Ogród Marty cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. V

Post »

Witajcie ,nie było mnie troszkę bo tyle jest darów do przetworzenia,że brakuje mi dnia i nocy i w końcu padam na gębę ,maliny tak obrodziły ,trzeba ich pozbierać i przerobić na soki ,kompoty i konfitury,nie mówiąc o dyniach na zimę na pyszną zupkę ,zrobiłam przeciery pomidorowe i paprykowe,no i grzybki w międzyczasie i ogród do wysprzątania i dom trzeba utrzymać w ryzach, po prostu fruwam , ale spiżarnia zapełnia się pięknie jak lubię :uszy

Marysiu,to zimowity jesienne ,są tak cudne ,że dzisiaj zrobiłam im całą sesję ,bo w słoneczku tak pięknie rozkwitły,zbiorę nasionka kłosowca,one chyba strasznie maluśkie będą ,arcydzięgiel wysiałam 2 rządki i jeszcze zostało mi nasion ,bo tak dużo przywiozłaś ,może ktoś by chciał ,rydze dopiero się zaczęły ,myślę ,że będą obficie rosły,pozdrawiam i buziaczki zostawiam dla Ciebie ;:196

Ewciu,ja też do niedawna nie znałam miejsca rydzowego i ich nie zbierałam ,a okazało się ,że jest tak blisko mnie,pozdrawiam ;:168

Aniu,to jest proso ,ale szczegółów z nazwą nie znam,zapisz sobie ,i będzie na wiosnę,buziaczki dla Ciebie ;:196

Ewuniu,jakie tam cudeńka ,a rydze nie tylko cudowne ale jakie pyszne na masełku :lol: pozdrowienia i buziaczki dla Ciebie ;:196

Dorotko,to jest takie jedno z moich pierwszych miejsc i tak pozostanie ,nic tam nie zmieniam,do lasu warto się przejść,bo grzybki na zimę to podstawa traw mam sporo ,ale jakoś nie mam czasu wszystkim im zrobić zdjęcia ,więc czasem się pokazują ,najczęściej z innymi roślinami,buziaczki dla Ciebie ;:196

Sabinko,masz rację ,bo czym bliżej zimy to robaki przestają żerować ,bo pewnie idą spać i grzybki są czyściutkie jak masełko ,dlatego jeszcze nie jadę w świętokrzyskie na grzyby ,czekam ,aż się ochłodzi i potem nie ma tyle odrzucania tych grzybów ,bo teraz z prawdziwków niewiele zostaje ,ale rydze były zdrowiutkie ,zimowity są przepiękne teraz,dzisiaj nie mogłam się nad nimi na zachwycać ,pozdrawiam i całuski ;:168

Mati,widzę ,że kochasz wszystkie rośliny ,to tak jak ja,pozdrawiam :wit

Tereniu,pewnie Twoje derenie były z siewki ,bo moje to kupiłam malutkie ,ale już po 2 derenie miały,w tym roku nie mam ich tak dużo jak w tamtym ,razem mam 4 drzewka ,dwa z nich miały po parę szt ,a dwa ładnie obrodziły ,ja tez lubię rozplenicę ,ale strasznie długo się na nią czeka ,aż całe lato :uszy ,tak to trzmielina ,już się przebarwia,,a rydze są pyszne duszone na masełku ,szkoda,że tak daleko mieszkasz ,bo bym Cię poczęstowała ,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to będą pyszności w zimie ;:173
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,Ty masz floksy wiechowate a to jest floks plamisty one różnią się właśnie ułożeniem kwiatów i liśćmi ,dereniówki w tym roku nie robię bo w tamtym roku zrobiłam dużo i mam zapasy ,a nalewka czym starsza to lepsza :uszy, w tamtym roku przywiozłam bagażnik dereni od rodziny ,mają stare 100 letnie podworskie derenie,więc mam wszystkiego pod dostatkiem jak chodzi o derenie,a te moje to po prostu zjemy na surowo,na bieżąco .bo ja je uwielbiam ,tyle dereni przerobiłam

Obrazek

Pati,Twój zachwyt jest rozbrajający ;:168 buziaki ;:196

Iwonko,miło,że się wszystko podoba,podgrzybki też pyszne a w zimie , śnieg nas zasypie ,a spiżarnia pełna i kolorowa ,to jest radocha ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Aniu,uwielbiam zbierać grzyby i jeść grzyby też wszyscy u mnie lubią ,niedługo pojadę w świętokrzyskie na grzyby ,ale zaczekam aż będzie wysyp prawdziwka i będą mniej robaczywe,muszę u mnie jeszcze chodzić na rydze ,bo tam ich nie ma,pozdrawiam i buziaczki posyłam ;:196

Renatko,ten floks jest piękny ,mam go już parę lat,on taki inny jak wszystkie floksy przez ten długi kwiatostan ;:168

Milenko,bo grzyby zbiera się na takiej zasadzie ,że zna się dokładnie miejsca ,a nawet konkretne drzewa gdzie one rosną,a inne miejsca po prostu się mija ,dlatego trzeba trochę czasu ,żeby to rozszyfrować i nie ma się co zrażać i denerwować tylko trzeba znaleźć takie miejsca, bo żaden grzybiarz Ci tego nie powie ,szkoda ,że kawałek od siebie mieszkamy .bo chodziłabyś ze mną,chociaż u siebie to chodzę na rydze, inne przy okazji się znajdzie,ale takie wysypy jak są w świętokrzyskim to u nas nie ma ,albo są takie góry i przepaście ,że ja się na to nie nadaję ,a tam równiutko,,że z parasolką można chodzić no i oczywiście trzeba znać miejsca,bo też można nic nie nazbierać,ja floksy obcinam zaraz pod kwiatostanem ,ale ten biały zakwitł teraz pierwszy raz, może on późniejszy,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196

Małgosiu,zobaczymy na wiosnę ,ale zapisz sobie ,żeby się nie zgubić,pozdrawiam i całuski posyłam ;:196

Mati,oj będą ,i zapraszam na nie :heja
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę fotek z ogrodu,zapraszam gorąco

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Uwielbiam grzyby,ale rydzów jeszcze nie jadłam,nie ma ich w naszych stronach.M ma urlop,muszę ze dwa razy wybrać się do lasu,bo podobno pełne kosze wożą.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na widok rydzów ślinka leci,gratuluję pięknych zbiorów,u nas są ale podobne do rydzów,po czym rozpoznać rydza oprócz wyglądu :?: Ogrodowe grzybki też super i pod nosem :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Martusiu :wit :wit
Floksy masz niesamowite, cudeńka. ;:oj ;:oj Rudbekia nadal prezentują się wspaniale, widać je z daleka ten ich żółty kolor na rabatach ;:138
Ale zaszalałaś z rydzami u nas jeszcze ich brak ale i tak nigdy nie było aż tyle. ;:oj
Twój ogród pełen lata; ;:215
Gracha, rydze mają czerwone mleczko jak odetniesz ogonek a te podobne, białe.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Kasiula dzięki za podpowiedź ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Martuś zapraszasz gorąco i ogniście- piękne kolory. Rydze pozazdrościć u mnie same prawdziwki ;:333 i w większości zdrowe już jakieś 400szt. w tym roku jest, więc ciągle jest przerób ;:223
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ja do niedawna nie wiedziałam o istnieniu floksów plamistych.Niedawno kupiłam nieśmiało jednego na próbę :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Sama bym zjadła z wiaderko dereni, bo to przepyszne owoce.
Niestety nie mam derenia bo to przecież wielkie drzewo lub potężny krzew.
Co to za różyczka tak pięknie kwitnie ?
Łan rudbekii to jest to ;:215 bardzo słoneczne są te kwiaty.
Co to za trawka na ostatniej fotce ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

A jak dereń smakuje :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu,warto iść do lasu po grzybki ,bo przynajmniej wiesz co masz ,są czyściutkie bez robaków,a w sklepie są różne,rydze najczęściej rosną w górach ,a ponieważ mam je w zasięgu ręki ,więc mam rydze ,ale serdeczna przyjaciółka pokazała mi gdzie rosną niedaleko mnie ,a do tej pory też nie znałam takich miejsc bo żaden grzybiarz nie zdradza swoich miejsc, :uszy ,dzisiaj byłam w Zakopanym ,to cały targ zawalony rydzami,muszę Ci powiedzieć,że są pyszne marynowane i duszone na masełku,pozdrawiam i buziaki posyłam ;:196

Grażynko,Kasia już Ci odpowiedziała i jeszcze sinieją w miejscu dotyku grzyba,szkoda ,że nie możecie chodzić ze mną ,jest ich coraz więcej ,właśnie wczoraj znowu nazbierałam ,za chwilę pokażę ,pozdrawiam i całuski ślę ;:196

Kasiu,te floksy plamiste są piękne ,Natashę mam dawno,i co roku jestem tym floksem zauroczona ,myślę ,że ten biały z lekko różowym środkiem na drugi rok pokaże swoją prawdziwą urodę bo dopiero na wiosnę był kupiony ,a już tyle miał kwiatów ,pozdrawiam i buziaki dla Ciebie ;:196

Dorotko,ja dopiero czekam na późniejsze prawdziwki,u nas na razie dużo robaczywych ,ale potem w świętokrzyskim to dopiero zbiory,ja też ciągle wszystko przerabiam ,że na nic nie mam czasu ,ale teraz gorący okres ;:137 pięknych snów życzę ;:168

Ewciu,będziesz z niego bardzo zadowolona ,bo one są piękne i żadnego z nimi uprawowego problemu nie ma, :tan

Grażynko,kogra,nie wiem teraz co to za trawa ,gdzieś miałam zapisaną ,ale nie znajdę ,ale myślę,że sie dowiem ,ja derenie też uwielbiam ,to owoc mojego dzieciństwa,bo rosły u mojej ukochanej babci,ja kupiłam 4 szt i wszystkie owocują ,ale jak tam jadę to już można przywieźć samochód, pozdrawiam i buziaki dla Ciebie ;:196

Mati,jak trudno określić smak ,jest kwaśnawy ,może jak kiedyś przyjedziesz to Cię poczęstuję,pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”