Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Joluś, cóż za niespodzianka! Jak miło znowu Cię widzieć!
No cóż, mój ogródek jest mały, ale jak sami widzieliście mam tylko namiastkę trawniczka, więc jest więcej miejsca na rośliny. Ograniczam się w wyborze jak mogę. Ale widzę, że i Ty mimo dużych połaci do wykorzystania wyeliminowałaś niektóre rosliny. Z biegiem lat, gdy po kolei wypróbujemy swoje chciejstwa, zostawiamy tylko to, co naprawdę chce u nas jako tako rosnąć i nie wymaga dużo zabiegów. Trochę Ci zazdroszczę możliwości sadzenia piwonii, bo ostatnio oferta handlowa w tej dziedzinie jest bogata, a kwiaty są urocze. Ja mam tylko jedną odminową: białą Duchesse de Nemours. Jak Cię znam, masz już taką z pewnością. Może jednak zdołam wygospodarować kawałek rabaty, aby posadzić drugą, ale nad wyborem pewnie będę się zastanawiać nieskończenie długo.
Pozdrawiam Jolu was oboje i życzę wszystkiego najlepszego. ;:196 ;:196

tulipanka, wiesz Wiolu, te żółte kwiatuszki to Milion Bells, taka miniaturowa surfinia, którą można kupić prawie we wszystkich kolorach tęczy. Kwitnie cały sezon i do dużej donicy wystarczy wsadzić tylko jedną sadzonkę, a ona z czasem wypełni donicę po brzegi, choć na początku wygląda niepozornie. Kupuję te kwiatuszki co roku. Na razie w sprzedaży rzeczywiście nie ma wiele, w zasadzie tylko prymulki, ale myślę że na dniach pojawi się więcej towaru. Ja zamierzam kupić takie drobne brateczki, bo kwitną bardziej obficie niż te standardowe. :)

Na weekend może trochę różyczek.
Stainwell Perpetual
Obrazek

Gipsy Boy
Obrazek

Lightkonig Lucia
Obrazek

Alnwick Rose
Obrazek

Sangerhauser Jubilaumsrose
Obrazek

Sonnenwelt
Obrazek

Sophia Renaissanse
Obrazek

Obrazek

Lichfield Angel
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miód na serce takie widoki, szczególnie przy dzisiejszej pogodzie ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Wandeczko, zapachniało latem z Twoich fotek ;:138
Cudowne, rozświetlone słonkiem, wspaniałe ujęcia różyczek !
Pokazuj, bardzo proszę, dalej - od razu gęba mi się uśmiecha, gdy widzę takie cuda ;:196
Te kolory, ta bujność kwiecia ! Wprost aż nierealne ...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No wiesz co, Wandziu!?

Ileż odsłon ma ten Twój ogród?
Za każdym razem, jak go pokazujesz, mam wrażenie że jeszcze tych fragmentów nie widziałam.
Jesteś mistrzynią różnorodności i doprawdy trudno uchwycić, na czym to polega. Czysta magia ;:197

Małe brateczki widziałam dzisiaj w OBI.
Moja dusza się jednak buntuje. O tej porze marzy mi się biały, iskrzący śnieg, a nie kwiatki.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Blueberry, dziękuję za odwiedzinki ;:196

Marysiu, chyba już jednak czas zakończyć wspominkowe widoki, bo już właściwie nowa wiosna przyszła do naszych ogrodów. Kwitną krokusy, niedłuo pokażą się kwiatuszki forsycji, widać główki ciemierników, coraz częściej przygrzewa słoneczko i śpiewają ptaki. Za chwilę marzec, więc trzeba fotografować nowe obrazki. Całuję Cie mocno ;:196 Dziękuję, że mnie jeszcze odwiedzasz Mufeczko. :D

Lisiczko, chyba każdy ogród ma różne oblicza w zależności od pory roku i grup roślin, które co miesiąc malują rabaty innymi barwami. A my wychodzimy z aparatem i możemy koncentrować uwagę na wybranych tego dnia fragmentach - a reszta to tylko czysta magia fotografii. Ja najczęściej robię zdjęcia tam, gdzie akurat promienie słońca grają na roślinach. Ponieważ w ogrodzie mam sporo cienia, niech słońce samo wskazuje godne uwagi miejsca. Dziękuję za Twoje ciepłę słowa, zawsze miło się Ciebie czyta ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wanda7 pisze:Na weekend może trochę różyczek.
Ach te róże ;:oj śliczności ;:333
Już nie mogę doczekać się nowego sezonu :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie się podoba wszystko. Róże, Twoje rodki i bergenie obowiązkowo.
Zachwyciłam się nimi. U mnie tak pieknie nie rosną i nie kwitną, mimo, że ja też nie poświęcam im uwagi, a to jest chyba ta sama podstawowa odmiana. Wiosną będe je przesadzała. Musze poczytać jak najlepiej je posadzić
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu światłem na zdjęciach zawsze wydobywasz wyjątkowe piękno zakątków ogrodowych. ;:180 Bergeniami też się pozachwycam, bo u mnie opuchlaki, tak je polubiły, że nic nie zostało. ;:174

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, jakie cudowności pokazałaś! ;:167 Brakuje mi już bardzo kolorków ogrodowych!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Przepiękne różyczki, Wandziu! ;:138 ;:138 ;:138 Wszystkie! ;:215
A wśród nich ta jedyna - najpiękniejsza: 'Sonnenwelt. ;:433 Kocham takie barwy. ;:79 Cieplutkie, miłe dla oka. ;:32
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Tęskno za latem, chociaż nie mam ani jednej róży :)
Piękne są, fajnie że odpisujesz odmianami. Posadziłem dwie pnące na jesień jednak pies się do nich dorwał :(
Szukam niskiej róży na stanowisko gdzie słońce jest dopiero od południa, masz może jakieś pomysły?
Ale dorodne bergenie, moje to trzy malutkie listki i tak stoją. Dobrze że ktoś już zapytał o wskazówki jak z nią postępujesz :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

any57, nowy sezon rozpoczęty! Wcześnie, jak nigdy dotychczas w moim życiu. Dziękuję za odwiedziny. :D

Margo, jak już będziesz przesadzała swoją bergęnię, to podziel ją na kilka mniejszych kawałków i posadź w różnych miejscach, z wyjątkiem cienia. Wtedy zobaczysz, gdzie jej najbardziej u ciebie pasuje. ;:108

cyma, nie mialam pojęcia, że opuchlaki wcinają też bergenię! Ja akurat nie mam żądnej plagi, jeśli już - to tylko na niektórych różanecznikach. Całe szczęście, że one tylko liście obgryzają, a kwiatom to nie szkodzi. Wstrętne te larwy. ;:223

apus, ale ciebie Basiu dawno nie było! Fajnie, że się odzywasz. Ciekawa jestem, czy nadal jesteś zakochana w różach. Ostatnie zimy im sprzyjają.

plocczanka, o tak, Sonnenwelt jest przepiękna. Ja też gustuję w takich kolorach, choć na początku, dawno temu, kupowałam tylko róże białe i różowe. Potem mi się raptem zmieniło i podobają mi się radosne kolory. A akurat ta róża ma dodatkowo piękny kształt kwiatu.

paradas, wiesz Damian, ja taką znawczynią od róż to nie jestem, ale u mnie w takim miejscu, gdzie słońce jest dopiero po południu,mam róże wielkokwiatowe Sofia Renaissanse, na zdjęciu wyżej. Bardzo chętnie kwitną i są zdrowe. Z takich niższych ładna jest także rabatowa jasnopomarańczowa Hansestadt Rostock oraz budyniowo-biała Lions Rose. Jeśli je posadzisz, na pewno nie będziesz żałował.

Mamy więc nowy sezon. Ogród co prawda jeszcze łysy, ale już przestał być całkowicie szary dzięki radosnym kolorkom krokusików. Te fioletowe bardzo mi się rozmnażają. Ja się nie przejmuję, że w ziemi są cebulki krokusów i sadzę na rabatach, co mam do posadzenia. Przez to roznoszę je w różne miejsca. Ciekawa rzecz , że dzieje się tak tylko z fioletowymi. Inne kolory się aż tak nie mnożą, tylko przyrastają w kępkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Wandziu ;:196

Jak ja lubię ten Twój ogród, ciągle się nim zachwycam :-)
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Naprawdę piękny ogród i to o każdej porze roku.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne, w świetle słońca wyglądają jak małe klejnociki :D
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”