CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2013, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kakuts

Post »

Na pewno nie przelany. Nie był podlewany od prawie miesiąca :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaktus gnije. Dlatego zrobił się żółty i pewnie miękki. Nawet jak nie był podlewany od miesiąca, to widocznie wcześniej miał za mokro. Podłoże w jakim rośnie, jest niewłaściwe, zbyt żyzne. Takie długo utrzymuje wilgoć.
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli zmienić glebę. Ale na jaką? Pół na pół z piaskiem, żeby była półprzepuszczalna? A i są jakieś "zasady" przy przesadzaniu kaktusów? Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale coś obiło mi się o uszy, że tego nie lubią.
x-g-d
---
Od: 13 maja 2011, o 14:03

Post »

Norbert z tego kaktusa raczej nic już nie będzie, nawet jeśli zmienisz mu podłoże.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dziale z kaktusami znajdziesz wszelkie porady :) Ogólnie w podłożu powinno być maks 30% ziemi. Poza tym piasek, żwirek...
Po przesadzeniu nie podlewałać dwa tyg. W tym czasie kaktus leczy rany na ewentualnie uszkodzonych korzeniach.
Przesadzać mozna cały rok.
Jeśli kaktus gnije można odciąć do zdrowej tkanki i ukorzenić od nowa.
Norbert_1994
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc ;)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sokolica, wszystko się zgadza co napisałaś, ale zimą nie przesadza się w ogóle żadnych roślin, a co dopiero kaktusy..., które szczególnie muszą przejść, w naszych warunkach klimatycznych w tym czasie, okres spoczynku.
Co do samych roślin, to na pierwszym zdjęciu widać, że kaktus jest lekko wyciągnięty, a nie powinien być. Kaktusy muszą mieć maximum słońca, czyli tylko i wyłącznie na parapecie (najlepiej południowa strona, w ostateczności wschodnia), optymalnie, tak jak zostało napisane wcześniej, w okresie letnim powinny być wystawione na zewnątrz. Co do mieszanki, jest dostępna w handlu ziemia do kaktusów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko się zgadza Norbert76 :wink: , ale gotowa mieszanka do kaktusów niewiele ma wspólnego z odpowiednim podłożem.
Oczywiście, zimą kaktusy mają spoczynek i wówczas nie przesadza się ich. Wątpię jednak, by kaktusy Norberta1994 takowy miały, stąd moja wzmianka o możliwości przesadzania cały rok.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Re: Kaktus

Post »

Ja tam przesadzam zimą, w końcu jak śpią to i tak im wszystko jedno. Gorzej było by w sezonie kiedy rosną i kwitną :idea:
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Re: Kaktus

Post »

Paula dobrze napisała, wiem że część kaktusiarzy przesadza rośliny właśnie zimą jedynie trzeba zaznaczyć, że podłoże MUSI być suche a roślinki po przesadzeniu wracają na zimowisko. Nic im się nie stanie a z początkiem sezonu zaczną normalnie rosnąć. Korzonki które odpadną podczas przesadzania też zaczną rosnąć z początkiem okresu wzrostu.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Witam, proszę o pomoc. Dostałam tego kaktusa wczoraj i po wyciągnięciu go z doniczki zauważyłam taką plamę która mnie nie pokoi. Bardzo proszę o radę co z tym zrobić i jak to zahamować? Dla tego kaktusa zrobię wszystko bo bardzo mi się podoba i bardzo proszę aby ktoś określił co mu jest i jak go wyleczyć ;:218

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jest to podgnicie. Może być już zabliźnione. Dla pewności można je wydłubać do czystej, żywej tkanki i zasypać czymś odkażającym, np. węglem drzewnym, sproszkowanym aluminium lub ukorzeniaczem. Jeśli zdecydujesz się na zabieg to nie można dopuścić do zamoczenia tego miejsca przez co najmniej miesiąc od momentu oczyszczenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Kontakt:

Post »

Dziękuję za pomoc, tak też zrobię że oczyszczę to miejsce i zasypię węglem. Zrobię wszystko żeby to miejsce nie zostało zamoczone ale czy to onacza że mam go przez miesiąc nie podlewać? Bo to miejsce jest blisko ziemi. Czy mogę do podstawki normalnie od spodu go podlewać?
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”