Borówka amerykańska - 13 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 13 cz.

Post »

Jeśli przesadzę do donic z podłożem torfowym to torf się odkwasza. Pytam jak podtrzymywać zakwaszenie i jaką dawką.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wystarczy siarczan amonu. Dawki w zależności od wielkości krzewu.
Korzystając z doświadczeń Yogeebera na wiosnę przesadziłem (z braku wolnego miejsca) dwuletnią sadzonkę Bonusa z doniczki 1,5 litra do wkopanej doniczki 10 litowej wypełnionej w 2/3 ziemią próchniczą z pod starych świerków i w 1/3 torfu kwaśnego. Pędów nie skracałem, wyciąłem tylko drobne gałązki z dołu. Pomimo kontrolnego owocowania z dwóch kwiatów borówka zadziwia szybkim, rzadko spotykanym wzrostem. W sobotę zamienię miejscami Bonusa z borówką niską, kupioną z metką Brygitty.
Skoro tak mała donica pasowała młodej borówce, to zaczynam wierzyć w to, że z borówki w donicy 20 l można uzyskać nawet 2 kg owoców.
Uprawa w donicach rozwiązuje problem wysokiej buforowości gleb gliniastych i chroni korzenie przed podkopami ,,ryjców''.
Darelecki
100p
100p

Post »

Gdybym przesadził borówki do donic z ziemią z kompostu zasadowego to mógłbym ją zakwasić na szybko przed przesadzeniem? Ile potrzeba zakwaszacza (i jakiego) na donicę 20 litrową. I ile czasu przed przesadzeniem należałoby zakwasić ziemię?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

W 2022 roku wiosną posadziłam jedno i dwuletnie borówki. Teraz, w pierwszej połowie września dostały nawóz jesienny dedykowany kwaśnolubnym. Jeszcze we wrześniu zamierzam podsypać kwaśnym torfem.Jak to fachowo zrobić i ile tego torfu dać na jeden krzak? . Po tej podsypce będę pogrubiać warstwę ściółki spod drzew iglastych. Moja kwatera borówkowa to 10 sztuk w 8 odmianach. Na razie wszystko jest bardzo jak trzeba, bo
od samego początku korzystam z Waszych rad. Dziękuję, że jesteście.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Donica 15-35 l ,optymalny z mojego doświadczenia zbiór to 1.5-3 kg. Trzeba ciąć mocniej i usuwać również nadmiar pąków czy kwiatów. Krzewy można dokarmiać dolistnie, posypowo i nawozami rozpuszczalnymi. Ja stosowałem wszystkie w tym Calfon do końca owocowania. Dwa razy w zimie po płaskiej łyżeczce siarki granulowanej do donicy 25 l do większej i mniejszej proporcjonalnie mniej lub więcej. Torfem nie podsypuje ale uzupełniam korą iglastą a jak kto bogatszy to można pokusić się o Carbomat- dobry jest zmieszany z korą jako ściółka w donicy i w gruncie. Aktualnie testuje i świetny wynik dotyczy odmiany Goldtraube z Carbomat dużo lepszy wzrost, większe smaczniejsze owoce i szybsze bardziej równomierne dojrzewanie. Zastosowanie tkaniny i kory z Carbomatem daje jak na razie dobre i bardzo dobre efekty. Dobry wzrost , brak chorób grzybowych. Tylko Chandler nieco zmarniał i szczerze nie polecam tej odmiany do ogrodu są lepsze choć nie mają tak dużych jagód.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I co Wy z tymi doniczkami robicie? Wkopujecie to w grunt?
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Badzia,
Na duży krzew daję do 20 litrów. Rozsypuję trochę poza obręb korzeni i pazurkiem delikatnie mieszam z wierzchnią warstwą.
Derlecki,
Co do kompostu, to tylko całkowicie przerobiony ma odczyn zasadowy. Świeży kompost pochodzenia roślinnego jest kwaśny ale słabo przyswajalny. Można sprawdzić nagryzając zielone i brązowe igiełki sosnowe. Skompostowane zrębki, trociny, igliwie i kora dawane pod nasadzenia stanowią pokarm borówek i wymagają zakwaszania podłoża, świeże stosowane do ściółkowania zakwaszają podłoże ale wymagają nawożenia.

Pomysł z zakwaszaniem kompostu jest ciekawy ale bez dobrego pehametru trudny do realizacji. Zakwaszenie siarczanem amonu następuje wcześniej niż siarką elementarną ale trzeba dać trzy razy więcej niż siarki.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Wroniarz, dziękuję. Pod duży krzak 20 l, to myślę, że pod moje w tym roku wystarczy 10 -12l. Po trosze rozgrzeszam się tym, że rodzima gleba u mnie to 5,5 pH.
Darelecki
100p
100p

Post »

Wroniarz, czyli ile siarczanu amonu powinienem dać na 20l donicę? I jaki powinien być okres karencji przed posadzeniem w takim podłożu borówek?
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do zbicia pH z 7,0 na 5,0 trzeba około 0,2 kg siarki na metr kwadratowy, czyli podobną ilość siarczanu amonu na doniczkę. Na plantacjach siarkują rok przed nasadzeniami.
Sadzenie borówek w doniczki z zakwaszanym kompostem jest nieopłacalne, a efekt może okazać się nieoczekiwany. Zrębki, świeży kompost czy trociny nadają się na raczej ściółkę.
Teraz przesadziłbym kilka sztuk do doniczek z torfem zmieszanym po z piaskiem. Pozostałe w cieniu, gdy będą należycie wypielęgnowane dadzą owoc dwa tygodnie później od rosnących na słońcu.
Lichy15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 maja 2020, o 21:29

Post »

Baltazar pisze: 28 wrz 2023, o 10:50 I co Wy z tymi doniczkami robicie? Wkopujecie to w grunt?
Właśnie kończę pierwszy rok uprawy pięciu borówek w donicach 15 litrowych. Od samego początku nie planowałem wkopywania. Donice są wolnostojące na lekkim podwyższeniu kamiennym - chciałem zapobiec inwazji mrówek z gruntu jak to u mnie bywa z niektórymi innymi roślinami. Dwie rosną bardzo dobrze (Patriot i Bonus), dwie dobrze (Bluecrop i Darrow), jedna niestety dość słabo - (Nelson). Plusem takiej uprawy jest łatwość utrzymania pH, minusem szybkie przesychanie podłoża. W upalne dni niezbędne jest podlewanie codzienne lub co półtora dnia. Ogólnie muszę przyznać, że tym podlewaniem jestem trochę znużony bo zajmuje to trochę czasu - deszczówkę zakwaszam codziennie, samo podlewanie też trochę trwa bo po zbyt szybkim podlaniu woda szybko wycieka dołem donicy. Myślę więc czy nie lepiej zastosować podstawki pod te donice (?). Dla porównania mam jeden nowy krzaczek kupiony w sierpniu - Earliblue w donicy 5 litrowej. Korzenie poprzerastały już całą bryłę, krzaczek cały czas ładnie rośnie. Z mojej obserwacji ta doniczka 5-litrowa przyjmuje prawie tyle wody co moje rośliny w donicach 15-litrowych (zanim zaczną przepuszczać wodę dołem). To podłoże produkcyjne jest bardzo chłonne. Niby nie nadaje się do długotrwałej uprawy, ale jednak na jakiś czas sprawdza się doskonale. W dodatku jak wyciągałem bryłę z donicy to wysypało się trochę nawozu sypniętego przez producenta byle jak w jedno miejsce bez mieszania w objętości podłoża. Podsumowując wydaje mi się, że jak uwzględnię ile się narobiłem przez rok z moimi małymi sadzonkami to ten kupiony piękny krzaczek Earliblue kupiony za zaledwie 34 złote był wart swojej ceny.
pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Wroniarz pisze: 29 wrz 2023, o 12:29 Do zbicia pH z 7,0 na 5,0 trzeba około 0,2 kg siarki na metr kwadratowy, czyli podobną ilość siarczanu amonu na doniczkę. Na plantacjach siarkują rok przed nasadzeniami.
Siarczan amonu ma w swoim składzie około 25% siarki.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

W jednej szkółce w tym roku widziałem borówki w donicach tak na oko jakieś 50 litrów, bardzo gęsto zakrzewione z owocami choć drobnymi i o wysokości około 180 cm (z donicą). Koszt takiej borówy to był 75 zł.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”