Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Ja robiłem ,ale już nie ma ;:304 :;230
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

zaorla, derenie od Ciebie przezimowały świetnie, mimo grudniowego sadzenia, no ale zima była łaskawa dla wszystkich roślin w tym roku.
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam w planie zakup derenia od @zaorla, proszę o info jakie polecacie odmiany dobre do bezpośredniego spożycia. Myślałem o szaferze ale może warto jednak coś innego? Chciałbym też aby owoce nie opadały. Nie przymierzam się do nalewek (nie wykluczam że w kiedyś tam, kiedyś) więc interesują mnie owoce słodkie.
------------------------------------------
Pozdrawiam
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Z odmian, które wiszą po dojrzeniu to Egzoticznyj i Elena z tego co pamiętam. Ale Elena jeszcze u mnie nie owocował i to tylko informacja z ukraińskich źródeł(opis z książki Pani Klimenko, która te odmiany wprowadziła). Może w tym roku Elena pierwszy raz zaowocuje u mnie.
Dereń jadalny(cornus mas)
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Witam. Jak się mają Wasze derenie ? :)
zaorla filmik świetny mieć taką plantacje derenia to już coś :)

Pozdrawiam
ratch53
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sie 2014, o 12:27

Post »

Derenia lepiej ukorzeniać czy szczepić?
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Moim skromnym zdaniem szczepić ale z tym też różnie bywa.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Gdyby ukorzenianie było łatwe, w szkółkach byłyby tylko takie. A są wyłącznie szczepione.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Właśnie zakupiłem derenie w odmianach, ale nie widzę, aby były szczepione na podkładkach i obawiam się, że zostałem oszukany...
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Może kupiłeś ozdobne? Mój rozłogowy świetnie się ukorzenia :tan ;:202
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Od kogo kupiłeś? Bo może ktoś kilka odkładów, albo parę sztobrów ukorzenił? Jak duży sprzedawca to raczej mało realne by tak był rozmnażany.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Jeśli kupiłeś w szkółce koło Radomia to podejrzewam, że nie są odmianowe. Już ktoś opisywał podobną sytuację w tym wątku. Odezwij się do mnie to pogadamy na temat dereni odmianowych. Wyślij zdjęcia to się wypowiem w tym temacie.
Wkurzają mnie tacy oszuści, rozumiem pomylić się ale żeby specjalnie wciskać lipę to karygodne. Sam się kiedyś naciąłem kupując czereśnie na karłowych podkładkach i kilka innych drzewek ze szkółki z A....., która miała dużo dziwnych odmian. Zamiast gruszek japońskich wyszły jakieś zwykłe jesienne o reszcie szkoda gadać. Odmiany wymyślone albo wyszukane w internecie. Ja jeśli nie mam danej odmiany to mówię otwarcie, że trzeba poczekać do następnego sezonu. Najgorsze, że sadzisz i czekasz często kilka lat na pierwsze owoce a potem zawód:(
Jeśli pokażą się pączki kwiatowe i zakwitną w tym lub przyszłym roku to może jednak to odmianowe.
Dereń jadalny(cornus mas)
mlody
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 14:04

Post »

Witam wszystkich.
Po pobieżnym przeglądzie moich dereni okazuje się że, będę miał kilka własnych owoców, o ile nic się nie stanie po drodze.
Już się nie mogę doczekać.
Jeśli chodzi o próby zakładania oczek wiosną to chyba próba powiedzie się na dwóch roślinach tych stojących w foljaku, na roślinach w piwnicy oczka uschły. Teraz spróbuje okulizacji letniej bo mam jeszcze trochę siewek, może tym razem będzie więcej przyjęć.
Ps. Jeśli miałby ktoś latem kilka zrazów dereni wczesnych lub wrześniowych i zechciał by się ze mną podzielić byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”