Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

moje nasiona były bardzo wysuszone. Ale wschody prawie 100%, na opakowaniu dają minimum 80%.
Kukurydza firmy Polan, odmiana ambrozja. Materiał kwalifikowany c/1. Data plombowania 2011-12. Przydatna do 2016.
Kupiłem 0.5kg.
Edit; w zeszłym roku u mnie wszystko zjadły bażanty. Ale znajomy który siał te nasiona był bardzo zadowolony. W tym roku 60 szt wysadzam, a kawałek jeszcze posiałem.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No właśnie dziwnie tanio bo F1 więc selekcjonowane. Zobaczymy co z tego będzie. Do kiedy można wysiewać kukurydzę czytałem że do połowy czerwca ... tak w razie czego jak nie wzejdą. Fasole raz posiałem początkiem czerwca i doczekałem tylko strączków z mega mini nasionkami więc zero zbiorów :( A jak fasolkę szparagową się nie da tego spożytkować niestety.
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57

Post »

Podejrzewam, że kukurydzę cukrową można posiać jeszcze początkiem czerwca. Ciepło będzie więc szybko ruszy w górę, ale trzeba pamiętać, że kukurydza jest wrażliwa na przymrozki. We wrześniu zdarzają sie przymrozki i do tej pory powinna byc dojrzała. Optymalny termin to koncówka kwietnia i początek maja jeżeli chodzi o kukurydzę.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

Ja dzisiaj posadziłem ponad 30 sztuk z rozsady - Golden Bantam lobelia. Czy gnojówka z pokrzyw i Florovit uniwersalny "warzywa" będzie ok do nawożenia? A może pod kukurydzę muszę kupić coś ekstra z potasem? Co polecicie?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Ja nastawiłam dla kukurydzy gnojówkę z żywokostu, podobno zawiera dużo potasu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
poprostumateo
200p
200p

Post »

Dużo potasu zawiera sól potasowa :D
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p

Post »

poprostumateo pisze:Dużo potasu zawiera sól potasowa :D
Orientujesz się (lub ktoś inny) ile tej soli dawać pod jedna roślinę?

Z gotowych nawozów znalazłem:

POLIFOSKA 4 (P:K-1:2,7), POLIFOSKA 5 (P:K-1:2) lub POLIFOSKA PETROPLON (P:K-1:3), ewentualnie P:K 1:1,5 POLIFOSKA 6, POLIFOSKA M-MAKS. Tylko, że to jest bardziej pod duże uprawy i z tego co patrzyłem najmniejsze worki 50kg i pewnie tego u mnie nie kupie.

Pod małe uprawy dostępne są:

siarczan potasu
saletra potasowa

Co będzie lepsze/mniej szkodliwe? Jakie dawkowanie?
poprostumateo
200p
200p

Post »

Wszystko zależy jakie zapotrzebowanie ma roślina. Przeważnie w internecie można znaleźć informację ile składników pokarmowych pobiera dana roślina. Z tym, że dawki są podawane na hektar. 1ha = 10 000 m2. Podzielisz sobie i będziesz wiedział ile musisz wysiać nawozu. Polifoski są dobre bo masz w niej NPK w różnych proporcjach w zależności od odmiany. Takie wieloskładnikowe nawozy są najlepsze. Z tym, że 50kg to rzeczywiście dużo i taką ilością to można obskoczyć kilka działek.
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59

Post »

Sól potasowa na wschodzącą kukurydzę to zabójstwo. To jest nawóz chlorkowy ( również polifoski ). Tylko siarczan potasu lub inny nawóz bezchlorkowy ( bardzo drogie w małych opakowaniach ) .
Sól potasową można bezpiecznie stosować pod kukurydzę w jesieni, ewentualnie wczesną wiosna, aby do wschodów kukurydzy chlor został wpłukany w głębsze warstwy ziemi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
poprostumateo
200p
200p

Post »

2-3 tygodnie przed wysiewem w zupełności wystarczy żeby wypłukało chlorki.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p

Post »

Dzięki Panowie za rady.

Jan555 zakupie zatem 5kg (30zl) siarczanu potasu. Orientujesz się jak to dawkować na jedną roślinę i co ile? Może lepiej rozpuszczać w wodzie? Od kiedy mogę tym nawozić - moje kukurydze mają 30-40cm - od wczoraj w gruncie.
jan555
50p
50p

Post »

poprostumateo pisze:2-3 tygodnie przed wysiewem w zupełności wystarczy żeby wypłukało chlorki.

No to życzę powodzenia.
U mnie prawie od miesiąca nie padało...
Ciekawe jak ma się wypłukać...
jan555
50p
50p

Post »

Dozer. Kukurydza oprócz potasu potrzebuje też azotu. Np. saletra amonowa. Proponuję roztwór wodny do podlewania ok. 0,2% każdego z tych nawozów. Czyli 20 gramów na 10 litrów wody siarczanu i 20 gramów saletry. Podlewanie najlepiej rozpocząć od razu.
Może w glebie brakować też fosforu.
Dlatego najlepiej zastosować nawóz wieloskładnikowy bezchlorkowy do warzyw . Nazwy Ci nie napiszę ( w ogrodniczym na pewno będą wiedzieli ) ze względu na cenę omijam go szerokim łukiem...
W tym przypadku masz azot , fosfor i potas w jednym, plus mikroelementy. To czego potrzebuje kukurydza.
Dawkowanie podobnie: 0,4 - 0,5% roztworu. Czyli 40 - 50 gram na 10 litrów wody. Do kazdego podlewania.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p

Post »

jan555 widzę, że ogarniasz temat. Podpytam Cię jeszcze trochę - przyda się mi i świeżakom podobnym do mnie :)

Czy do roztworu saletry amonowej (dokupię) oraz siarczanu potasu mogę dodać dolomit, aby częściowo uzupełnić mikroelementy? Sugerujesz też zakup jakiegoś fosforu? Ile ewentualnie tego dolomitu i fosforu na 10L wody?

Co ile takie podlewanie stosować? Raz na tydzień? 1L na roślinę, czy więcej?

Dodatkowo mam florovit uniwersalny (warzywa) w płynie i robię gnojówkę z pokrzyw. Dać sobie z nimi spokój, czy też od czasu do czasu podlać tymi nawozami?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”