Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
alinaK
Jest to Crassula ovata (syn.portulacea). Ma ona lśniące, gładkie liście, natomiast Crassula arborescens ma liście matowe, "oszronione".
luczek95
Jest to Bergeranthus, lecz co do odmiany, nie wypowiem się, gdyż nie znam się na nich.
Złapałem go przypadkowo czytając o innym sukulencie.
Jest to Crassula ovata (syn.portulacea). Ma ona lśniące, gładkie liście, natomiast Crassula arborescens ma liście matowe, "oszronione".
luczek95
Jest to Bergeranthus, lecz co do odmiany, nie wypowiem się, gdyż nie znam się na nich.
Złapałem go przypadkowo czytając o innym sukulencie.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jednak nie to.
Mój NN rośnie w górę, wypuszcza dużo bocznych pędów. "Listki" rosną dokładnie po dwa naprzeciw siebie, następna para wyrasta prostopadle do tej niższej. Tylko to charakterystyczne zakończenie listków jak u Luczka jest wspólne. I listki w przekroju są okrągławe. Jak znajdę chwilkę to wrzucę zdjęcie.
Może gdybym mu nie dała na początku podpórki to nie rósłby w górę a byłby płożący?
Mój NN rośnie w górę, wypuszcza dużo bocznych pędów. "Listki" rosną dokładnie po dwa naprzeciw siebie, następna para wyrasta prostopadle do tej niższej. Tylko to charakterystyczne zakończenie listków jak u Luczka jest wspólne. I listki w przekroju są okrągławe. Jak znajdę chwilkę to wrzucę zdjęcie.
Może gdybym mu nie dała na początku podpórki to nie rósłby w górę a byłby płożący?
Pozdrawiam. Małgorzata
- luczek95
ach no fakt przekrój listków jest inny
Jak już wspomniałem, nie jest to moja domena, ale z ciekawości poszperałem trochę i znalazłem inne, podobne z tej samej rodziny. Może najdziecie wśród nich swoje okazy. Glottiphyllum , Cephalophyllum.
Pozdrawiam,Władek.
Tyle że jeden i drugi to rosliny niskie.....nie tworzą pnia z listkami.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Zapewne jakaś Mammillaria - Obi się w nich lubuje Poszukaj TUTAJ
Proponuje ją wysadzić z tego torfu i oczyścić korzenie - popatrz również czy nie ma wełnowców na kaktusie lub mszyc na korzeniach.
Proponuje ją wysadzić z tego torfu i oczyścić korzenie - popatrz również czy nie ma wełnowców na kaktusie lub mszyc na korzeniach.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobna mammilaria z Leroy-a mi padła po miesiącu (ususzyła się od środka, ale pewnie najpierw od środka zgniła). Przesadziłam ją delikatnie do odpowiedniego podłoża, niemożliwe jest, że ją uszkodziłam. Musiała mieć feler ze sklepu, trzeba uważać!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
A podlałaś od razu po przesadzeniu? Bardzo możliwe, że kupiłaś już zaatakowaną np. mszycami korzeniowymi - często je widuje na kaktusach z marketów. Zależy do jakiego podłoża przesadziłaś i ile ją podlewałaś. Jeśli do 'ziemi dla kaktusów' ze sklepu to mogła ci zgnić przy nadmiernym podlewaniu - ta ziemia nadaje się do sukulentów. Jest mało przepuszczalna.takasobie pisze:Podobna mammilaria z Leroy-a mi padła po miesiącu (ususzyła się od środka, ale pewnie najpierw od środka zgniła). Przesadziłam ją delikatnie do odpowiedniego podłoża, niemożliwe jest, że ją uszkodziłam. Musiała mieć feler ze sklepu, trzeba uważać!
A to taka jaką od niedawna ja używam za rada Tomka.:
czyli w proporcji 5 (żwiru - kupiony w Kakadu za 4.20zł '0.8-2mm śr.') i 2 ziemi uniwersalniej (ja używam).
- luczek95
Z tego co wiem to używa się tego w proporcji 1:1
- luczek95
Z tego co wiem to używa się tego w proporcji 1:1 a zamiast uniwersalnej ziemię dla kaktusów + żwirek ;) No a sukulenty wolę przesadzać do zwykłej ziemi dla kaktusów ...