Proszę, cytuję:
Może i są te liczby ciut niższe od tych wrocławskich, ale ważną rzeczą jest przede wszystkim duża ilość dni ze słońcem. Czego nie można powiedzieć o Nizinie śląskiej.To polski biegun ciepła
Najcieplejszym miejscem naszego kraju jest Tarnów, nazywany także polskim biegunem ciepła. Do takich ustaleń doprowadziły długoletnie obserwacje meteorologiczne, przeprowadzane w XX wieku. O tak niezwykłych warunkach termicznych, oprócz położenia geograficznego, decydują też przeważające w tym rejonie ciepłe wiatry z kierunków zachodnich i południowych oraz suchy wiatr halny. Dzięki temu Tarnów może poszczycić się najwyższą średnią temperaturą w kraju, wynoszącą 8,8 stopnia Celsjusza. Okres wegetacji wynoszący od 210 do 225 dni również należy do najdłuższych w Polsce. Najistotniejszy jest jednak czas trwania metrologicznego lata, które wynosi aż 118 dni. To właśnie duża ilość ciepła i słońca sprawia, że Tarnów jest tak malowniczym i gościnnym miastem. Poznajcie bliżej ten zawsze gorący zakątek naszego kraju!
Takie oto dane znalazłam
To też można poczytać.Stosunkowo mało we Wrocławiu jest dni pogodnych (przeciętnie 27 dni), podczas gdy dni pochmurne obserwowane są w ciągu 203 dni w roku. Suma roczna usłonecznienia, rozumiana jako czas, w którym do powierzchni ziemi dociera promieniowanie bezpośrednie, podobnie jak na całej Nizinie Śląskiej wynosi około 1500 godzin.
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/95 ... nych-miast
Ja mieszkam 35 km na południe od Tarnowa i też mogę potwierdzić, że dni słonecznych mam b.dużo.