Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Maryśko proszę Cię nie ukorzeniaj odrostów z tej śliwki, o której rozmawiałyśmy.
Trudno, nie będę miała ale za to bardziej zadbam o moją Ulenę, bo owoce to ma pyszne i takie żółciutkie.
Zaczynam poważnie myśleć o zakupie jabłoni, potocznie nazywanej u nas 'augustka'... papierówka ale problem w tym jak dobrze kupić, żeby dostać tą o której myślę.
Maryś masz cudne floksy. ;:138 Ja marzyłam o białym z różowym oczkiem i jestem szczęśliwa, że go mam.
Serdeczności. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu jakiś czas nieba nie było Obrazek ale pewno znowu wróci, bo jak zacznę to wciąga Obrazek
Masz rację poczekaj na kwitnienie bo ja już widzę że niektóre dubluję, bo kupuję na targu nie po nazwach tylko po spojrzeniu a ono jest zawodne.
Rok temu przez suszę mój guzikowiec też nie kwitł i trochę obsechł i już się martwiłam, ale widać nie było czym :D

Justynko moje ulubione ;:167

Ewelinko Dziękuję ;:196 U Ciebie deszcz a u mnie żar z nieba... tak gorąco że uciekłam do domu ;:65
Ale Cię wzięło w tym roku na przetwory! Robiłam kiedyś kawałki cukinii i całe ząbki czosnku w soku pomidorowym, pyszne to było bo w zimie tylko kiełbaska i obiadek był. Teraz wyczyniam różne kompozycje śliwkowe. Cukinie zrywam młodziutkie i zjadamy razem z córkami, ale jak nam się przejedzą to może zrobię znowu taka w soku.
We wszystkich ogrodach teraz jest kolorowo ;:215 Pozdrawiam i powodzenia w przetwarzaniu ;:168

Dorotko podpatrzyłam te pływające floksy u kolegi-braciszka na FB> Niestety nie będzie tak żeby wszystkie mogły być utopione, bo jedne kończą a kilka jeszcze nie zaczęło kwitnąć.
Coś czuję że nas tak mogą pokonać śliwki, bo niedługo następne dojrzeją a wraz z nimi antonówki i braknie mocy przerobowych Obrazek
Dorotko to ta rudbekia co wyrwałyśmy w ostatnim momencie? Trójklapowa? ona jest cudna jak ma dobre warunki rośnie wielka jak krzew. Kiedyś sąsiadki mnie przepytywały co to za krzew pani ma ;:306
Z glicynii normalnie się cieszę! Ukrop zgonił mnie do domu!

Misiu i mnie zaskoczył, bo chmurka go opóźniła... ale dobrze że miałam aparat ze sobą ;:333
Młode kurki rosną jak na drożdżach. Kwiatuszki to porcelanka, u nas już kupuję nasionka... jest łatwa w uprawie, bo sieję prosto do gruntu. ;:168

Luciu ja mam więcej miejsca i u mnie nie wszystkie się rozrastają więc dokupuję coraz to nowe. Sporo floksów jeszcze zakwitnie! te starsze odmiany, siewki i kupione nowości i tych jestem ciekawa. Byłoby więcej tylko te z Auch zawiodły ;:222
Kurecki młode jeszcze nie noszą, a starsze rzadziej za to jajo jest spore, ale nie narzekamy cała rodzinkę zadowolona i jeszcze paru znajomych :D
Nie mam jeszcze nikogo pod skrzydełkami, bo czeka na ostateczny tomograf a machina ma pełne obłożenie...więc może jutro i lepiej niech wyposzczą, bo inaczej to sam zwieje ;:306
Dziękuję Kochana ;:196

Martusiu My już nie kupujemy żadnych owoców, bo na sam widok jesteśmy zaspokojeni ;:306 Zebrałam oliwkę i nie wiedziałam że jej jest aż tak dużo ;:202 Chyba pójdzie do słoików tym bardziej, że główny owocożerca jeszcze na szpitalnym garnuszku. Śliwki te wielkie już kończą spadać i dobrze, bo osy się dowiedziały ;:124 Pozdrawiam ;:196

Elżbietko dobrze, dobrze! Ulenę też mam i jutro muszę zacząć ją zbierać bo parę dni temu córka poszła pod drzewo i koszyk uzbierała, a w kolejce jeszcze czeka śliwa wiśniowa. Ja mam oliwkę żółtą i chyba na jakiejś karłowej podkładce, bo niewielkie drzewko a mam kilkanaście lat. Pyszne jabłuszka, bo soczyste nie mączyste jak papierówki. Odmiany o której piszesz nie znam, ale jak masz dostęp do drzewa to może pokusisz się o szczepienie? :D Dostałam od kogoś Twistera i niestety odszedł po 2 latach ;:222 Ściskam ;:4

Na dobranoc motylkowo!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolorowych snów!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś oliwkę żółtą można kupić bez problemu ale jak w środę będę na targu to choć parę kilogramów kupię na ten wymarzony dżem. :wink: :D
Dobrej nocy życzę wzajemnie. ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Cudne motyle, takich u mnie nie widziałam. ;:oj
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

O, tak piękne motyle. Teraz jest ich mnóstwo. Fajne Twoje zdjęcia, masz oko ;:196 ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Pięknie wyglądają motylki na jeżówkach :D
Botaniczne echinacee podobają mi się najbardziej.
Piszesz ,że z ''Papierówek '' - ''Oliwek '' robicie przetwory :?:
Byłam przekonana ,że się nie nadają. Wczoraj się nimi obżarłam :;230
My tylko do soku dodajemy te jabłka.
Floksy z marketu nie raczyły zakwitnąć :?: Czy okazały się być innymi :?:
Właśnie ''Twistera'' - wiatraczka nie mam, mimo ,że kupowałam.
Glicynia mnie zszokowała, przecież one na wiosnę kwitną przed rozwojem liści :shock:
Dziwne te lato, prawda :? 8-)
Gruszka nam się złamała pod ciężarem owoców i gałęzie upadły na rabatę.
Dobrze, że przynajmniej zdjęcia porobiłam, nawet poprzedni właściciele byli i chwalili , że ogród botaniczny mamy. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne jezowki Marysiu.
To wszystkie takie same ?? Bo inaczej wyglądają.
No motyl świetnie ujęty. ;:63 ;:63
Basia44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2018, o 17:51

Post »

Witaj Marysiu :wit Pięknie i kolorowo u Ciebie. Zachwycam się ilością kwiatów i owoców. Zastanawiam się jak Ty to wszystko ogarniasz? :D Pracowity Żuczek z Ciebie. Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu no wybacz proszę moje tak wielkie zaniedbanie w Twoim wątku - bo u tak Cudnej Gospodyni to aż nie przystoi ;:196 Ale jak z pewnością swoim bystrym okiem zauważylaś, to nawet u siebie mnie było mało a nawet ostatnio wcale.
Mam taki nawał wszystkiego, że ledwo ogarniam. A jeżeli już mam chwilę, to tylko patrzę gdzie by odpocząć. W pracy ostatnio mam dużo siedzenia przed kompem, więc jak wracam do domu, to do tego ustrojstwa mam wręcz awersję.
Ale dziś udało mi się tak zorganizować, że po południu porządnie odespałam i teraz nadrabiam zaległości, najpierw w Waszych cudnych ogrodach, a i mam nadzieję może jutro dotrzeć i do swojego. Bo zaraz muszę jechać na działkę zrobić podlewanie, bo u nas upały i to, co napadało wcześniej już nie wystarcza.

Niezmiennie więc podziwiam Twój szaliczek w letnim kwiecistym anturażu, gratuluję urodzaju i życzę powodzenia w jego przetwarzaniu.

Ale przede wszystkim bardzo się cieszę, że Twój Pan M czuje sie coraz lepiej, że już jest po zabiegu i wraca do zdrowia - czego oczywiście życzę z całego ;:167

A teraz zbieram się na dziakę ruszać do walca z wężem ogrodowym.
;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu śliczne te kwiateczki z importu ;:333 Ja mam teraz mirebelkowy zawrót głowy :) a nadmiar ;:3 mi nie pmaga... jestem bardziej zimnolubna i moje dolegliwości też... ;:306 Takie fotki z artystycznym nieładem lubię najbardziej ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

M już w domu i chyba oprócz kręgosłupa naprawili mu spojrzenie na kwiatki. Jak powiedziałam, że idę do ogrodu bo ogromna i cudna lilia rozkwitła... mówi że też idzie tą lilię zobaczyć...przyjrzałam mu się czy coś mu nie doszyli, ale po wierzchu nie widać Obrazek I tak odbyliśmy spacer przez zaczną część ogrodu, bo chciałam żeby poczekał na winnicy a ja mu śliwek uleny przyniosę to powiedział że idzie ze mną ;:65 I po tej niezbyt równej trawie elegancko przeszedł sam na własnych nogach ;:65

Elżbietko ja swoją oliwkę kupiłam już dawno, po wsadzeniu w tzw sadzie wyjęłam po którejś zimie wygryzioną przez nornika, ale z nadzieję wkopałam w ogrodzie i przyjęła się ...takie wdzięczne drzewko, ale na jabłuszka musiałam poczekać. Nie wiem jaki to wymarzony dżem, ale jutro poszukam w twoim wątku ;:196
Dziękuję i ja Ci życzę spokojnej nocy!

Misiu sporo u mnie fruwa w tym roku, a ten pomarańczowy to chyba pierwszy raz mnie odwiedził Obrazek

Justynko kocham patrzeć na kwiaty...powiem szczerze, że bardziej niż dbać o grządki i chwasty :oops:
Zaowocowała winorośl od Ciebie! już rok temu miała pierwsze winogronka, ale zjadły mi ptaki jak dojrzały. W tym jest kilka gron więc spróbujemy ;:196

Aguniu Marzy mi się łąka jeżówek i powstające krzyżówki ;:167
Nie robiłam przetworów bo jabłuszek miałam niedużo, ale moja Aga już przesmażyła i ja też to zrobię...jak znajdę czas Obrazek
O widzisz! muszę uruchomić sokowirówkę ;:304
Floksy z marketu w ogóle nie wyszły w jednym coś było i wciepłam z całą zawartością doniczki do gruntu w nadziei że jakieś życie się tli ObrazekTwister odszedł ale dostałam ociupinkę i jakoś nie wierzyłam że długo przetrwa ! był dwa lata a co roku go mniej było ;:222
Glicynia powtarza kwitnienie, moja zaczyna od powtarzania Obrazek
Zaraz pójdę zobaczyć zdjęcia! To miło że poprzedni właściciele chwalą ...ja bym się cieszyła że coś byłego mojego zmienia się na ładniejsze Obrazek

Aniu miałam problem z utrzymaniem jeżówek i to są siewki z dostanych różnych nasion. Rzeczywiście wyglądają różnie ale to kundelki...śliczne kundelki Obrazek

Basiu rozczuliłaś mnie tym żuczkiem :oops: Wydaje mi się, a nawet jestem przekonana że powinnam lepiej zajmować się moimi roślinami :oops: ale ja tak lubię je obserwować i fotografować ;:196 Dziękuję i pozdrawiam wypoczętą Basię ;:4

Beatko moja miła! nie miej żadnych wyrzutów, przecież każdy miewa różne okresy w życiu. Praca i dom jest najważniejsze, ja już mam 6 sobót i 1 niedzielę więc mogę robić co i kiedy chcę, a i tak czasem gonię w piętkę. Dziękuję Ci, że o mnie nie zapominasz i mimo nawału pracy wpadasz i zawsze tyle miłych rzeczy napiszesz ;:196
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa pod adresem moich przynależności...tzn ogrodu i M Obrazek
Życzę Ci więcej wolnego czasu na odpoczynek i niech ogród wynagrodzi Ci całe zabieganie ;:4

Ewciu porcelanki są bardzo wdzięczne i gdyby nie M nie wiedziałabym pewnie o tym Obrazek
Mirabelek też mam sporo, ale teraz ulena a i węgierki zmieniają barwę. Mam tą śliwę wiśniową i przesmażę chyba z jabłuszkami, bo jej smak jest soczysty ale nijaki. Jesienne małe węgierki typu górskie chyba zapakuję do zamrażarki tylko najpierw muszę małą zamienić na dużą zamrażarkę ;:oj Mieć źle... nie mieć jeszcze gorzej ;:168

A oto lilia niezwykłej urody wykwitła z cebuli sadzonej w 2016 roku późną jesienią. Rok temu nic nie wyszło, a w tym ona...tylko patrząc na zamówienie chyba jest pomyłka ;:222

Rano i po południu!

Obrazek

Obrazek

Zakwitła też drzewiasta, ale nie zobaczyłam nazwy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i rozkwitła Lilia Papuzia 'Pink Parrot Cariba'

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny ;:4
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Marysiu,uśmiałam się z wędrówek i spojrzenia Twojego małżonka,ale pilnuj,żeby się nie przeforsował. Do szaliczka zglądam,ale nie piszę,bo ile można mówić,że pięknie,i taka różnorodmność?
Spokojnej nocy.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu początkowo mówiłam ale wiesz każdy chce jak najszybciej! mam nadzieję, że sam wyczuje granicę. Cieszę się że zaglądasz i na pewno jak będziesz tworzyć swój ogród będzie więcej tematów ;:196 Dobranoc ;:4
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kundelki jeżówkowe tez są śliczne :D
Piękne masz te lilie.U mnie tez kilka jest dużych w kwiatach . ;:333
A ta lilia Papuzia Pink Parrot Cariba to taka dziwaczna.Chyba wolę te normalniejsze.
Tulipany papuzie, to bardzo lubię :) .
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
Cieszę się że wszystko wraca do normy ;:196 Niech ten dobry stan trwa. Wysiewałam w ubiegłym roku porcelankę właśnie do gruntu, ale nie doczekałam się roślin. Nie wiem czy zjadły ją ślimaki bo tych było zatrzęsienie, czy nie wzeszły wcale?
Lubię robić przetwory, ale w tym roku mam dość duży remont w domu, a w związku z tym spore ograniczenia czasowe i przestrzenne. Do słoików zapakowałam tylko trochę ogórków, borówki i czerwonej porzeczki. Co mogłam zamroziłam, żadnej finezji kulinarnej :oops:
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”