Kawałek nieba wiewióreczki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałek nieba wiewióreczki

Post »

Witam Wszystkich i dziękuje za bardzo miłe wpisy... ja dziś polegiwałam z gorączką ;:19 Jutro praca i jeszcze sama jestem bo koleżanka tydzień urlopu :( Gazetkami ogrodniczymi w łóżku się ratuje, oczywiście aktualnymi i serią Gardeners World z Monty Donem w necie :roll:

W piątek w odruchu ostatnich sił, montowałam siatkę na liście na ogrodzenie od strony lasu, żeby tych liści z działki nawiewanych z lasu, nie sprzątać do wiosny :D Cała szerokość działki ... poszło siatki coś ponad 20 metrów... takiej twardej... odwijającej się w drugą stronę niż potrzeba i z ostrymi końcówkami.. zabawa była na całego. A montowałam ściągaczami do kabli... oczywiście siatka czarna a ściągacze zielone bo tylko takie były ale co tam 8-)

A pisze do Was przy jabłkowej świeczce popijając rooibosa z miodem i wanilią ( taki napój z czerwonokrzewu afrykańskiego - koleżanka mnie tym wynalazkiem zaraziła i popijam - dobre na wszystko ponoć :D )
Obrazek

Siatka przeciwko liściom 8-)
Obrazek

Lawenda powtarza po przycięciu i ognik świeci mocno pomarańczowymi jak słońce w zachodzie, kuleczkami
Obrazek

Ostatnie koszenie też było w piątek i wody od soboty na działce już nie ma bo zakręcili :lol:
Obrazek

Obrazek

Grabie i grabie.. a tyle wisi jeszcze wrrr
Obrazek

Zwykłe biedronkowe ... a jak pachną obłędnie... starymi różami...
Obrazek

Obrazek

A do pracy takie jutro biorę fiołeczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadziłam hiacynty pod bzami
Obrazek

Gwiazdki hortensji Magical Candle
Obrazek

Obrazek

Magical Moonlight na żywo ładniejsza :oops:
Obrazek

Obrazek

Fatalne zdjęcia bo zaczynało kropić ale po prawej jest misiu znaczy przesadzona hortensja Polar Bear - straszna bida.. miejscówka nowa mam nadzieje, jej posłuży i humus w nóżki też
Obrazek

Taki widoczek za mojej furtki..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dużo zdrówka wszystkim chorującym, dużo sił wszystkim jutro wstającym i dużo słonka dla Wszystkich ;:3

Pozdrawiam ciepło :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko napracowałaś się, ale możesz być dumna z siebie, jest ładnie, a widoki wiosną jakie będą śliczne ;:138 , siatka zabezpieczy więc pracy będzie trochę mniej, no ale chorujesz, przewiało pewnie Ciebie, a tu do pracy i nie masz możliwości odpoczynku, szkoda, a ja już o herbatce poczytałam, no może i ciekawa, trzeba będzie rozejrzeć się za nią ;:215
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Zdrowia Ci życzę i szybkiego skończenia prac działkowych, choć i tak coś tam zawsze będzie trzeba zrobić. Pamiętam jak kupowałaś domek na działkę :) Ładny jest :)

A co robisz z pędami bzu, które pojawiają się w pobliży drzewka? Wyrywasz?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko Ty pracusiu,taką siatkę sama uzbroić to się nazywa zaparcie ;:333 Pewnie się zgrzałaś i ściągnęłaś kurtkę...i przeziębienie gotowe.
Szkoda,że nie mogłaś pozostać w domku chociaż jeszcze ze dwa dni,ale wiadomo pracę w dzisiejszych czasach trzeba szanować.
Fajnie,że skosiłaś trawę,ja mam to jeszcze przed sobą.Miło oglądać obrazki z Twojej działki,hiacynty w kolorze blue będą ładnie się prezentować w nogach bzu.Żałuję,że nie kupiłam jeszcze jednej paczki,to bym na balkonie sobie posadziła.Za to kupiłam w Bricomarche na sztuki troszkę cebul tulipanów,kilka krokusów i będę na balkonie sadzić do dwóch donic.Jeszcze nigdy nie próbowałam,czas spróbować ;:333

Zdrówka Ci życzę kochana i sił ;:215
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam serdecznie, w sobotni poranek... w prognozach widziałam słoneczko ale coś za oknem nie bardzo. Zimno i bardzo pochmurno. W tygodniu byłam na działeczce jedno popołudnie po pracy i przesadziłam kilka roślinek na rabacie trójkątnej - reorganizacja trwa. Dokupiłam 3 tuje i czekają w kuchni, na posadzenie :D

Na miły początek stawiam kawkę
Obrazek

Iwonko herbatkę bardzo polecam tzn rooibosa o różnych smakach :D Rewolucje na działce trwają, mam nadzieje, że jak najdłużej będzie możliwość, ze względu na pogodę, plany wcielać w życie, bo mam ich wyjątkowo duże i ambitne :lol: W razie czego gumiaki i sztormiak przeciwdeszczowy... Fakt muszę się cieplej ubierać, bo ostatnio troszkę się z własnej winy przeziębiłam. Ale się w miarę szybko wykurowałam i adrenalina mnie cały tydzień w pracy trzymała bo byłam sama. Na szczęście w poniedziałek, koleżanka już będzie - jakże za nią tęskniłam :roll:

Izo Lemonko bardzo się ucieszyłam jak przeczytałam, że Ty to Ty ;:196 Fajnie, że mnie znalazłaś, zapraszam częściej. Z tujami to ja w tej jesieni poszaleje, bo już najwyższa pora, żeby nie być na patelni widoczna. Coś dziś mi pogoda nie sprzyja, a miałam plan posadzić kolejne 3 tuje które czekają w kuchni od środy. Bardzo mi się te żółte odmiany podobają i rozważam, że zrobię, taki przeplataniec - tzn sadzę zielone, a pomiędzy nimi ale w drugim rzędzie żółte - kwestia budżetu, pogody i czasu - ma znaczenie czy ten rok czy przeciągnie się realizacja na przyszły. Trochę się rzuciłam w wir reorganizacji rabat ale tak to jest jak przez lata tworzyłam " chaos". Bardziej to wynikają te zmiany, z tego że co kiedyś mi się podobało, teraz już szukam czegoś bardziej mającego "ramy" ale z zachowaniem wiejskiego charakteru ;:173 Mamcia moja się ze mnie śmieje, że takie prace to latem a nie na zimę ale co tam :D Odrosty z dwóch kolorów bzu - biel i fiolet - zostawiam jeśli rosną tam gdzie mi pasują - chce z bzów stworzyć taką ścianę.... żeby sąsiad mnie za dużo w tym miejscu nie widział :wink:

Aniu właśnie w miarę się wykurowałam, widziałam cebulki nowe - ślicznie będzie wiosną. Ja z cebulkami przystopowałam. Teraz jestem na etapie przesadzania tego co mam i reorganizacji :;230 Pogoda mi jakoś dziś nie sprzyja i chyba już przestane czekać na lepszą tylko ubiór dostosuje i do dzieła... bo bardzo mnie nosi na te zmiany w życie, żeby je wprowadzać. W pracy ten tydzień była bardzo, nawet bardziej więc sobota i niedziela na działce dla relaksu tzn zmęczenia fizycznego ale radości bez granic. Widziałam ten różyczki u Ciebie dzisiaj nowe, śliczne krzaczki. Ja właśnie w swojej reorganizacji uwzględniłam różankę. Póki co na papierze. Wszystko mam na papierze co robię od około 2 miesięcy hihi Po tylu latach zaczęłam pierwszy raz projektować co gdzie ma rosnąć i gdzie co przesadzę... rychło wczas ;:14

Zbieram się na działeczkę....
Zostawiam jeszcze fotki z wtorkowego przesadzania... tak teraz wygląda... po pracy tam działałam czyli około 17 i dość pochmurno
Obrazek
przesadziłam 5 trzmielin ( potężne korzenie, uszarpałam się jak głupia), rozchodnika w środek i wyznaczyłam szurkiem miejsce na ścieżke (kotek przed zdjęciem już zaburzył) ale zdążyłam wymierzyć że potrzebuje obrzeża 5,5 metra i 7 metrówa czym utwardzę ścieżkę - jeszcze nie mam pojęcia. Pod płotem pierwszy rząd będą tuje zielone i żółte na przemian, a w drugiej linii hortensje. Z zamówienień hortek, mnie trzyma oczekiwanie na wypłatę :;230 Przebieram w tych odmianach przebieram i się zdecydować nie mogę 8-)

Pozdrawiam Wszystkich bardzo i łapię za drugą kawę i na działeczkę pomykam... gumiaki mam w zapasie ;:215
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

:wit ;:138 Widzę, że roślinek przybywa i prace postępują. Wiadomo, że jak się pracuje to czasu mało - chociaż na emeryturze jeszcze go mniej bo i sił mniej a prace idą dwa razy wolniej .... Jak nie spojrzeć, to zawsze w plecy a teraz jeszcze pogoda spowalnia bo jak nie pada to mży i tak na okrągło od ponad dwóch miesięcy :(
Pocieszające, że jednak zawsze coś się zrobi co potem bardzo cieszy przede wszystkim oczęta ;:173
Anetko - mam jedną chyba ważną uwagę, która może trochę zmienić Twoje plany. Nie pamiętam jaką masz na działce ziemię bo to trochę ważne przy sadzeniu tui. U mnie piaski i po kilku latach muszę powoli je likwidować, chociaż do całkowitego wyeliminowania to pewnie życia już nie starczy bo trzeba powoli. Otóż posadzone z radością tuje, teraz są moją zmorą. Pomimo, że są w zasadzie na obrzeżu działki, to ich korzenie są wszędzie. Posadzone w ich pobliżu rośliny z czasem umierają a ostatnio wykopane cebulki były tak obrośnięte, że spłaszczyły je całkowicie. Jest na to jedna rada - chociaż nie wiem na jak długo wystarczy. Zrobiłam tak w ubiegłym roku i na razie - odpukać - pomaga. To zaledwie jedna rabata a zostało jeszcze baaardzo dużo, bo to ciężka praca. Otóż w odległości ok. 1 m od tui zrobiłam długi i głęboki rów i tam dałam grubą folię na głębokość powyżej 0,5 m. Mam nadzieję, że korzenie nie przejdą - sąsiad już narzeka, że ma korzenie na trawniku. Pomogło, bo posadzone rośliny w tym roku dały popis /w ubiegłym trochę się regenerowały/. Od razu mówię, że coroczne przekopywanie niewiele daje a wręcz pomaga w ich rozroście - bawiłam się tak 4 lata i z roku na rok było tych korzeni więcej.
Być może wiesz o tym a ja się rozpisuję, ale jak pomyślałam o hortensjach - tak u mnie rosły i zamiast być coraz ładniejsze to malały - to musiałam to napisać. To samo zresztą dotyczy korzeni bukszpanu - też mi zadusza. Pewnie to wina moich piasków, bo w nich łatwiej przebić się przyrastającym korzeniom w poszukiwaniu wody - to zawsze towar deficytowy na działkach. Może posadzić inne rośliny np. cis - nie ma takich wściekłych korzeni. Ja teraz robię żywopłot od strony sąsiada z forsycji Era /nie rozrasta się tak mocno/ oraz z ligustru - trochę to potrwa zanim wyeliminuje tuje.... oraz cisa w miejscu gdzie będzie robić za tło.
Powodzenia :)
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Anetko wpadłam do Ciebie po spacerze u Iwonki gdzie pisałaś o siatce na liście i ... zainteresowało mnie to. Faktycznie dobry pomysł na zatrzymanie bo jesienią to dla nas zmora. Tyle, że u mnie większość leci ze starych ogromnych wierzb z góry i żadnym sposobem tego nie zatrzymam... Ciekawe jak się sprawdzi bo sporo pracy przy tym było.
Pracowita z Ciebie ogrodniczka co widać, plany realizujesz i masz kolejne, oby zdrowie i siły Ci sprzyjały. Tego życzę i pozdrawiam z deszczowych Mazur.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Anetko ogród można przerabiać w nieskończoność, wiem to z wlasnego doświadczenia.
Z tujami to powiem za Krysią bądż ostrożna z ich sadzenie i wybieraj dobra lokalizację, rosliny które mają im towarzyszyć nie bardzo mają szanse, też juz to przerobiłam.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Praca na działce odpręża, ale na zdrówko uważaj, jak sztormiak będzie potrzebny to zrezygnuj i kawkę albo herbatkę z nami lepiej wypij :wit
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam Wszystkich, bardzo pracowity wekend... nowa rabata z magnolią, azaliami. Jutro odpowiem na przemiłe wpisy :wink:

Zostawiam fotorelacje z zakładania rabaty magnoliowo-azaliowej ;:3
Przebarwiona leszczyna
Obrazek Obrazek

Z tyłu: magnolia Suzan (kilkulatka przesadzona z przejścia między rabatami-wrzosowiskiem a berberysowo - pęcherznicową),
azalia Juanita ( majowy zakup - przesadzona z rabaty przed budlejami)
z przodu azalia Giblartar ( z wystawy luty Gardenia Poznań 2016) i Humebush ( majowy zakup - przesadzona z rabaty przed budlejami)
Obrazek Obrazek

Od popołudnia sobotniego poprzez całą niedziele miałam słoneczko i podziałałam ;:3

Kilka widoczków
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Jutro odpowiedzi, dziś już pora się kłaść..

Dobrej nocy i przyjemnego poniedziałku dla Wszystkich ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Anetko widzę,że robota pali Ci się w rękach.Rabata z magnolią i azaliami super.Tam widziałabym cebulki :D
Słonko świeci aż dusza się raduje ;:108
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Też się cieszę, że Cię tu znalałam ;:196
Naprawdę napracowałas się ostatnio i widać efekty :) U mnie tuje są już duże, niestety są miejsca gdzie trzeba było dosadzić nowe i teraz czekać trzeba żeby podrosły. Mnie się bardzo podoba taka zasłona z żywotników, chyba nawet tworzy dobry wiatrołap i "chłodołap" dla innych roślin. Trochę mnie przestraszyły wpisy dziewczyn dotyczące rozrastania się tuj.
Napisalaś, że bez zostawiasz tam gdzie Ci pasuje. Ja nie chcę zostawiać a on wypuszcza odrosty, które mnie denerwują. Starm się je wyrywać, czasem uda się z korzeniem a czasem nie. To mnie też martwi bo nie chcę mieć bzów wszędzie. Chyba z ogrodem tak juz będzie. Zawsze jakis problem i coś do zrobienia :lol:
Pozdrawiam Cie serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam Kochani wybaczcie znów z biegu... ale zostawiam zdjęcia z tego tygodnia. A na wpisy odpowiem, myślę że w niedziele na spokojnie :roll: Szukam w necie... co można wkopać żeby korzenie tui mi działki nie pochłonęły :D

W poniedziałek dostałam sadzonki cisów - 3 sztuki :D Wczoraj sadziłam 5 patyków malin jesiennych :D Dziś targaliśmy nową dostawe ziemi i kory i nową azalię Golden Light :D Poza tym zaczął się sezon na lecące liście z lasu :twisted: Z tym grabieniem nie wyrabiam ;:224 Zaczęłam dłubać prezenty na Boże narodzenie.. takie cekinowe choineczki itd i jeszcze na 1 listopada dla Taty wieniec z kasztanów wymyśliłam i dłubię :roll:

Dzisiejsza tęcza u mnie
Obrazek

Kasztany na wieniec dla Taty
Obrazek

Wykopałam dalie
Obrazek

Posadzone maliny jesienne - patyczki 5szt
Obrazek

Dzisiejszy zakup - azalia Golden Light
Obrazek

Obrazek

Już posadzona - rosną już tam 4 inne azalie i magnolia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie róże
Obrazek

Cisy od koleżanki
Obrazek

Miłego wieczorku Wszystkim :D
Obrazek
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Kochani spokojnego dnia, pełnego rodzinnych ciepłych wspomnień ;:167
Obrazek

Pozdrawiam ciepło :wit
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p

Post »

Witam wieczorową porą i od razu się kajam.... a miałam już nic nie kupować ;:219 No ale różyczki mnie dziś dopadły... we Floribundzie.. i żeby już tak nie bolało.... to zapłaciłam od razu :;230

Nowe panienki to:
1) Mariatheresia - 1 szt.
2) Candlelight - 1 szt.
3) Elina (Dicjana) - 1 szt

No cieszę się bardzo :heja

Aniu Izo dla was taki stroik na świeczkę z kasztanów ;:196
Obrazek

Aniu te różyczki to pod Twoim wpływem... naoglądałam się dziś u Ciebie, po cmentarzach panienek różanych i bach zamówiłam coś niecoś ;:196 Tylko kiedy ja im miejsce przygotuje... ale na szczęście tylko 3... to gdzieś upchnę ;:224

Izo No bardzo ale to bardzo się cieszę, że od maja znasz smak swojej działeczki :heja Dalej poszukuje materiału, po necie, co można by wkopać, jako zaporę przeciw korzenią tujowym ;:131

Miłego wieczorku ;:304

PS No to siup... za zamówione różyczki... żeby chciały u mnie rosnąć ;:304 :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”