U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Piękna i bardzo urokliwa jesień zawitała do Twojego ogrodu. Nic tylko chodzić między roślinami i ją podziwiać bo posiedzieć na krzesełku to już troszkę za chłodno. ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pamiętam Oliwko, że chyba kiedyś pisałaś, że nie masz zbytniej chęci do "sprzątania" uschnietych bylin jesienią i czekasz z tym do wiosny. Wtedy jeszcze nie pokazywałaś w pełnej krasie swoich bylinowych rabatek - teraz już wiem, czemu nie chcesz tego ruszać o tej porze roku. Jest po prostu niesamowicie...każda interwencja odebrałaby tym nasadzeniom część charakteru.

A ciekawe, jak to zimą wygląda :-) Myślę, że będziesz nadal co nieco wklejać?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu - no to pojechałaś: Jane E! Ale dziękuję bardzo za komplement ;:167
Tego roczna jesień to prawdziwy cud natury, dawno takiej nie było.

Grażynko - zajrzę i dziękuję za zaproszenie. Beskidy to najbliższe góry, więc trochę tam już pooglądałam :wink:
Nawet było kiedyś tak, że co roku prawie jeździło się na wycieczki do Szczyrku :lol:

Beato- chyba zaryzykuję z Mermaid....już pisałam, że mnie strasznie kusi. A ze zdjęciami to jest jednak problem, bo chcą zdjęcia w pełnej rozdzielczości, a ja zanim je wklejam na forum, to najpierw zmniejszam. Oryginału nie zachowuję...

Krysiu - Jadzia już odpowiedziała: to jesienny tojad, który późno zakwita i długo się trzyma. Może mi się uda jako krzaczasta? W sumie to na pnącą brak miejsca, wolałabym nawet krzaczastą :wink:

Jadziu - mam takie jedno dziwadło z variegatowymi liśćmi, ale niczym nie zachwyca :? , najładniejszy jest ten pokazywany. Tak ogólnie to też nie szaleję za nimi, ale te wysokie lubię. Teraz poluję na ciemnolistne odmiany.

Mario Tereso - dziękuję :D
Rozchodnika dzikiego, takiego wykopanego z łąki też mam. Średnio urodziwy :roll: Siewki też mi się zdarzają, ale jeszcze fajnej nie było. A widziałam istne cudeńka, które wyrosły znajomej. Nie wiem tylko, czy to przypadkowa krzyżówka, czy może zabieg hodowlany.

Majko - jeszcze czasami przysiadam w słońcu :lol: , bo około 15 już się robi ziąb. Przysiadam też przy grabieniu liści, a z tym to mam roboty :?

Agnieszko - to prawda, zostawiam ogród przed zimą samemu sobie i czekam z porządkami do wiosny, ale przyczyna jest mniej romantyczna - po prostu mi się nie chce :;230
Postaram się i zimowe fotki porobić.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Zdjęcia jak z "obrazka" :D i to prawda...dawno takiej jesieni nie widziałam
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jesień jest piękna w tym roku.......słoneczna i nawet ciepła ;:3 ;:138 ;:138
rozchodnik kolor ma niesamowity....zaś te widoczki - śliczności! ;:138 ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dostałam teraz patyczek takiego z bordowymi liśćmi ale bez nazwy . Ciekawa jestem czy się ukorzeni .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Z liśćmi w zasadzie się uporałam, choć pospadało trochę nowych. Jednak nie będzie tego tak dużo do sprzątnięcia :D Dziś skończę kopanie warzywnika, bo pogoda zapowiada się niezła. Potem zapadnę w letarg, żeby wiosną ruszyć do ogrodu :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Oliwko, piękne jesienne widoki w Twoim ogrodzie, szkoda że nie opisane. Miskanty cudne, dereń ładnie wygląda o rozchodniku nie wspomnę. Jesień to dla mnie najpjękniejsza pora roku, ale tego roczna, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mogło by się tak ustalić, może miałbym więcej naśladowców.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko - ciągle się nie mogę napatrzeć. Tej jesieni znaczy się :wink: Chociaż krzewy i drzewa już w dużej części gołe, to nadal się zachwycam. Jakoś tak pomimo tej golizny jest nadal ładnie.

Marto - ten rozchodnik nadal jest ładny, to chyba najbardziej wytrwała roślina w ogrodzie. Nawet pięknie wygląda w wazonie. Widoczki chyba jeszcze piękniejsze są w naturze. Jak jadę do pracy, to nie mogę się nadziwić urodzie świata:D

Jadziu - wydaje mi się, że one się łatwo ukorzeniają, nawet z liścia dadzą radę.

Ewo - a ja dziś miałam kolejną sesję grabienia :;230 , ostatnio robię to co tydzień. Mam jeszcze liście na 2 jabłoniach i na brzozach od sąsiada - te ostatnie potrafią spadać nawet do grudnia. Tak więc dostarczają mi sporo rozrywki :twisted:

Robert - jesień jest piękna, jak jest taka jak tegoroczna ;:224 Jak przypomnę sobie deszcze i ziąb sprzed roku, to mi się odechciewa. Szkoda że to taka kapryśna pora roku, bo jest wyjątkowo malownicza.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Oliwko chyba wezmę z Ciebie przykład i przestanę sprzątać jesienią bylinowe grządki.
U mnie jest czysto i...pusto :( Jeszcze trochę, a nie będzie na czym oka zawiesić.
Zdecydowanie bardziej podoba mi się u Ciebie ;:108
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Właśnie wczoraj tam byłam.
Chyba na ostatnim przed zima wypadzie.
Od jutra mają tam już być przymrozki.
Ja też nie sprzątam liści z rabat - wygrabiam wiosną przy generalnych porządkach a one lądują w kompostowniku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzięki Oliwko i mam nadzieję ,że cosik z niego wyrośnie w przyszłym roku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwono - mogę sobie pozwolić na ten komfort bałaganu, bo ogród jest ukryty :lol: Gdyby był widoczny na przestrzał i to jeszcze w jakimś uczęszczanym miejscu, to nie wiem, czy bym się ten wariant zdecydowała :lol:

Grażyno- ja tam jeszcze dodatkowo usprawiedliwiam się tym, że nieuprzątnięte resztki i liście są niby dodatkową ochroną w zimie. ;:224

Jadziu - to życzę powodzenia z ukorzenianiem. W sumie to żałuję do dziś, że wiosną nie kupiłam takiego czerwonolistnego u p. Podstolca. Może znów wystawi wiosną?

I kilka jesiennych fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Też robię tak jak Ty - uprzątam ogród dopiero wiosną. Teraz zgrabiam liście tylko z trawników. W zeszłym roku dałam wszystkie liście na rabaty, ale wiosną okazało się, że zrobiła się taka zbita warstwa, lekko podgniła. Było ich za dużo :roll: W tym roku to co spadnie na rabaty zostawiam, ale nie dorzucam tych z trawnika.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

O! Cudnie!!! Róża przepiękna jesienią.... Która to?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”