Postaraj się jednak oczyścić działkę mechanicznie, a nie chemicznie.
Zrobisz jak zechcesz, ale osobiście odradzałbym. Może pogorszyć to strukturę gleby. Taki osad ma dużo części pylistych. Zmniejszy to przesiąkalność i napowietrzenie. Ponadto osad jest niekorzystny mikrobiologicznie, bo zawiera dużo bakterii beztlenowych i może zawierać znaczące ilości metali ciężkich.krystynac50 pisze:Czy mogę nasypać 10 cm warstwę tej ziemi wykopanej z dna zalewu i przekopać teraz jesienią .
...i bardzo "zdrowo", to już lepiej kupić w warzywniaku, też szansa, że dali roundap, ale w odpowiedniej w zwykłej dawce,na wiosnę rozpyle Randap 3krotnie większą dawką i będzie dobrze
lilbee pisze:
Rolnik rolnikiem, ale jego syn tez mi to polecał a jest głównym ogrodnikiem w botaniku ;)
Takie zachowanie powinno być karalne. Chwasty i tak wyrosną bo w ziemi są nasiona. Jeśli chcesz uprawiać warzywa to musisz przygotować kawałek działki mechanicznie ( przekopać widłami usuwając chwasty). Resztę można potraktować roundupem jak chwasty zaczną rosnąć, potem orka i posiać poplon, np gorczyca lub gryka ( też niszczą chwasty). Jak zakwitnie to glebogryzarka i kolejny poplon. Jesienią obornik i przeorać lub posiać żyto i zaorać na wiosnę.lilbee pisze:Powiedzieli że dawka na opakowaniu jest lipna bo po niej i tak wyrosną chwasty i producent pisze tylko tak zeby kupić kolejną
Lilbee poczytaj jeszcze, do wiosny masz czaslilbee pisze:Czytałam że ten składnik działa tylko na korzenie a nie na ziemię więc jak to z tym jest?