Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
To zobaczę, może stopniowo będę ograniczał
Ładny krzak i nawet kwiaty widać..Ale te łodygi liści potężneSky12 pisze: mam ładny krzak, także jest w stanie pompować w dynię.
Sky12 Ty może popatrz też na kukurydzę, bo chyba dojrzała
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takie pytanie do doświadczonych hodowców dyni. Mam 4 dynie każda waży około 30 kg odmiana atlantic giant. Czy w sierpniu można dokonać zbiorów czy lepiej czekać do września/października. Dynie mają bardzo ładny pomarańczowy kolor i wyglądają bardzo apetycznie.
Nie zamierzam zbierać na raz wszystkich chcę chociaż jedną zostawić na nasiona. Jak długo dynia musi rosnąć aby nasiona nadawały się do siewu w następnym roku?
Dynia którą mam zamiar zerwać jako pierwszą.
Nie zamierzam zbierać na raz wszystkich chcę chociaż jedną zostawić na nasiona. Jak długo dynia musi rosnąć aby nasiona nadawały się do siewu w następnym roku?
Dynia którą mam zamiar zerwać jako pierwszą.
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Pelikano jesteś dobry w opryskach, co byś mi polecił na mączniaka prawdziwego?? Chcę żeby popryskać i mieć chociaż na dłuższy czas spokój.
Paweł, poczekaj do środka września. Dynia może jeszcze rosnąć.
Temperatura dzisiaj jak w październiku. Wieje, deszczowo i zimno. W nocy będzie około 10-11 stopni. Nie zdziwię się jak będzie w tym tygodniu poniżej 9 stopni w nocy. Najgorsza pogoda jaka może być na dynię.
Paweł, poczekaj do środka września. Dynia może jeszcze rosnąć.
Temperatura dzisiaj jak w październiku. Wieje, deszczowo i zimno. W nocy będzie około 10-11 stopni. Nie zdziwię się jak będzie w tym tygodniu poniżej 9 stopni w nocy. Najgorsza pogoda jaka może być na dynię.
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
Ja sadziłem dynię z rozsady którą w połowie kwietnia zrobiłem w domu i do gruntu dość spore sadzonki po 20 maja wsadziłem.
Sky mączniak prawdziwy jak się już pojawi to będzie wracać niestety, można tylko skutecznie przyhamowywać. Żeby coś polecić napisz czym już pryskałeś i jeśli pamiętasz to z jakim skutkiem?
A jak ogonek, udało ci się zatrzymać gnicie?
A jak ogonek, udało ci się zatrzymać gnicie?
- Sky12
- 200p
Pryskałem topsinem oraz miedzianem. Miedzian trochę pomaga ale bez szału. Topsin się nie nadaje. Tylko tym pryskałem. Psucie trzonu przy korzeniu głównym dyni przychamowałem praktycznie do zera. Mieszanka topsin-previcur pomogła, do tego skrobia pięknie wysusza. Ogonek dyni odpukać przestał się psuć. Skrobia pomogła. Widzę że mączniak prawdziwy atakuje już mocno.
No to małe zwycięstwo już masz na koncie , ale pilnuj, roztworem Prev możesz jeszcze teraz podlać ziemię -ale tylko ziemię - pod i w rejonie ogonka
A na mącznika prawdziwego weź z linka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p5909531
może dostaniesz Falcon w małym op, chyba byłby najlepszy, ew. Discus
A na mącznika prawdziwego weź z linka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p5909531
może dostaniesz Falcon w małym op, chyba byłby najlepszy, ew. Discus
- Sky12
- 200p
Teraz dodatkowo pada deszcz. Masakryczny sezon. Jak nie choroby to zimno. Do tego zalewa mnie po każdej ulewie. Sprawdzę te opryski. Może uda się kupić w małych opakowaniach.
Nie jest źle, poletko masz całkiem ok, najważniejsze, że mączniaka rzekomego nie masz, a prawdziwy no niestety z czasem dopada, zabić nie zabije, ale bardzo osłabia krzaki.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też znów pada. Wczoraj popołudniu padało, dzisiaj rano padało i teraz znów pada.
Dynia wg OTT ma obecnie 337kg. Pęknięcie troszke większe ale niby się zasusza mimo strasznie wilgotnej pogody. Dostała oprysk Mildexem z stymulatorem w sobote i posypke pęknięcia skrobią. Czas pokaże co dalej.
Dynia wg OTT ma obecnie 337kg. Pęknięcie troszke większe ale niby się zasusza mimo strasznie wilgotnej pogody. Dostała oprysk Mildexem z stymulatorem w sobote i posypke pęknięcia skrobią. Czas pokaże co dalej.
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po powrocie muszę stwierdzić, że u mnie rośnie już tylko 2095 Willemijns. Średni przyrost dobowy za ostatnie 5 dni to 7kg - DAP54 OTT878cm. W przypadku pozostałych, OTT przez ostatnie 5 dni niezmienne lub w granicach błędu pomiaru.
ogrodnikk jak nie zapomnę to dziś zrobię zdjęcia i wstawię.
ogrodnikk jak nie zapomnę to dziś zrobię zdjęcia i wstawię.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.