Czosnek zimowy cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.5
6 -7 cm to jest dobrze, u nas tez tak urósł. Warkocze splatalami kiedyś ale z wiosennego czosnku, zimowy ma sztywne łodygi.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu właśnie zauważyłam, że jak odpowiednio wcześnie uciąć pęd kwiatowy to wcale nie jest taki sztywny. Wczoraj wypróbowałam jeszcze zaplatanie tak jak z włosów robi się kłos i wyszło super. Tu filmik: https://www.youtube.com/watch?v=fqqgLJx_1rQ&t=12s
Dorota
-
Super warkocz wychodzi, trzeba się trochę namęczyc, może spróbuję z tymi sztywnymi łodygami. Za parę dni będziemy czosnek wykopywać, tylko żeby przeschło trochę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
Naoglądałem się już filmików, więc mniej więcej ogarniam technikę zaplatania. Ale zastanawia mnie, do wyplatania warkocza czosnek ma być całkiem suchy, połowicznie suchy, lekko zwiędnięty czy można zaplatać na świeżo zebranym?
Bo na polecanym powyżej filmiku łodygi są żywozielone, czyli świeże - ale czy to nie wpływa na tendencję łodyg do gnicia?
Bo na polecanym powyżej filmiku łodygi są żywozielone, czyli świeże - ale czy to nie wpływa na tendencję łodyg do gnicia?
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Błażej dzięki za odpowiedź, w takim razie zaczekam jeszcze trochę, a te przebarwienia jak na pierwszym od lewej na dole czosnku nie powinny mnie martwić? Widać je po powiększeniu.
U Ciebie widzę ilości hurtowe.
U Ciebie widzę ilości hurtowe.
pozdrawiam Ewa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U Ciebie może bym pojedyńcze sztuki wybierał, bo widzę jakieś bardziej żółte ale większość ma żółte dopiero pierwsze liście, więc spokojnie można tydzień czekać. Później można znów się zastanowić.
U mnie już 3/4 było zażółcone kilka dni, więc wykorzystałem bardziej słoneczny dzień do zbioru.
U mnie już 3/4 było zażółcone kilka dni, więc wykorzystałem bardziej słoneczny dzień do zbioru.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
ok, dzięki, to jutro jak będzie słońce (bo ostatnio pogoda w kratkę) wybiorę te bardziej żółte, pozostałe niech jeszcze rosną.
pozdrawiam Ewa
- BobejGS
- Kontakt:
-
Myjesz główki? My czekamy aż wszystko dobrze wyschnie i szorstkimi rękawicami wycieramy i czyścimy, robimy dokładny przegląd, usuwamy uschnięty szczypior. Odkładamy na bok do szybkiego zużycia główki , które mają nieco podejrzany wygląd. Zdrowe do skrzynek, cieką warstwą do dalszego dosuszania. Myte długo by obsychały, trzeba by je rozłożyć cienką warstwą, przekręcać co chwilę, a nie ma na tyle miejsca pod zadaszeniem.
Pozdrawiam! Gienia.
- BobejGS
- Kontakt:
Tych z działki, gdzie ziemia bardziej lepka, nie myłen, a właśnie dosuszałem w pomieszczeniu. Natomiast ta koło domu na piasku, miała szybkie 4-6zanurzeń w beczce z wodą i została rzucona na trawnik. Po 15min był już suchutki.
Nie mam jakiegoś hopla się zbytnio cackać z czosnkiem.
Nie mam jakiegoś hopla się zbytnio cackać z czosnkiem.