siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
U mnie dzisiaj było nieznacznie cieplej niż wczorajszej nocy . Termometr minimalny pokazał +2 stC ( wg meteorogramy dla gmin miało być +5) o ile pomidory muszą być w tunelu to rozsadę papryki, dyń i melonów zabrałam na noc do domu. Oglądając różne portale pogodowe widać ,że rozbieżności są duże wg jednego w moim regionie w nd i pn ma być od minus3 do minus5 stC a wg innego plus 3 stC
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj sadzilam do namiotu pomidorki, do dolkow wrzucalam konski obornik. Powiedzcie czy to im wystarczy czy jakims nawozem teraz zasilac jeszcze? Jakimi srodkami wy zasilacie?
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Mój M. wczoraj zamknął folię.. ale zapomniał o okienku. Choć noc była zimna pomidorkom nic się nie stało - dobrze, że agrowłókninę wcześniej rozłożyłam.
forumowicz jestem pełna podziwu dla Twojej kondycji!! Godz. 0.27 - Ty jeszcze ( a może już?) przed komputerem, godz. 6.37 Ty znowu ( a może ciągle jeszcze) przy nim !!!!!
Sypiasz czasami?
Pozdrawiam - danaa
Ps. Zgodnie z "poleceniem" przesłałam swoje pytania na PW, ale pewie coś żle ponaciskałam (bo to akurat wychodzi mi dobrze ), dlatego spróbuje teraz jeszcze raz
Sypiasz czasami?
Pozdrawiam - danaa
Ps. Zgodnie z "poleceniem" przesłałam swoje pytania na PW, ale pewie coś żle ponaciskałam (bo to akurat wychodzi mi dobrze ), dlatego spróbuje teraz jeszcze raz
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
Zrobiłam szybki przegląd pomidorów w tunelu, szybki bo temperatura przyprawia o omdlenie .Pousuwałam wilki oraz staśmione kwiaty .
W zeszłym roku pozwoliłam na zawiązywanie przez nie owoców by się przkonać jakie bedą , w tym roku postanwiłam je usuwać .Przy okazji zrobiłam im zdjęcie w celach edukacyjnych
Staśmione kwiaty pomidora:
W zeszłym roku pozwoliłam na zawiązywanie przez nie owoców by się przkonać jakie bedą , w tym roku postanwiłam je usuwać .Przy okazji zrobiłam im zdjęcie w celach edukacyjnych
Staśmione kwiaty pomidora:
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Chudziak, a co sprawia, że one takie są? Bo zielona jestem...
Pozdrawiam, Dorota
-
Szczerze mówiąc, to za trudne pytanie dla mnie .Nigdy nie wnikałam w przyczyny powstawania tych nieprawidłowych kwiatostanów wiem tylko ,że zwykle powstają u odmian mięsistych w pierwszych gronach .
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Dzięki, już wiem, na które odmiany szczególnie zwrócić uwagę
Będę poszukiwać i neutralizować jak się gronka bardziej rozwiną, bo póki co dopiero zaczynają być widoczne
Będę poszukiwać i neutralizować jak się gronka bardziej rozwiną, bo póki co dopiero zaczynają być widoczne
Pozdrawiam, Dorota
Być może, choć nie miałem okazji tego sprawdzić. To, że woda zamarzając wydziela ciepło, jak dobrze pamiętam ok 80 kcal/kg, to jest fakt bezsprzeczny i w niektórych starszych poradnikach ogrodniczych spotkać się można z taką właśnie radą, by spryskać rośliny przed spodziewanym przymrozkiem. Inną sprawa jest to, że po zmarznięciu roślina ginie na skutek braku wody i być może rada kozuli na tym fakcie się opiera. Jak to działa- to O.K.Rybka pisze: Nie mam pojecia jakie zjawiska zachodzą i kiedy, dla mnie ważne jest, że to działa
Pozdrawiam
Witam, jestem tu dosyć nowa, więc mam pytanie :
Ostatnio wyjechałam na ponad tydzień i moje sadzonki pomidorów i papryki dałąm pod opiekę koleżance.
Po odbiorze roślinek stwierdziłam, że na niektórych listkach pojawiły się białe plamki. (Papryka jest ok.)
Z czego to może wynikać? Czy mogę im jakoś pomóc?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0da ... 88301.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a8 ... 9fb81.html
Te są ok :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/708 ... 0e833.html
Ostatnio wyjechałam na ponad tydzień i moje sadzonki pomidorów i papryki dałąm pod opiekę koleżance.
Po odbiorze roślinek stwierdziłam, że na niektórych listkach pojawiły się białe plamki. (Papryka jest ok.)
Z czego to może wynikać? Czy mogę im jakoś pomóc?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0da ... 88301.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a8 ... 9fb81.html
Te są ok :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/708 ... 0e833.html
Nie wymagają pomocy. To jest oparzenie słoneczne
Szczerze mówiąc tak myślałam. Pewnie koleżanka podlewała je na słońcu? To przejdzie?
Nie przejdzie ale i tak te liscie będziesz musieć usunąć w niedługim czasie po wysadzeniu do gruntu. Póki są zielone swoją funkcję spełniają. Jeżeli będą usychać - trzeba usunąć
Pozdrawiam
Pozdrawiam