
Dla mnie to kwiatki przytnę je po zebraniu jagódek
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. U mnie jest podobnie, Wojtek jeszcze w ścisłych pąkach. Rosyjskie w pełni kwitnienia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Właśnie dotarłem do domu i piję naleweczkę z jagody kamczackiej z 2019 roku
Wasze zdrówko!!!
Pozdrawiam zagiel
Wasze zdrówko!!!
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
zagiel - nie sądzisz, że odmiana, która ma mieć owoce w połowie lipca, czy nawet później nie powinna jeszcze kwitnąć?
Kwitnie Wojtek i wiele innych, ale Jolanta, Rebeka czy Ruben jeszcze nie.
Kwitnie Wojtek i wiele innych, ale Jolanta, Rebeka czy Ruben jeszcze nie.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrobiłam ostatnio przegląd w moich jagodach kamczackich. Dwa spostrzeżenia: mam dwa krzewy odmiany Atut - na obydwu kwiatów jak na lekarstwo Co może być przyczyną, czy to taka odmiana, może wymienić na jakąś lepszą?
Po drugie - na odmianie Wojtek dzieje się coś niepokojącego - listki dostały jasnożółtych przebarwień na końcach. Na innych odmianach tego nie ma. Czy to jakiś niedobór?
Po drugie - na odmianie Wojtek dzieje się coś niepokojącego - listki dostały jasnożółtych przebarwień na końcach. Na innych odmianach tego nie ma. Czy to jakiś niedobór?
Pozdrawiam Lucyna
-
wlodekj sadzonki przyszły z kartkami Boreal Blizzard i Boreal Beast a co przyszło ?. Będę na działce zobaczę czy kwitną wszystkie bo teoretycznie powinny się razem zapylać
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
Pozdrawiam zagiel
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam posadzonych 8 krzaczków jagody kamczackiej, 5 odmian. Głównie kanadyjskie odmiany: Aurora, Borealis, Boreal Beauty, Boreal Beast i jedna polska - Zojka. Krzaczki sadziłem na wiosnę rok temu. Większość gdy je sadziłem miała już pojedyncze owoce. W tym roku wszystkie zakwitły na początku kwietnia. W mojej ocenie nie było praktycznie różnicy w terminie kwitnienia pomiędzy odmianami - maksymalnie 2-3 dni. Być może będzie większa różnica w długości kwitnienia. Aczkolwiek mój wniosek jest taki że termin kwitnienia bardziej zależy od warunków pogodowych niż od odmiany. Tak więc zapylanie krzyżowe powinno działać ładnie
Planuję jeszcze dosadzić 3 kolejne krzaczki bo na tyle mam miejsca. Tym, razem będa to Boreal Blizzard i Blue Banana.
Planuję jeszcze dosadzić 3 kolejne krzaczki bo na tyle mam miejsca. Tym, razem będa to Boreal Blizzard i Blue Banana.