Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Witaj Dorotko ,może jesteśmy po sąsiedzku bo ładne wybrałaś miejsce na ogród ,gdzieś pod lasem podobnie jak ja .Urzekły mnie Twoje orliki,masz ich sporo i w pięknych odmianach .Wieczorami przejżę Twój wątek dokładniej bo mnie mocno zaciekawiłaś .Pozdrawiam
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Gosia coś Ty u mnie bałagan wszędzie, wstawiłam zdjęcia te na których jest porządek, taka ze mnie cwaniara :;230 .
Jeszcze Was pomęczę iryskami , tylko widoczki, bo więcej nie kwitnie, ale jeszcze czekam z niecierpliwością na kolejne niespodzianki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, dziękuję za cudowne dedykacje. Miejsca urocze i rośliny prześliczne.
U mnie właśnie zaczyna grzmieć. Ciekawam, czy będzie z tego deszcz.
Co do podlewania, ja nie podlewam. Czasami, jak nowe, wiosną posadzone. Ale często tak mam, że rośliny dają radę. A jak nie dają, to ja daję sobie z nimi spokój. Może to podejście na skróty, ale ogród ma mnie cieszyć, a nie spędzać sen z powiek. :wink:
No, chyba, że już skwar trwa długo i długo, długo nie pada. Ale też tylko te rabaty blisko domu. Na końcu działki nie mam szans podlać. I tak się wszystko kręci.
Buziaki zostawiam ;:196 ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogólne widoki zapierają dech ;:oj Niezłą kolekcję irysów posiadasz już. Mi najbardziej spodobał się ten pierwszy. Chyba należy do tych niższych...Ten drugi żółty też mi zakwitł nie wiedzieć skąd.
Szkoda mi dudków. U mnie ich nie ma i nigdy nie będzie. Stanowczo za blisko ludzie mieszkają. Sporo natomiast ptasiej drobnicy do mnie zagląda, część nawet zamieszkuje. Ku memu zadowoleniu nie tylko mazurki i sikorki, ale kilka innych gatunków przylatuje.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Irysy - cudowności! ;:333 Tyle ich masz i fajnie wkomponowane! Oczko fajne. Obkładaliście granitem, czy to inny kamień?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Irysków nazbierałaś aż miło :D Dobrze im w pobliżu oczka. Ja musiałam niestety swoje oddać bo było za sucho.
Orlików masz mało? To przecież cała plantacja ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko za bociany ;:196 duża buźka! jak małe podrosną to też poproszę ;:180
Te jajusia to jak moje kurczaczki takie słodkie! dudka żal ;:145
Masz ładną kolekcję orlików i jak najbardziej możesz wstawiać więcej :D
Iryski też lubię ale szkoda że ciągle trzeba je rozsadzać i tak krótko jest kwiat. Po deszczu niektóre zległy i trzeba będzie podpierać. Ten brąz mi się podoba ;:167 Zmienia się Twoja oaza, oj zmienia na korzyść ;:63
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj miałam ciężki dzień, zapowiadali wszędzie burze, a dziewczynki były na wycieczkach szkolnych i przedszkolnych. Stracha miałam, cała w nerwach, każda w inną stronę pojechała a mama wszystkie pazury obgryzła ;:306 ." Na wycieczkę zuchy jadą , a mamusie głośno płaczą...." taka piosenka mi się przypomniała. Późno ale szczęśliwe, dojechały do domu, a mama odetchnęła z ulgą. Co będzie jak będą większe i częściej będą wyjeżdżać, może się przyzwyczaję. :;230

Pozwólcie, że wpierw przywitam nowego gościa "Pod bocianim"
Elżbieto ;:100 witam w moich skromnych progach. I jak mieszkamy po sąsiedzku? ;:306. Bardzo mi miło że Ci się spodobało miejsce, zapraszam do zwiedzania. Orliki pierwszy rok tak pięknie kwitną, widocznie jest ich rok.

Dorotko U mnie też padało. Jak Ty nie podlewasz, tylko w czasie upałów, to coś musi być w tym , że rośliny się przyzwyczajają. Ja ogródek podlewam, a z wężem też mam problem w najdalszych zakamarkach działki :) Burzę miałaś?.

Iza Dziękuję , aż się rumienię. Iryski nazbierałam , trochę kupiłam, a ten pierwszy to nie wiem skąd się wziął, ale jest już największa kępa i można dzielić ;:198. Ja strasznie żałuję tych dudków ale cóż natura...

MiłkaTe kompozycje to takie jeszcze mało przemyślane, kwestia przypadku , szczególnie przy tym nieskończonym oczku. Ale jak dużo kwiatów kwitnie, to całkiem fajnie wygląda ;:170 . Tak to kamienie granitowe, jak kupiliśmy działkę, to nawet nie wiedzieliśmy że takie skarby są ukryte w zaroślach :;230 , trzeba było wykorzystać to co się ma, a tam gdzie nie starczy kaskę trzeba nazbierać i czymś niedrogim kończyć.

Jola Ładnie te iryski przy oczku wyglądają, sama jestem zaskoczona, a jeszcze nie wszystkie zakwitły. Przecież te irysy lubią sucho ;:88 . E tam od razu plantację, jedna, dwie kępy się rozrosły, a za rok będzie kolejna czarna ;:196, zresztą nauka w las nie idzie, sama mówiłaś większe plamy jednego rodzaju :;230 .

Marysiu pewnie że będą, jak podrosną, bo na drzewo wleźć to już nie wlezę , żeby wcześniej cyknąć. Orlików więcej ;:cm mi też się podobają, ale starczy. Pewnie już ich nie będę wstawiać , bo zanudzę, no może kilka ;:306. Iryski trzeba rozsadzać ;:202 , na mniejsze kępy, czy w inne miejsce?. Fakt z tym kwiatem, trzeba zdążyć ;:177 z aparatem ;:306 . Brąz na razie jeden, ale może jeszcze jakiś rozkwitnie zobaczymy, a jak trzeba rozsadzać to i brązowego rozsadzę ;:168 . Staram się jak umiem i na ile środki pozwalają na jakieś nawet drobne zmiany, ale i ja widzę korzyści ;:170 a jak i Wy widzicie to w dobrym kierunku zmierzam ;:167 .

A teraz zanim wyślę te odpowiedzi i wstawię jedno zdjęcie , muszę pokasować uśmieszki ;:161
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czosnki zaczynają. Ten w zeszłym roku był jeden. Teraz są trzy ;:oj . Czy ktoś wie mam go przesadzać jesienią, dzielić, czy cokolwiek robić z czosnkami???.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

I trochę różności
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wiem, że trudno będzie w to uwierzyć , ale nie mam więcej zdjęć. :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko nie wierzę, że nie masz więcej zdjęć. :D
Oczko wygląda już na dojrzałe. Nie wysycha? Ono jest jakoś wspomagane w sensie jakiegoś strumyka czy coś podobnego? Pytam bo wiercę dziurę w brzuchu mojemu S. On twardy i nieugięty. Mówi,że już mieliśmy i tylko robota głupiego z tym cyrkiem. Ale spoko....w końcu mi się uda bo mam plan. Bardzo chytry. :lol:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, nie oczko nie ma dopływu. Zostało uzupełnione jesienią i na razie tak jest, a nawet trochę odlaliśmy do układania kamieni. Na razie jest mała fontanna wstawiona, żeby napowietrzać, pewnie w trakcie upałów będzie parować, to wężem się doleje.
Gosia jak masz plan to się uda ;:215 , a roboty to na pewno będzie, oczyszczanie szczególnie, ale ten szum wody, powietrze zupełnie inne w trakcie upałów i nowe ptaszki się pojawiły. Więc na razie więcej plusów. Naprawdę zdjęć brak, zanudziłam orlikami?. ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko irysy z czasem tworzą zestarzałe karpy to trzeba to wykopać najstarszą część twardą wyrzucić a młode mniejsze posadzić, może być w to samo miejsce ale dosypać kompostu. Czosnków nie ruszam i dzięki temu jest ich coraz więcej, biały musiałam przesadzić i nie przybył kolejny kwiat :wink:
Ogród robi się śliczny, Twój i idź tą drogą ;:173
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ;:168 dziękuję za rady, muszę się przyjrzeć jesienią na kłącza i trochę porządku zrobić z tymi irysami. Może akurat uda się wykończyć jesienią oczko , to będzie przesadzanko ;:65 .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Na tym właśnie polega kompozycja, że kwiaty rosną i jak fajnie wyglądają razem, to dobra kompozycja, a jak nie, to zła! ;:306 Ja też tak sadzę i pewnie wiele osób tu na forum. Tak trochę przypadkowo, tak trochę fantazyjnie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo dziękuję za bodziszki! To piękne kwiaty ale niestety u mnie trochę zapomniane z powodu głównych kolekcji ;:223
Ale jeszcze większą frajdę zrobiłaś mi pokazem kosaćców ;:196 Poczułem się jak w swoim ogrodzie jedną nogą :tan Moje ukochane odmiany! Granatowy ('Bishop's Robe') zawsze się kładzie więc trzeba go wiązać. I tak jak Marysia radzi - kosaćce trzeba odmładzać co 3-4 lata. Inaczej będą coraz słabiej kwitły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”