Tulipany cz.3
Re: Tulipany cz.3
OK.Jutro spojrze.Ale raczej nic nie bylo.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szarą pleśń przeoczyłam ale przynajmniej zawirusowane egzemplarze bezlitośnie usuwałam na bieżąco. I wirus się na szczęście nie rozprzestrzenia.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko pozazdrościć rozrastania się kolekcji, tak powinno być wsadzasz kilka cebulek i za kilka lat ma się ich kilka razy więcej, a nie że wypadają i trzeba nowe kupować .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Dobrze wiedzieć, że Claudia tak dobrze się rozrasta. Myślałam o dodaniu tulipanów liliokształtnych do moich Darwinów.
Nena - wykopujesz je co roku czy nie jest to przy tej odmianie absolutnie konieczne?
Nena - wykopujesz je co roku czy nie jest to przy tej odmianie absolutnie konieczne?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- nena08
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
no rzesz ale mam zagwozdkę z tymi wirusami... ale jak tulipan jest w prążki na liściach nie ma śladu odbarwień a w komplecie trafiło się kilka i wszystkie kwitną tak samo to mogę przyjąć że po prostu taką odmianę mi do mixu dorzucili? Kilka jest z białym obrzeżem liścia ale zawsze myślałam ze taka uroda tej odmiany. ehhhhh chyba daruję sobie tropienie wirusa bo wpadnę w paranoje i zacznę wywalać;/ Trudno jak się coś trafi to będę sobie kupowała co roku tulipany...;/ Te zawirusowane swoją drogą są piękne
Te mi się wydają podejrzane jak myślicie?
Te mi się wydają podejrzane jak myślicie?
-
- 50p
- Od: 25 lut 2015, o 22:49
- nena08
skrajem-lata, miałam tak samo z Pink Flag w ubiegłym roku. Z całej paczki zakwitł tylko jeden. Zostawiłam bez wykopywania i teraz mam kilka pąków.
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Nanavel, ten pierwszy, z białym brzegiem liścia na pewno nie jest zawirusowany - wygląda mi na New Design, pozostałe tez raczej nie, takie odmiany
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
skrajem-lata czy tulipan Banja luka masz dłużej jak się rozmnaża dobrze czy słabo ?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
@Nanavel
Ten pierwszy, to na pewno nie wirus, jak białe brzegi będą stanowiły większą część liścia, to zacznij się zastanawiać. Jak dla mnie to Flash Point.
Ten pierwszy, to na pewno nie wirus, jak białe brzegi będą stanowiły większą część liścia, to zacznij się zastanawiać. Jak dla mnie to Flash Point.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Przyjrzałam się moim czerwonym i przyuważyłam na "wirusowej" rabatce kwiaty z żółtymi laskami w środku , dodatkowo zwracam honor i przyznaję że mają rozlany różowy rumieniec na zewnętrznych płatkach (idący od podstawy jak w innych Apeldoornach) mimo że w środku są całe czerwone, sądzę że będę zmuszona wyciąć te z paskami.
Co do Belici to nabiera szybko rumieńca .
No i co się okazało ten różowy (po sprawdzeniu w googlach podobny nazywa się Van Eijk), pachną jeszcze ładniej i mocniej niż te czerwone, mimo że zapach mają trochę inny .
Również pokazały się nieśmiało różowe tulipanki z odmiany fridged family .
Co do Belici to nabiera szybko rumieńca .
No i co się okazało ten różowy (po sprawdzeniu w googlach podobny nazywa się Van Eijk), pachną jeszcze ładniej i mocniej niż te czerwone, mimo że zapach mają trochę inny .
Również pokazały się nieśmiało różowe tulipanki z odmiany fridged family .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
No to jeszcze takowe mi sie trafily dziwadełka:)
Aga2 Miałam kupne 8 sztuk Banja luka ,po wykopaniu w pierwszym roku uzyskam 13 cebulek, wszystkie kwitły w roku następnym z tym że kolejne cebulki przybyszowe były już mniejsze i pewnie w tym roku nie zakwitną wszystkie. ( no ale błąd początkującego nie dokarmiałam ich i w piachu sadziłam więc i tak nieźle się namnożyły
Aga2 Miałam kupne 8 sztuk Banja luka ,po wykopaniu w pierwszym roku uzyskam 13 cebulek, wszystkie kwitły w roku następnym z tym że kolejne cebulki przybyszowe były już mniejsze i pewnie w tym roku nie zakwitną wszystkie. ( no ale błąd początkującego nie dokarmiałam ich i w piachu sadziłam więc i tak nieźle się namnożyły
-
- 50p
- Od: 25 lut 2015, o 22:49
Także liczę, że w przyszłym sezonie się wykażą, a jak mi się uda upolować to dokupię im towarzystwo na jesieńnena08 pisze:skrajem-lata, miałam tak samo z Pink Flag w ubiegłym roku. Z całej paczki zakwitł tylko jeden. Zostawiłam bez wykopywania i teraz mam kilka pąków.
Mam tą odmianę pierwszy rok, więc po wykopaniu dam znać czy jest więcej cebul, a czy zakwitną to dopiero w przyszłym sezonie będę wiedzieć.Aga2 pisze:skrajem-lata czy tulipan Banja luka masz dłużej jak się rozmnaża dobrze czy słabo ?