Vanda (wątek merytoryczny)
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Vanda i Banda (wątek merytoryczny)
Nie ma właśnie takiej opcji.
Zawsze byla wstawiana do miski z wodą, która nigdy nie dostała się między liście, ani do trzonu.
Zawsze byla wstawiana do miski z wodą, która nigdy nie dostała się między liście, ani do trzonu.
Ja to już" przerabiałam" to jakaś zaraza, pod resztką starego kwiatostanu czernieje pęd, niestety żle to wróży. Jedną taką mam nadzieje, że uratuję bo od lata nie traci liści i wypuściła keiki. Odcięłam czarną część w trzonie , zdezynfekowałam spirytusem izopropylowym. Niestety były takie co padły.
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ja mam wrażenie, że moja zaczęła zdychać. Tak to wygląda teraz:

Straciła już ze 6 liści, z czego dwa ze środka, przy starych pędach. Z tym spotkałem się po raz pierwszy.
Kolejne dwa spodnie się szykują.
Najpierw coraz bardziej opadają, potem zaczynają żółknąć przy nasadzie i w końcu odpadają całkiem.
Na pewno nie była przelana. Zastanawiam się czy ewentualnie nie za często namaczam korzenie (co 2-3 dni), ale one praktycznie już następnego dnia po namaczaniu robią się znowu srebrne. Poza tym w takiej sytuacji chyba prędzej by się cośzaczęło dziać z korzeniami niż z liśćmi?

Straciła już ze 6 liści, z czego dwa ze środka, przy starych pędach. Z tym spotkałem się po raz pierwszy.
Kolejne dwa spodnie się szykują.
Najpierw coraz bardziej opadają, potem zaczynają żółknąć przy nasadzie i w końcu odpadają całkiem.
Na pewno nie była przelana. Zastanawiam się czy ewentualnie nie za często namaczam korzenie (co 2-3 dni), ale one praktycznie już następnego dnia po namaczaniu robią się znowu srebrne. Poza tym w takiej sytuacji chyba prędzej by się cośzaczęło dziać z korzeniami niż z liśćmi?
Witajcie, dzisiaj dostałam pierwszą vandę, już przeczytałam spoooro, wylałam wodę którą miała na stałe wlaną do doniczki.. jest w koszyczku w szklanym wazonie. Martwią mnie te zmiany wokół liści - martwić się czy to tylko uszkodzenia? Te brudne spomiędzy liści przetrzeć wacikiem i wyczyścić?

I cała vanda

I cała vanda

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Twoja Vanda jest w całkiem dobrym stanie. Tymi zmianami na liściach i brudem u nasady liści bym się nie przejmował. Powiem szczerze, że dopiero teraz zajrzałem do swojej i też przy niektórych liściach mam trochę brudu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok dziekuje ;)
Jutro musi przeżyć kolejną przeprowadzke.. na czas podróży i wsadzenia/wyjecia z auta owinąć ją papierem? Podróż ledwo 5 godzin a na dworze byłaby pewnie krócej niż dwie minuty. Co prawda nie wiem jak jest teraz w Pz ale chyba śniegu nie będzie
Jutro musi przeżyć kolejną przeprowadzke.. na czas podróży i wsadzenia/wyjecia z auta owinąć ją papierem? Podróż ledwo 5 godzin a na dworze byłaby pewnie krócej niż dwie minuty. Co prawda nie wiem jak jest teraz w Pz ale chyba śniegu nie będzie

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm a ja mam pytanie z kategorii "śmieszne".
Uprawiam z powodzeniem Phalaenopsis, Dendrobia, Oncidia w hydroponice.
A czy ktoś słyszał o takiej kontrowersji zrobionej z Vandą? Ja wiem jaka jest jest charakterystyka nie trzeba mi tego tłumaczyć. Tak po prostu zastanawiam czy komuś się udało i co myślicie na ten temat...
Uprawiam z powodzeniem Phalaenopsis, Dendrobia, Oncidia w hydroponice.
A czy ktoś słyszał o takiej kontrowersji zrobionej z Vandą? Ja wiem jaka jest jest charakterystyka nie trzeba mi tego tłumaczyć. Tak po prostu zastanawiam czy komuś się udało i co myślicie na ten temat...
- norbert76
Vanda ma zbyt wrażliwy system korzeniowy i korzenie muszą szybko przesychać po moczeniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
No zgadzam się, ale Phalaenopsis, Dendrobia też nie należą do roślin bagiennych i radzą sobie super w hydro.
po prostu ciekawość czy ktoś coś słyszał, a żeby ktoś tak uprawiał.
Jak znajdę w jakimś markecie Vande na wyprzedaży to zrobię test z ciekawości
po prostu ciekawość czy ktoś coś słyszał, a żeby ktoś tak uprawiał.
Jak znajdę w jakimś markecie Vande na wyprzedaży to zrobię test z ciekawości

- norbert76
Korzenie vand potrzebują przepływu powietrza wokół korzeni. Sama się przekonasz, że szybko je straci.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Stracić na 100% straci to się zgadzam, że nie przedstawię jak Phalaenopsis. Tylko czy dozyje momentu wypuszczenia nowych i czy nowe dostosują się do hydro
ot ciekawostka i taki głupi pomysł w odpowiedzi tego, że Vandy są ładne tylko moczyć mi się by ich nie chciało 

-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
- norbert76
Chyba chodziło co to za Vandy...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Tak, Norbert ma rację. Wiem, że mam vandy, nie wiem jakie...
Pozdrawiam Beata

Pozdrawiam Beata
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię