Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Czy znacie jakieś naturalny nawoź do borówki ? Np do warzyw to sie zrywa pokrzywę i ,,kisi się'' po czym ten roztwór miesza się z woda. A do borówki jest coś podobnego ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jest tzw kiszonka. Jak miałam czas to robiłam ją i podlewałam kwasolubne, rosły bardzo ładnie
jednak troszkę nawozu też dostawały w opryskach.
Taka kiszonka to po prostu zakiszone zielsko. Pokrzywa, trawa z kosiarki, jakieś chwasty, itp, to się zalewa wodą i ma się to ładnie zakisić.
Jak jest ciepło to b.szybko proces przebiega. Ma mieć przyjemny zapach kiszonki, kwasu jabłkowego, mlekowego itd. Jak jest dużo pokrzywy, to wtedy przeważa zapach pokrzywy. Przy wys. temp. 3 dni wystarczają. To ma kwaśny odczyn i jest w ogóle dla roślin kwasolubnych dobre. Jak postoi dłużej, no to niestety zaczyna śmierdzieć.
jednak troszkę nawozu też dostawały w opryskach.
Taka kiszonka to po prostu zakiszone zielsko. Pokrzywa, trawa z kosiarki, jakieś chwasty, itp, to się zalewa wodą i ma się to ładnie zakisić.
Jak jest ciepło to b.szybko proces przebiega. Ma mieć przyjemny zapach kiszonki, kwasu jabłkowego, mlekowego itd. Jak jest dużo pokrzywy, to wtedy przeważa zapach pokrzywy. Przy wys. temp. 3 dni wystarczają. To ma kwaśny odczyn i jest w ogóle dla roślin kwasolubnych dobre. Jak postoi dłużej, no to niestety zaczyna śmierdzieć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danter znajdź sąsiadkę z kurami poproś o kurzeniec - 1kg zalej 5l wody, Odstaw na 3 tygodnie do przefermentowania (choć u mnie nie fermentuje) i po wymieszaniu dodawaj litr roztworu na wiadro wody. Możesz tym wszystko podlewać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jak już coś doradzasz to rób to do końca dobrze. Zapomniałeś dodać, że kurzak ma pH 7,5 a przy borówce to chyba istotne, nie?
Bea nie mam Bluecropa i nie potrafię rozpoznać. Specem jest Tomala.
Bea nie mam Bluecropa i nie potrafię rozpoznać. Specem jest Tomala.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Kalo,
A można z powodzeniem uprawiać borówkę wysoką nie sprawdzając okresowo pH gleby?
A można z powodzeniem uprawiać borówkę wysoką nie sprawdzając okresowo pH gleby?
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem Kalo ,kaLo pisze: Bea nie mam Bluecropa i nie potrafię rozpoznać. Specem jest Tomala.
pytanie było do wszystkich posiadaczy Bluecropa. I też liczyłam na Tomalę.
Mam na działce trochę bezimiennych borówek.
Danter kup ten siarczan amonu bo to podstawa.
Edit:
Toolpusher, oczywiście, że można. Ja nie sprawdzam .
Posadziłam w kwaśnej leśnej glebie, za płotem rosną sobie czarne jagody a na działce maślaki i takie tam. Wszędzie w okolicy są kwaśne piaski, rosną lasy sosnowe i brzozy. Podlewam wodą ze studni głębinowej przy jeziorze. Nie zakwaszam i staram się nie przenawozić. W zasadzie, gdyby nie konieczność podlewania, to borówki są praktycznie bezobsługowe.
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
Nie każdy mieszka w kwaśnym raju .
toolpusher jeżeli rodzima gleba nie jest kwaśna to niestety bez zakwaszania nie bardzo się uda.
toolpusher jeżeli rodzima gleba nie jest kwaśna to niestety bez zakwaszania nie bardzo się uda.
Można, jeżeli sprawdzi się glebę przed założeniem stanowiska pod borówkę wysoką i okaże się, że pH gleby jest około 4,3 - 4,8, a zawartość próchnicy wynosi co najmniej 3,5 %. Tak pisze Pliszka w książce pt. "Borówka wysoka".toolpusher pisze:A można z powodzeniem uprawiać borówkę wysoką nie sprawdzając okresowo pH gleby?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Beata specem nie jestem ale ten krzew wygląda jak typowy Bluecrop. Dla potwierdzenia, jak będziesz chciała mieć już niemal pewność, to zrób zdjęcia owoców a ja wtedy wrzucę zdjęcia owoców Bluecropa z kilku krzewów.
Sprawdziłem pH i mam od 6,5 do 7. Jak można obniżyć?
-
Setki razy było o tym. Czytaj, szukaj i zapamiętuj. Przy okazji czegoś się nauczysz .
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
U mnie w pełni dojrzewania Chanticleer. Już są pierwsze jagody Duke a za tydzień będzie Darrow.
Jak zauważyłem sezon na borówki w tamtym roku skończył się na początku sierpnia i dlatego na jesień dokupiłem odmiany średnie Chandler, Darrow które mają owocować od 2 połowy lipca do połowy sierpnia oraz późne Lateblue, Elliot od ok. 10 sierpnia do połowy września .
Jeszcze mi brakuje odmiany b. późnej Aurora która powinna u mnie owocować od początku września do końca sezonu czyli do 10-25 października.
Jak zauważyłem sezon na borówki w tamtym roku skończył się na początku sierpnia i dlatego na jesień dokupiłem odmiany średnie Chandler, Darrow które mają owocować od 2 połowy lipca do połowy sierpnia oraz późne Lateblue, Elliot od ok. 10 sierpnia do połowy września .
Jeszcze mi brakuje odmiany b. późnej Aurora która powinna u mnie owocować od początku września do końca sezonu czyli do 10-25 października.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
Hm, jak sprawdziłeś pH? Czy to wiarygodny pomiar? Jeśli tak to masz problem.rafik175 pisze:
Witam
Sprawdziłem pH i mam od 6,5 do 7 jak można obniżyć?
Poszukaj postów Kalo i Edicool z początków wątku o borówce bo ja nie zakwaszam.
Zanotowałam sobie tylko z postów Edicoola, że interwencyjne zakwaszanie powinno być wodą o pH 3,5 do 3,8. Ale sprawdź dokładnie Jego posty. Wodę zakwasza się kwasem siarkowym i nie da się podać dokładnych proporcji bo to zależy od wody jaką masz do dyspozycji. Kwas siarkowy można kupić jako tzw. elektrolit do akumulatorów lub kwas siarkowy cz. w sklepie chemicznym. Potrzebujesz pH-metr, aby zrobić roztwór i uważaj bo kwas jest żrący (gumowe rękawice, mogą być kuchenne, plastikowe okulary ochronne i trzymaj kwasy z dala od dostępu dzieci ).
Kalo jakiś czas temu podawał jak przygotowuje zakwaszoną wodę, użyj wyszukiwarki.
Aha, na teraz weź z kuchni kwasek cytrynowy lub kup w sklepie spożywczym, rozpuść 20 g czyli łyżkę stołową w konewce (10 L) wody i podlej krzak. To da Ci parę dni na przeczytanie forum.
Nie przesadź z zakwaszaniem w drugą stronę! Powodzenia.
Tomala jak ta bezimienna borówka dojrzeje to zrobię zdjęcia i z chęcią skorzystam z Twojej opinii.
Pozdrawiam
Beata
Beata