Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Wybaczcie, ale musiałam to napisać..
On ma.. język :;230
Anna S.
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Islava
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2010, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeczytałam ten wątek od deski do deski.Troche godzin mi to zajęło a chłopak patrzy na mnie jak na kosmitke ale warto było :wink: Tyle pięknych kwiatków widziałam i nawet przepis na ciasto sie znalazl. Upieke chlopakowi ta smakowitość to zacznie doceniać nasze forum :D A co do hydroponiki to bardzo mi sie podoba ten sposób uprawy. Jeszcze żadnego kwiatka w ten sposób nie hoduje ale to sie zmieni w najbliższym czasie. Przejrzałam parapety i wybrałam skrzydłokwiata jako pierwszego do eksperymentu. Powiedzcie mi tylko moi drodzy, czy jak juz go opłucze z ziemi to do wkładu mam go włożyć na taką głebokość żeby korzonki sięgały dna czy mają być wyżej tak żeby woda do nich nie dochodziła? No i jeszcze tylko jakiś argument żeby mnie mój ukochany do sklepu ogrodniczego zabrał. Chyba ten placuszek jest jak na zbawienie :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Islava...milo ze zdobyłaś sie na odwagę i przeczytałaś od deski do deski.Niestety żeby zrozumieć o co chodzi w hydroponice trzeba poświecić trochę czasu i przy okazji zobaczyć chłodne spojrzenie chłopaka :D .Wybór skrzydłokwiata jest bardzo trafny.Po opłukaniu wsadzasz do kermazytu na taka sama głębokość jakbyś wsadzała do ziemi.Korzenie nie powinny sięgać do samego dołu,muszą mieć miejsce na rozrost.Jeżeli roślina nie jest duża proponuje użyc kermazytu drobnego (mniej więcej wielkości cukierka tik-taka).W miarę wzrostu zwiększam wielkość kermazytu. Ale do tego jeszcze masz daleko,ponieważ rosliny w hydro nie wymagaja tak częstego przesadzania jak w ziemi.
Pytasz o argument dla ukochanego? proponuje oprócz pysznego placka dołożyc jeszcze małe co nieco ;:112 wtedy już nie bedzie nigdy spoglądał na Ciebie jak na kosmitkę :;230
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko masz dar do przekonywania - myślę ,że Islava po takim wykładzie nie będzie mieć żadnych problemów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu.. Nie przeceniaj mnie :oops: .Sądzę ze łatwość uprawy hydroponicznej przyczynia się do mojej zachęty tego typu uprawy roślin.To naprawdę proste.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko skromność jest zawsze w cenie ale ... nie zaprzeczysz, że dzięki Tobie a dokładniej wątkowi ,który prowadzisz sporo osób nabrało chęci i odwagi aby rozpocząć przygodę pod nazwą HYDROPONIKA !!!
Ze 2 miesiące temu dostałam małą sadzonkę storczyka - ponoć ziemia jest niezbyt odpowiednia i trzeba go przesadzić. Chodzą mi p :;230 o głowie myśli - kupić specjalną ziemię do storczyków czy do keramzytu ...
I chciałabym ... i boję się
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu...........ODWAGI !!Mnie od dawna chodzi to po glowie i następnego storczyka wsadzę do hydro :D .Muszę jednak poczekac do imienin :;230 bo ten którego mam teraz kwitł juz 2 razy i raczej nie ma szans na trzecie kwitnienie.
Ciesze sie ze dzięki mojemu wątkowi tak wiele osób zdecydowało się na HYDROPONIKĘ
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu jeżeli chcesz sie dowiedzieć więcej o storczykach obejrzyj film z wystawy w Sosnowcu.
Ciekawą informację zaszłyszałam......storczyki dobrze jest podlewać miękka wodą z AKWARIUM.
Oto link do filmu
http://www.tvs.pl/film.php?id_materialu=6204
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki - już oglądałam ten i inne z ciekawości.
Akwarium mam od kilku lat i czasami z podmiany wodę przeznaczałam do podlewania ale nie przetrzymywałam jej. Teraz będę podbierać sukcesywnie.
Ja mam w 2 doniczkach Dendrobium - oczywiście małe sadzonki - jeden w typowej a drugi w hydro.
Odnośnie tych cylindrów napisze na PW bo chcę przedyskutować temat.
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ...jestem bardzo ciekawa uprawy w hydroponice storczyka.Trzymam kciuki ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Ja mam storczyka w hydro, ale on od maleńkiego jest prowadzony w hydro
Obrazek

Nie ma z nim żadnych problemów i fajnie sobie rośnie, więc polecam :)

Jeśli przeniesie się storczyka z ziemi do hydro to trzeba liczyć się z faktem, że wszystkie 'ziemne' korzenie zgubi.
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

:wit

kwiaty jak zawsze ładne i zadbane, mają piękny soczysty kolor.
Aniu szukałam i szukałam o co chodzi z tym językiem ale masz rację to jest język :;230
Awatar użytkownika
Konrad_91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2009, o 15:20

Post »

A ja kupilem dzis w Krakowie zestaw pojemnik 5/5+ wskaznik, 9/7+ wskaznik, keramzyt i oslonki.. hehe no to szukam roslinek to przsadzenia w nowy teren :)

Ps. A pomyslał ktos nad dodaniem do keramzytu hydrozelu ?:)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu bardzo pięknie wygląda Twój storczyk w hydro. ;:138 . Zastanawiam się tylko czy nie powinnaś włożyć go do przezroczystej doniczki.Nie mam zbyt dużego doświadczenia jeżeli chodzi o storczyki, jednak z tego co wyczytałam i obserwacji w sklepach ,korzenie storczyków powinny mieć dostęp do światła.
Krysiu mam pytanie w związku z podlewaniem .Czy kierujesz sie wskażnikiem? Chyba nie,bo korzenie by stały w wodzie a tego storczyki nie lubią.Czy zanurzasz go tylko na chwilę w wodzie i wyjmujesz? W takim wypadku wskażnik jest zbędny.
Konrad gratuluję zakupu ;:138 Roślinki na pewno znajdziesz.Zastanawiam się jaki cel miałoby być dodanie hydrożelu do kermazytu.
Moniko ten piękny kolor to zasługa hydroponiki , ja je tylko podlewam :D
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Teresko, mam innego storczyka w hydro i jest w przezroczystej osłonce i pojawił się problem 'zielonej doniczki', więc temu nie zmieniam zwłaszcza, że dobrze mu się rośnie i nie widzę aż tak wielkiej różnicy w porównaniu ze storczykami, które trzymam w przezroczystych doniczkach. A wskaźnik służy mi jedynie do wygodnego podnoszenia doniczki (do tego mi też służą wszystkie wskaźniki w skrętnikach i fiołkach ;) ) Granulat przepłukuję, często spryskuję. Jemu pasuje, więc tego się trzymam :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”