U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Uwielbiam konwalie. To pojesz sobie własnych ziemniaków :D
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Shanti :wit witam i zapraszam częściej

Soniu, miałam kilka lewkonii z siewu i wszystkie były bladawe, chociaż na torebce z nasionami kolory były mocno nasycone. Prymulki podgniwają na mojej glinie i przeważnie nie przetrzymują zimy, więc ta mnie szczególnie ucieszyła.

Milcia, ja też uwielbiam konwalie. Mam smaka na młode kartofelki z masłem i koperkiem, trzeba będzie wyczuć moment, żeby nie urosły za duże.

Wiosna nabrała tempa
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Groszek w doniczkach kwitnie i są już pierwsze strączki
Obrazek Obrazek

Zaczęłam hartować pomidory i papryki, na razie kilka godzin dziennie, niektóre posadziłam już do docelowych doniczek, w których będą rosły na tarasie. Towarzystwo z inspektu przeniosę wkrótce pod chmurkę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p

Post »

Bardzo ładne sadzonki, groszek kiedy do konsumpcji idzie?
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już niedługo będziesz konsumować warzywka własnej hodowli , zawsze pod ręką i wiadomo że zdrowe. Ja niegdyś sadziłam 30 krzaków pomidorów bo inne warzywa jak marchewka czy pietruszka jakaś mała karłowata była , koperek mszyca zjadała .....
Parę lat temu wracałam do pomidorów ale ślimaki zostawiały tylko łodygi i tak zniechęciłam się do uprawy czegokolwiek.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Gosiu :wit

Cały czas mnie zadziwiasz - w swej bombonierce tyle projektów - ciągle coś się dzieje . Sadzisz , przesadzasz , eksperymentujesz i ...przyznam , że jestem pełna podziwu dla Twoich dokonań ;:180 .
Kompozycje mini skalniaków z rojnikami , tudzież kamieniami nader wyszukane , a ozdobne .
Super mieć podpędzone warzywa - wcześniejszy zbiór daje tyle radości - porządek w twoim ogródeczku jak się patrzy ;:196 .

Ciekawie będzie wyglądała jabłonka z rozpiętymi gałęziami - jednak mam obawy , czy nie lepiej było zrobić panel w kształcie prostokąta , z ułożonymi poziomo drutami . Stabilnie i lepiej / łatwiej prowadzi się wtedy poszczególne konary . Nie kusiło Cię puścić na łuk clematis ?
Piękna odmiana klonu ...mnie się marzy , by zasadzić przy oczku ....- owszem , kupiłam w donicy - do wiosny - mimo , ze stał w temp.+6 , to nie przeżył ;:145 . Teraz miałam w ręce - zastanawiałam się , bo miał tylko jeden wysoki badyl i nie kupiłam . Szukałam rozgałęzionego , ale nie było w odpowiedniej cenie .

Pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milcia, groszek już podjadamy prosto z krzaczka, młode strączki są słodziutkie i można je jeść w całości.

Helenko, u mnie w gruncie pietruszka i koperek też marnie rosną, dlatego sieję w doniczkach i skrzynkach. A pomidory też można hodować w donicy na tarasie, ślimaki nie dojdą, a taki obwieszony dojrzewającymi pomidorkami krzaczek jest bardzo dekoracyjny. Jak taras zadaszony to rośliny mają większe szanse, że będą dłużej zdrowe. Kup chociaż jednego koktajlowego na próbę. Znajomi nawet na balkonie w bloku hodują.

Jagódko, dziękuję za tyle miłych słów ;:196
Czasem mam wrażenie, że te moje eksperymenty to wyważanie otwartych drzwi, bo uczę się dopiero tego wszystkiego, co doświadczeni ogrodnicy od dawna po prostu wiedzą. Warzywa muszę podpędzać, bo mimo ciągłej walki ze ślimakami jest ich tyle, że zżerają wszystko co sieję wprost do gruntu.
Na różany łuk brałam pod uwagę clematis i róże pnące, nie mogłam się zdecydować i w końcu posadziłam fasolę tyczną ;:306
To miejsce jest problematyczne, bo ziemi jest tam około 20 cm, a pod spodem są pozostałości fundamentów garażu poprzedniego właściciela i gruz, dlatego donice. M musiał wiercić w gruncie wiertarką dziury, żeby wbić nóżki łuku. Masz rację, dla jabłonki lepsza byłaby prostokątna stabilna konstrukcja. Teraz przywiązałam jej tylko końce gałęzi, żeby się już naginały, ale nie ma mowy o takim formowaniu, jak bym chciała. Myślę nad tym i niewykluczone, że wkrótce coś zmienimy.

Różowy rododendron w pełni kwitnienia, dwa fioletowe też niedługo zaczną. Miejsce na ławeczce jest teraz moim ulubionym, bo tuż za murem kwitną bzy sąsiada, siadam więc i napawam się zapachem

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Kwitnie clematis Prezydent, zaczynają też czosnki i liliowce. W różnych miejscach ogrodu pojawiły się samosiejki orlików.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W warzywniku jeszcze pustawo, jestem w trakcie sadzenia pomidorów i papryk. Ogórki jak w zeszłym roku, będą rosły w górę na konstrukcji z płotu
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na rabacie przed kuchnią zmiana. Podczas malowania muru eksmisję z kratek dostał bluszcz, bo za bardzo się panoszył. Rosną tam teraz powojniki Blue Angel, na prawej młoda sadzonka więc nie liczę na zbyt obfite kwitnienie, ale w przyszłym roku powinny się wyrównać.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu jak w domku dla lalek. ;:oj Miejsce ograniczone, a wszystko w idealnym porządku i pięknie wyeksponowane. Warzywnik to dla mnie wzór. Jak swojego nie zlikwiduję przez ślimaki, to muszę tak uporządkować. Tyle już kwiatów, a powojnik przecudny. ;:31 Sąsiad chyba dobry, skoro pozwala Ci wąchać swój bez. :D
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p

Post »

O to super nie ma to jak swoje warzywka tym bardziej w maju, bardzo piekny ogród taki poukładany czysty po prostu ideał.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, u mnie też ślimaki, ale ani myślę rezygnować przez nie z warzywnika. Wczoraj wysadziłam cukinię, a dziś już jej nadgryzły liście, drugą mam w donicy. Sąsiada bez rośnie tak blisko, że wącham jak swój :wink:

Milcia, czasem czytam na Fo że niektórzy nie lubią ogrodów pod linijkę, miło że ci się podoba.

pierwsze róże rozwijają pąki, Augusta Luise i Louise Odier

Obrazek Obrazek

irysy bródkowe i kosaćce syberyjskie

Obrazek Obrazek

krzewuszka i truskawka ozdobna

Obrazek Obrazek

rogownica i żylistek okazały

Obrazek Obrazek

zaczyna kwitnąć fioletowy rododendron Catawbiense Grandiflorum, mieczyki mam w tym roku w donicy.

Obrazek Obrazek

czosnek ozdobny i powojnik Prezydent

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu już możesz podziwiać róże. ;:oj Irysy i powojnik w moim ulubionym kolorze, niebieski nie jest zimny, jest cudny i ma tyle odcieni. ;:31 Z warzywnika pewnie nie zrezygnuję, ale męczy mnie walka ze ślimakami.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p

Post »

Przed filom zachwycałam się w innym ogrodzie pąkiem róży a u ciebie róża w całej okazałości jestem zachwycona ;:138
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosia u ciebie każda roślinka rośnie we właściwym miejscu , piękne kompozycje tworzysz a biały mur potęguje estetykę. ;:215
Mam taką sama ławeczkę kupiona wiosną ubiegłego roku , przez całą zimę stała pod dachem i tak sobie dorobiłam że poręcze zardzewiały , deseczki straciły lakier musiałam ją przeczyścić i pomalować .
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, niebieskości i fioletów mam dużo w ogrodzie, to moje ulubione kolory.

Milcia, róże wcześnie w tym roku zaczynają kwitnąć, zresztą wszystko w tym roku wcześniej.

Helenko, niektóre rośliny mają nietrafione miejscówki albo rosną nie tak jak sobie wyobrażałam, czasem muszę przesadzić. Ławeczka i u mnie nie wygląda zbyt dobrze, w przyszłym sezonie trzeba będzie odnowić.

W donicach na tarasie pierwszy kwitnący pomidor,
pierwszy zawiązany owoc papryki
Obrazek Obrazek

koperek w gruncie pada zwykle ofiarą ślimaków dlatego sieję w skrzynce,
kwitnący szczypiorek
Obrazek Obrazek

ślazówka letnia i coś co będzie do identyfikacji, ma kwitnąć na różowo
Obrazek Obrazek

jeżówki siane wiosną i malwy siane w sierpniu, ciekawa jestem czy zakwitną w tym roku
Obrazek Obrazek

jabłka są już wielkości agrestu,
ostróżki bylinowe z siewu jakieś wątłe, nie wiem czy taka ich uroda, czy coś z nimi nie tak
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p

Post »

Jaka ładna papryczka i jabłuszka ;:138
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milcia, bardzo lubię obserwować, jak rosną owoce i warzywa, a jaka frajda kiedy wylądują na talerzu. Kwiatki choć piękniejsze, nie dostarczają tylu wrażeń.

Jabłonka dostała kratkę, na której rozpięłam jej gałęzie, mam nadzieję że na znak protestu nie zrzuci wszystkich owoców.
A to dzbanuszki, na jakie od dawna polowałam :heja
Obrazek Obrazek

sesja zdjęciowa z krzewuszką ;:167 odmiana nieznana, ale najbardziej podobna jest do Bristol Ruby lub Eva Radtke
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”