Borówka amerykańska - 11 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Dla tych co nie boją się przymrozków i chcą mieć borówki późne do końca sezonu to ten film zachęci do kupna późnych odmian a plantacja znajduje się między Suwałkami a Białymstokiem i jak widać Aurora oraz Liberty rośnie w chłodniejszej części polski .
Z późnych odnian mam również Lateblue i Elliott oraz średnio późny Chandler który dojrzewa ok. 5-15 sierpnia
https://www.youtube.com/watch?list=UUYp ... 7Tbbo688U8
Z późnych odnian mam również Lateblue i Elliott oraz średnio późny Chandler który dojrzewa ok. 5-15 sierpnia
https://www.youtube.com/watch?list=UUYp ... 7Tbbo688U8
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj wziąłem się za powiększanie dołu pod borówkami. Są to moje pierwsze posadzone borówki więc dołki były za małe i za płytkie. Przy okazji chciałem sprawdzić czy czegoś tam nie ma bo borówki stanęły w miejscu.
Sęk w tym że borówki te nie mają praktycznie żadnych nowych pędów. Ta pierwsza na zdjęciu 2 malutkie a ta druga Bluegold 0 przyrostów od korzenia.
Jak widać sypałem wtedy świeże trociny (byłem zielony) o one nawet nie zamieniły się w próchnicę bo 3 latach.
Zagłodzone brakiem azotu?
Sęk w tym że borówki te nie mają praktycznie żadnych nowych pędów. Ta pierwsza na zdjęciu 2 malutkie a ta druga Bluegold 0 przyrostów od korzenia.
Jak widać sypałem wtedy świeże trociny (byłem zielony) o one nawet nie zamieniły się w próchnicę bo 3 latach.
Dzięki Adas11, zdecydowałam się na zakup Hannah's choice (wczesna) oraz Liberty i Lateblue (późne). Plus jedną sztukę Chandlera wezmę i posadzę koło Bluecrop, a niech będzie, skoro taka super ponoć ;)
Tylko się zastanawiam - z reguły pszczoła jak zapyla kwiaty, to leci od kwiatka do najbliższego kwiatka, więc prędzej powinny mi się Bluecropy Bluecropami pozapylać, a nie Chandlerem (który jest niby takim super zapylaczem dla Bluecrop), który przecież jednak ciut dalej będzie rósł (no obok). Więc nie wiem, jak w praktyce, ale w teorii to to całe krzyżowe zapylanie jakoś mało wiarygodnie dla mnie wygląda. ;)
Tylko się zastanawiam - z reguły pszczoła jak zapyla kwiaty, to leci od kwiatka do najbliższego kwiatka, więc prędzej powinny mi się Bluecropy Bluecropami pozapylać, a nie Chandlerem (który jest niby takim super zapylaczem dla Bluecrop), który przecież jednak ciut dalej będzie rósł (no obok). Więc nie wiem, jak w praktyce, ale w teorii to to całe krzyżowe zapylanie jakoś mało wiarygodnie dla mnie wygląda. ;)
toolpusher pisze:Dzisiaj wziąłem się za powiększanie dołu pod borówkami. Są to moje pierwsze posadzone borówki więc dołki były za małe i za płytkie. Przy okazji chciałem sprawdzić czy czegoś tam nie ma bo borówki stanęły w miejscu.
A była cięta bo nie bardzo wygląda ?
Odziedziczyłem stare borówki i juz marnie wyglądały. Przez dwa lata bałem się coś z nimi robić. Ale w końcu albo ruszą albo out, i pociąłem dość mocno. Fajnie odbiły. Tylko musiałem sie odważyć.
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
Mam świeże trociny iglaste, igliwie i szyszki. Jakim nawozem azotowym to przesypać, żeby się szybciej przekompostowało?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mocznikiem .
- toolpusher
- 500p
@Jarząb.
Nie były cięte ale borówka ma max 4-5lat więc w tym roku będę ciął. Brak cięcia moim skromnym zdaniem nie jest powodem, że nie ma nowych odrostów.
Nie były cięte ale borówka ma max 4-5lat więc w tym roku będę ciął. Brak cięcia moim skromnym zdaniem nie jest powodem, że nie ma nowych odrostów.
W jakiej rozstawie macie posadzone borówki?
- toolpusher
- 500p
Dossos a komu ty odpowiadasz? Albo zacytuj albo napisz komu odpowiadasz.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Czy sadził ktoś borówki do ziemi w folii ? Mam folie grube z sianokiszonki <około 12 warstw złączone . Czy nadaje się takie coś aby wyłożyć dołki taką folią i wsadzić w to bor?wki?
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
Witam,
W pobliskim sklepie ze środkami ochrony roślin chciałem kupić siarkę do posypania na ziemię w celu zakwaszenia przez zimę. Sprzedawca sprzedał mi Siarkol Extra 80 WP. Spieszyłem się i dopiero w domu spostrzegłem, że to nie jest typowa siarka granulowana, tylko proszek do sporządzenia zawiesiny i pryskania.
Skład to 80% siarka. Czy mogę wg Was zastosować to posypowo?
Będę wdzięczny za Wasze sugestie.
W pobliskim sklepie ze środkami ochrony roślin chciałem kupić siarkę do posypania na ziemię w celu zakwaszenia przez zimę. Sprzedawca sprzedał mi Siarkol Extra 80 WP. Spieszyłem się i dopiero w domu spostrzegłem, że to nie jest typowa siarka granulowana, tylko proszek do sporządzenia zawiesiny i pryskania.
Skład to 80% siarka. Czy mogę wg Was zastosować to posypowo?
Będę wdzięczny za Wasze sugestie.
- toolpusher
- 500p
Borówka puściła mi pędy od korzenia ok 20 cm od matki. Czy to jest pełnoprawna sadzonka i mogę ją odciąć i przesadzić?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ploplus , siarka do podsypywania tańsza .
Siarkolem pryskam wiosną przede wszystkim winorośla .
Siarkolem pryskam wiosną przede wszystkim winorośla .