Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

https://www.youtube.com/watch?v=B_rSBdL ... wnictwo.pl
https://www.youtube.com/watch?v=GX0Qe0a ... %82awMazur
Cóż mogę doradzić w kwestii Giulietta F1? Ja je uprawiam na 1 pęd chociaż przy odpowiednim nawożeniu (jeżeli chcesz zaoszczędzić na nasionach) można się pokusić o uprawę na 2 pędy. Zamiast sadzić 2 rośliny przy 1 paliku/sznurku w celu zwiększenia plonu z jednostki powierzchni chyba lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zmniejszenia odległości w rzędzie. Warto pamiętać, że jest to odmiana, która jest bardzo wrażliwa na przesuszenie podłoża. :wit
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

Dziękuję bardzo za informacje. Widziałam te filmiki już wcześniej, ale wolałam jeszcze dopytać. W takim razie w szklarni poprowadzę ją na jeden pęd a w gruncie pod daszkiem na 2. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie i czy wyjdzie, bo nasiona. kupiłam na sztuki. Może się okazać, że to wcale nie Giulietta tylko jakieś inne cudo :D No coż, kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. :tan Życzę udanego sezonu, oby do wiosny.
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdyby nie fakt, że marnuje się miejsce pod lampą nasionka kapusty Constable F1 trafiłyby na wacik dopiero za tydzień.
Obrazek
Na działce mała powodź.

Obrazek
Budzi się do życia rabarbar.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przemek1136 pisze: 14 sty 2023, o 18:24 Kilka produktów, które będę stosował w tym sezonie.
Nowości.
Obrazek

Obrazek
I te sprawdzone.
Obrazek
W tym roku jest problem z nabyciem Virkonu w małych opakowaniach na szczęście mam 1 opakowanie z ubiegłego roku.

Obrazek
Zaintrygował mnie "carbomateco", zamierzasz uprawiać na nim pomidory/ogórki ( tak jak na wełnie mineralnej ) ? czy będzie to zastrzyk kwasów h... ? czy może zupełnie inne będzie miał zastosowanie ?
pozdrawiam
Edyta
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carbomat Eco to dla mnie zupełnie nowy produkt. Firma ma w swojej ofercie specjalne maty ale to co kupiłem w workach-granulat będzie dosypane do podłoża. Głównie chodzi mi o polepszenie warunków powietrznych. Czy się sprawdzi nie wiem ale na razie będę testował na małym areale. W uprawie pomidorów dodam do podłoża w wiaderkach. Ten o niższym pH będę testował jako ściółka w borówkach.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oglądałam na YT film o uprawie pomidorów na Carbomat Eco, dlatego dopytuję się o zastosowanie w Twoim ogrodzie.
https://www.youtube.com/watch?v=WSqYfLyRTnE&t=12s
Sporo pytań nasuwa się np. nawożenie ( węgiel absorbuje składniki );
uwalnianie składników i po jakim czasie - w filmie prowadzący sugeruje że po paru latach można wykorzystać Carbomat w ogrodzie.... itp.
;:3 będę się dopytywała o efekty po zastosowaniu Carbomatu

pozdrawiam :)
pozdrawiam
Edyta
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Otóż Edyto na polecanym filmie możemy zobaczyć nieco inny produkt firmy CarboHort a mianowicie matę uprawową. Mam nawet instrukcję obsługi takiej maty ale nie za bardzo wiem na dzień dzisiejszy jak miałoby wyglądać podlewanie a przede wszystkim nawożenie. W jednej takiej macie można umieścić 3 szt pomidora lub ogórka albo 12 sałat czy truskawek. Na filmiku widać nawadnianie kropelkowe i fertygację sterowaną komputerowo. Pewnie zdobędę taką matę bo bardzo jestem ciekawy czy dzięki niej da się uzyskać wyższe plony. No i jak się to sprawdza w warunkach amatorskich.
Dzisiaj drugi dzień wypompowywałem wodę z działki. Najbardziej bałem się o stojące w wodzie borówki. Mam nadzieję, że krzewy nie ucierpiały.
W domu kapusta Constable F1 (skiełkowane nasiona trafiły do pierścieni) przebija się przez warstwę perlitu. Od jutra kuweta z pierścieniami ląduje na parapecie a roślinki dodatkowo będą doświetlane lampą LED.
Dziwna rzecz przytrafiła mi się z siewkami pomidora Vilma. Otóż kilka siewek wytworzyło liścienie koloru żółtego (bez chlorofilu). Zastanawiam się nad przyczyną tego zjawiska.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Pomidorki Vilma zaczynają się cieniować więc jutro czeka mnie pikowanie. Być może podleję je preparatem BacterPlant.

Obrazek

Obrazek
Dorobiłem się 29 roślinek kapusty Constable F1. Jutro pierwsze zasilenie BioAlgeen S90.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ładnie rosną Twoje roślinki. ;:333
Jakiego podłoża używasz?
Pozdrawiam, Jacek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od kilku lat stawiam na podłoże do wysiewu Aura choć nie ukrywam, że głównym powodem jest łatwa dostępność. Trafiają się bardzo różne partie tego samego produktu a przede wszystkim podłoże to przed użyciem wymaga przeważnie nawodnienia co w brew pozorom nie jest wcale takie proste. Chciałem spróbować przygody z substratami Klasmanna TS 1 lub Hartmanna-substrat do wysiewu i pikowania ANIA ale nie wyszło.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Również zazwyczaj używam Aury, w poprzednim sezonie testowałem również Hartmanna ANIA i jak najbardziej na plus ;:333
Na ten sezon kupiłem Klasmann Select 70l, Hartmann Ania i Aura do siewu. Najlepszą strukturę ma Ania, widać że będzie się dobrze podlewało :D
Pozdrawiam, Jacek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogę jeszcze uzupełnić, że Substrat do wysiewu ANIA (Hartmann) występuje w wersji z i bez hydrofilu. Mają też substraty specjalnie przeznaczone do napełniania multiplatów oraz specjalne do wysiewu kapustnych.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidorki Vilma trafiły do 12 pierścieni (3 najsłabsze roślinki zostały w doniczce P9). Do kiełkowania trafiły nasiona: marchwi Parijse Markt 4-docelowo w gruncie w tunelu, ubiegłoroczne podkiełkowane Laguna F1-próba kiełkowania, kopru Sprinter-uprawa doniczkowa, pietruszki naciowej Festival 78 -uprawa doniczkowa oraz selera Albedo F1-docelowo w gruncie w tunelu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”