Kukurydza cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
moje nasiona były bardzo wysuszone. Ale wschody prawie 100%, na opakowaniu dają minimum 80%.
Kukurydza firmy Polan, odmiana ambrozja. Materiał kwalifikowany c/1. Data plombowania 2011-12. Przydatna do 2016.
Kupiłem 0.5kg.
Edit; w zeszłym roku u mnie wszystko zjadły bażanty. Ale znajomy który siał te nasiona był bardzo zadowolony. W tym roku 60 szt wysadzam, a kawałek jeszcze posiałem.
Kukurydza firmy Polan, odmiana ambrozja. Materiał kwalifikowany c/1. Data plombowania 2011-12. Przydatna do 2016.
Kupiłem 0.5kg.
Edit; w zeszłym roku u mnie wszystko zjadły bażanty. Ale znajomy który siał te nasiona był bardzo zadowolony. W tym roku 60 szt wysadzam, a kawałek jeszcze posiałem.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No właśnie dziwnie tanio bo F1 więc selekcjonowane. Zobaczymy co z tego będzie. Do kiedy można wysiewać kukurydzę czytałem że do połowy czerwca ... tak w razie czego jak nie wzejdą. Fasole raz posiałem początkiem czerwca i doczekałem tylko strączków z mega mini nasionkami więc zero zbiorów
A jak fasolkę szparagową się nie da tego spożytkować niestety.

-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Podejrzewam, że kukurydzę cukrową można posiać jeszcze początkiem czerwca. Ciepło będzie więc szybko ruszy w górę, ale trzeba pamiętać, że kukurydza jest wrażliwa na przymrozki. We wrześniu zdarzają sie przymrozki i do tej pory powinna byc dojrzała. Optymalny termin to koncówka kwietnia i początek maja jeżeli chodzi o kukurydzę.
Ja dzisiaj posadziłem ponad 30 sztuk z rozsady - Golden Bantam lobelia. Czy gnojówka z pokrzyw i Florovit uniwersalny "warzywa" będzie ok do nawożenia? A może pod kukurydzę muszę kupić coś ekstra z potasem? Co polecicie?
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Ja nastawiłam dla kukurydzy gnojówkę z żywokostu, podobno zawiera dużo potasu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
Dużo potasu zawiera sól potasowa 

Orientujesz się (lub ktoś inny) ile tej soli dawać pod jedna roślinę?poprostumateo pisze:Dużo potasu zawiera sól potasowa
Z gotowych nawozów znalazłem:
POLIFOSKA 4 (P:K-1:2,7), POLIFOSKA 5 (P:K-1:2) lub POLIFOSKA PETROPLON (P:K-1:3), ewentualnie P:K 1:1,5 POLIFOSKA 6, POLIFOSKA M-MAKS. Tylko, że to jest bardziej pod duże uprawy i z tego co patrzyłem najmniejsze worki 50kg i pewnie tego u mnie nie kupie.
Pod małe uprawy dostępne są:
siarczan potasu
saletra potasowa
Co będzie lepsze/mniej szkodliwe? Jakie dawkowanie?
-
- 200p
Wszystko zależy jakie zapotrzebowanie ma roślina. Przeważnie w internecie można znaleźć informację ile składników pokarmowych pobiera dana roślina. Z tym, że dawki są podawane na hektar. 1ha = 10 000 m2. Podzielisz sobie i będziesz wiedział ile musisz wysiać nawozu. Polifoski są dobre bo masz w niej NPK w różnych proporcjach w zależności od odmiany. Takie wieloskładnikowe nawozy są najlepsze. Z tym, że 50kg to rzeczywiście dużo i taką ilością to można obskoczyć kilka działek.
Sól potasowa na wschodzącą kukurydzę to zabójstwo. To jest nawóz chlorkowy ( również polifoski ). Tylko siarczan potasu lub inny nawóz bezchlorkowy ( bardzo drogie w małych opakowaniach ) .
Sól potasową można bezpiecznie stosować pod kukurydzę w jesieni, ewentualnie wczesną wiosna, aby do wschodów kukurydzy chlor został wpłukany w głębsze warstwy ziemi.
Sól potasową można bezpiecznie stosować pod kukurydzę w jesieni, ewentualnie wczesną wiosna, aby do wschodów kukurydzy chlor został wpłukany w głębsze warstwy ziemi.
-
- 200p
2-3 tygodnie przed wysiewem w zupełności wystarczy żeby wypłukało chlorki.
Dzięki Panowie za rady.
Jan555 zakupie zatem 5kg (30zl) siarczanu potasu. Orientujesz się jak to dawkować na jedną roślinę i co ile? Może lepiej rozpuszczać w wodzie? Od kiedy mogę tym nawozić - moje kukurydze mają 30-40cm - od wczoraj w gruncie.
Jan555 zakupie zatem 5kg (30zl) siarczanu potasu. Orientujesz się jak to dawkować na jedną roślinę i co ile? Może lepiej rozpuszczać w wodzie? Od kiedy mogę tym nawozić - moje kukurydze mają 30-40cm - od wczoraj w gruncie.
poprostumateo pisze:2-3 tygodnie przed wysiewem w zupełności wystarczy żeby wypłukało chlorki.
No to życzę powodzenia.
U mnie prawie od miesiąca nie padało...
Ciekawe jak ma się wypłukać...
Dozer. Kukurydza oprócz potasu potrzebuje też azotu. Np. saletra amonowa. Proponuję roztwór wodny do podlewania ok. 0,2% każdego z tych nawozów. Czyli 20 gramów na 10 litrów wody siarczanu i 20 gramów saletry. Podlewanie najlepiej rozpocząć od razu.
Może w glebie brakować też fosforu.
Dlatego najlepiej zastosować nawóz wieloskładnikowy bezchlorkowy do warzyw . Nazwy Ci nie napiszę ( w ogrodniczym na pewno będą wiedzieli ) ze względu na cenę omijam go szerokim łukiem...
W tym przypadku masz azot , fosfor i potas w jednym, plus mikroelementy. To czego potrzebuje kukurydza.
Dawkowanie podobnie: 0,4 - 0,5% roztworu. Czyli 40 - 50 gram na 10 litrów wody. Do kazdego podlewania.
Może w glebie brakować też fosforu.
Dlatego najlepiej zastosować nawóz wieloskładnikowy bezchlorkowy do warzyw . Nazwy Ci nie napiszę ( w ogrodniczym na pewno będą wiedzieli ) ze względu na cenę omijam go szerokim łukiem...
W tym przypadku masz azot , fosfor i potas w jednym, plus mikroelementy. To czego potrzebuje kukurydza.
Dawkowanie podobnie: 0,4 - 0,5% roztworu. Czyli 40 - 50 gram na 10 litrów wody. Do kazdego podlewania.
jan555 widzę, że ogarniasz temat. Podpytam Cię jeszcze trochę - przyda się mi i świeżakom podobnym do mnie 
Czy do roztworu saletry amonowej (dokupię) oraz siarczanu potasu mogę dodać dolomit, aby częściowo uzupełnić mikroelementy? Sugerujesz też zakup jakiegoś fosforu? Ile ewentualnie tego dolomitu i fosforu na 10L wody?
Co ile takie podlewanie stosować? Raz na tydzień? 1L na roślinę, czy więcej?
Dodatkowo mam florovit uniwersalny (warzywa) w płynie i robię gnojówkę z pokrzyw. Dać sobie z nimi spokój, czy też od czasu do czasu podlać tymi nawozami?

Czy do roztworu saletry amonowej (dokupię) oraz siarczanu potasu mogę dodać dolomit, aby częściowo uzupełnić mikroelementy? Sugerujesz też zakup jakiegoś fosforu? Ile ewentualnie tego dolomitu i fosforu na 10L wody?
Co ile takie podlewanie stosować? Raz na tydzień? 1L na roślinę, czy więcej?
Dodatkowo mam florovit uniwersalny (warzywa) w płynie i robię gnojówkę z pokrzyw. Dać sobie z nimi spokój, czy też od czasu do czasu podlać tymi nawozami?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tu masz o mieszaniu nawozów:
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... c1qU73T8aA
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... c1qU73T8aA