Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Orvego, Ridomil gold
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asia1992 jeszcze provicurem oprysk robiłam jak miałam ZZ już widoczną. Na necie kupisz małe opakowania Infinito. Warto kupić też inne środki systemowe/wgłębne. Teraz są bardzo wysokie temperatury - to też pomoże. Możesz i spróbować oprysków kontaktowymi (jeśli masz dobry opryskiwacz). Osobiście np używam Kocide. Jak nowe przyrosty będą zdrowe, a ciepło to opryski można robić rzadziej. Przy kontaktowych trzeba mieć na względzie iż deszcz je zmywa. Poczytaj na necie o rodzajach - to się bardzo przydaje.
W tym roku jeszcze nie robiłam oprysku.
W tym roku jeszcze nie robiłam oprysku.
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wpis nie na temat zmoderowano. bab...
Pytanie do uprzejmych użytkowników..
Co oznaczają małe fioletowe kropeczki na łodygach? Jest ich coraz więcej i nie wiem czy się niepokoić? Jednocześnie pomidorki wydają się bardziej "owłosione".
Pozdrawiam
Marta
Pytanie do uprzejmych użytkowników..
Co oznaczają małe fioletowe kropeczki na łodygach? Jest ich coraz więcej i nie wiem czy się niepokoić? Jednocześnie pomidorki wydają się bardziej "owłosione".
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Przy odmianach Indigo(Blue, Rose itp) to normalne. Pytanie na jakich odmianach u Ciebie są te ,,cętki".Co oznaczają małe fioletowe kropeczki na łodygach? Jest ich coraz więcej i nie wiem czy się niepokoić? Jednocześnie pomidorki wydają się bardziej "owłosione".
- meteser
- 100p
Hmm Te ciemne kropeczki są jakby "cebulkami" włosków na łodydze pomidora, tylko że wcześniej ich nie było, a teraz pojawia się ich coraz więcej.. są m.in. na pokusa, green zebra..
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jeśli są to wypukłe ,,chrostki", to najprawdopodobniej jest to zbyt wysoka wilgotność podłoża lub powietrza w tunelu/szklarni i to są zaczątki nowyvh korzeni.
- meteser
- 100p
Właśnie nie są wypukłe, mają tylko ciemny kolor, na niektórych obszarach łodygi potrafi ich być więcej, jutro zrobię zdjęcie ;) Ale dziękuję za info
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
meteser - obejrzyj i poczytaj tutaj http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=231
Chyba wiem, o czym pisze meteser. Miałam dokładnie to samo. To nie są wypustki (brodawki) korzeniowe. Można je porównać do piegów na skórce łodygi. Powiem, jak się u mnie pojawiło i co zrobiłam, może w czymś pomogę. Przede wszystkim z racji słabej rozsady posadziłam je dużo głębiej, niż rosły (miały fioletową łodygę na 5 cm od korzenia). Po jakiś trzech dniach zostały podlane przez męża (o zgrozo :/). Na następny dzień zaczęły coraz bardziej fioletowieć. Nerwy na liściach były fioletowe, łodygi dostały fioletowych "piegów" i porosły meszkiem. Podsypałam je wapnem ogrodowym i zrobiłam 3 opryski nawozem (astvit). Na dzień dzisiejszy łodygi są zielone, grube, liście mają normalny kolor a meszek stopniowo zanika. Wydaje mi się po prostu, że był to wynik zalania korzeni i dużej wilgotności (choć folie mam otwartą na przestrzał, ale wiadomo ziemia paruje). Korzenie nie mogły pobierać wody więc zastąpiła je łodyga. Ale to tylko moje przypuszczenia. I tak, wiem, że pomidory ponoć nie lubią świeżego wapnowania. Moim ono jednak pomogło Albo nie zaszkodziło ;) Pozdrawiam
- meteser
- 100p
Witam serdecznie..
Pierwsze dwa zdjęcia to "green zebra" , a następne to "pokusa"..
Chodzi mi o te ciemne kropeczki na łodydze pomiędzy liśćmi...
Jest ich coraz więcej na łodygach i nie wiem czego są objawem.. A może to zupełnie normalne?
Pozdrawiam
Marta
Pierwsze dwa zdjęcia to "green zebra" , a następne to "pokusa"..
Chodzi mi o te ciemne kropeczki na łodydze pomiędzy liśćmi...
Jest ich coraz więcej na łodygach i nie wiem czego są objawem.. A może to zupełnie normalne?
Pozdrawiam
Marta
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A czy muszą być objawem czegokolwiek? Masz piękne pomidory,że tylko pozazdrościć a na siłę coś chcesz znaleźć .Wyluzuj, bo zwariujesz zanim dojrzeją.
- meteser
- 100p
haha... Ok, to idę wyluzować Wielkie dzięki kaLo
Miłego dnia i zdrowych pomidorów
Miłego dnia i zdrowych pomidorów
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 lut 2014, o 22:15